File Photo: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου. Φωτό: ΚΥΠΕ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν απέσυρε ποτέ τις προτάσεις του κατέθεσε στο Κραν Μοντάνα, που ήταν συνολικές υπό την αίρεση μιας τελικής συμφωνίας και αφού είχε διευκρινιστεί το πλαίσιο Γκουτέρες, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος λέγοντας ότι αυτό που η ε/κ πλευρά αναμένει από την συνάντηση των ηγετών στις 26 Φεβρουαρίου είναι να υπάρξει προσυνεννόηση για τη διαμόρφωση των όρων αναφοράς, «διότι επιδίωξη μας είναι να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις από εκεί που είχαν μείνει».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Προεδρικό μέγαρο για το Κυπριακό, ο Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι το πρόβλημα θα λυθεί αν συζητηθούν όλα τα θέματα όχι κατ΄επιλογήν, λέγοντας ότι διευθετήθηκε η συνάντηση με τον Τ/κ ψευδο-“ηγέτη” όπως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεδίωκε από την πρώτη μέρα της επανεκλογής του εδώ και ένα χρόνο.

  • «Δυστυχώς μέχρι τώρα υπήρχε απροθυμία από τον Τουρκοκύπριο “ηγέτη”, ευτυχώς τώρα θα γίνει η συνάντηση, η οποία είναι άτυπη και θα έχουν την ελευθερία να αναπτύξουν απόψεις για θέματα που αφορούν τη διαμόρφωση των όρων αναφοράς για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Αφού μιλάμε για επανέναρξη των συνομιλιών, είπε, υπενθύμισε ότι στο Κραν Μοντάνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 5 Ιουλίου 2017 είχε καταθέσει συνολικές προτάσεις, υπό την αίρεση μιας τελικής συμφωνίας, αφού προηγουμένως είχε διευκρινιστεί και το πλαίσιο Γκουτέρες.

  • Θα ήταν υποβοηθητικό, συνέχισε λέγοντας ότι αυτό έχει τονιστεί και στη Τζέιν Χολ Λουτ, «αν και από τουρκικής πλευράς είχαμε θέσεις, πάντα υπό την αίρεση (μιας τελικής συμφωνίας) και για τις έξι παραμέτρους του πλαισίου Γκουτέρες».
  • Πρόσθεσε ότι το Κυπριακό είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής, για αυτό υπάρχουν τα ψηφίσματα των ΗΕ που περιγράφουν και το πλαίσιο λύσης, αλλά προνοούν την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και είναι ουσιαστικό θέμα και οι έξι παράμετροι. «Δεν μπορεί να γίνει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με αναφορά κατ΄ επιλογή σε κάποιες από τις παραμέτρους».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά το Κραν Μοντάνα είχε αποσύρει τις προτάσεις της 5ης Ιουλίου, ο κ. Προδρόμου απάντησε: «Όχι δεν απέσυρε ποτέ τις προτάσεις ο Πρόεδρος και θα πρέπει να ακριβολογούμε. Οι προτάσεις κατατέθηκαν υπό την αίρεση μιας τελικής συμφωνίας και πάντα είναι έτσι. Αν υπάρχει μια τελική συμφωνία ισχύουν οι προτάσεις, αν όχι δεν ισχύουν». Η συμφωνία στο Κραν Μοντανά δεν έγινε κατορθωτή, είπε ο κ. Προδρόμου, γιατί ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε κάνει δήλωση ότι η κατάργηση των εγγυήσεων και η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων είναι όνειρο από το οποίο πρέπει να ξυπνήσουμε.

  • Σε παρατήρηση ότι και η τ/κ πλευρά κατέθεσε προτάσεις στο Κραν Μοντάνα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «χρειάζονται προτάσεις και για τις έξι παραμέτρους». Για όλα τα πολιτικά κόμματα, πρόσθεσε, «λύση σημαίνει αλλαγή της ομηρίας της Κύπρου από εγγυήσεις και αποχώρηση του κατοχικού στρατού. Αν δεν υπάρξει η ετοιμότητα από την τουρκική πλευρά να συζητηθούν αυτά τα θέματα, τότε υπάρχει πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις», προσθέτοντας ότι «θα λυθεί το κυπριακό αν συζητηθούν όλα τα θέματα όχι κατ΄ επιλογήν».

Η αποκέντρωση, ανέφερε σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος, θα βοηθήσει στην πολιτειακή οργάνωση μετά τη λύση, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να απαντηθεί και το μέγα ζήτημα της ασφάλειας.

Αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων

  • Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις από την αντιπολίτευση και κυρίως από το ΑΚΕΛ, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «αυτή τη στιγμή όλες οι πολιτικές δυνάμεις, και το ΑΚΕΛ, υπογραμμίζουν ότι λύση σημαίνει κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων και της κηδεμόνευσης έξωθεν και να αποχωρήσει ο κατοχικός στρατός. Αυτό είναι πρωτίστως που επιδιώκει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσα από τις διαπραγματεύσεις και αναμένουμε ότι όλες οι ελληνοκυπριακές πολιτικές δυνάμεις θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια για να πάψει να υπάρχει η κατοχή και να αποτρέπεται στο διηνεκές μια εξέλιξη όπως ήταν η εισβολή».

Στην ερώτηση ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης του Προέδρου με τον κ. Ακιντζί που θα ικανοποιούσε την πλευρά μας, ο Εκπρόσωπος απάντησε: «να υπάρξει κάποια περαιτέρω συνεννόηση για τη διαμόρφωση των όρων αναφοράς, διότι επιδίωξη μας είναι να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις από εκεί που είχαν μείνει. Όχι για ένα θέμα αλλά για όλα τα ζητήματα από τα οποία εξαρτάται η λύση του Κυπριακού».

  • Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ότι οι διευκρινίσεις της 4ης Ιουλίου είναι αφήγημα της δικής μας πλευράς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχουν αφηγήματα, ούτε υπάρχει ο χρόνος, αυτή τη στιγμή, για να αναλωθούμε σε διαδικαστικές συζητήσεις. Υπάρχουν έξι παράμετροι, δύο από αυτές αφορούν την κατοχή και την εισβολή, την ασφάλεια, πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση σε αυτό το επίπεδο». Πρόσθεσε ότι όλοι θα πρέπει να δώσουν έμφαση στα θέματα της ασφάλειας.

Σε ερώτηση τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν τοποθετηθεί η τ/κ πλευρά για όλες τις παραμέτρους και αν θα υπάρξουν όροι αναφοράς, ο Πρόδρομος Προδρόμου είπε να αφήσουμε «να δούμε την εξέλιξη, να μην κάνουμε εικασίες. Είναι γεγονός ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ζήτησε να συμφωνηθούν όροι αναφοράς που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτό από μόνο του είναι αρκετά κατατοπιστικό για το τι πρέπει να γίνει».

ΚΥΠΕ
11/02/2019 16:49

Αύριο στην Κύπρο ο Πρόεδρος Ρίβλιν: Συνομιλίες με Αναστασιάδη για Κυπριακό, ενέργεια, ασφάλεια

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal