Ο Πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε το “πάγωμα” των F-35 στην Τουρκία: Απαιτεί ακύρωση των S-400




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τράμπ υπέγραψε το σχετικό νομοσχέδιο (H.J.Res. 31, the “Consolidated Appropriations Act, 2019) για τις κυβερνητικές δαπάνες, μέσα στο οποίο περιλαμβάνεται πρόνοια που δεν επιτρέπει τη μεταφορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35 νέας γενιάς στην Τουρκία.

Ο λόγος του παγώματος είναι η επιμονή της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400. Η αμερικανική κυβέρνηση απαιτεί την ακύρωση της αγοράς των S-400, αλλά η Άγκυρα δια του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι απορρίπτει το αμερικανικό αίτημα.

Η παράδοση των αεροπλάνων στην Τουρκία θα παγώσει μέχρις ότου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Άμυνας υποβάλουν επικαιροποιημένη έκθεση, που θα αναφέρεται στην αγορά από την Τουρκία του συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

  • Επίσης οι δύο υπουργοί πρέπει να καταγράψουν στην έκθεση και τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στην Τουρκία.

Το Πεντάγωνο, στην προηγούμενη έκθεσή του, είχε αναφέρει ότι η αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος S-400 θα μπορούσε να οδηγήσει στην πιθανή απομάκρυνση της Άγκυρας από το πρόγραμμα F-35 καθώς και στο πάγωμα άλλων όπλων, συμπεριλαμβανομένων του CH-47F της Boeing Co., του ελικοπτέρου Chinook και του μαχητικού F-16 του Lockheed και των ελικοπτέρων UH-60 Black Hawk.

Νέα αναστολή παράδοσης των μαχητικών F-35 στην Τουρκία: Πρόβλημα η αγορά των S-400

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: