Ο Πενς θα συναντηθεί με τον Χουάν Γκουαϊδό στην Μπογοτά: Πολλοί οι τραυματίες στα σύνορα




Ο αντιπρόεδρος των HΠΑ Μάικ Πενς θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, τον Χουάν Γκουαϊδό, τη Δευτέρα στην Μπογοτά, στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας της Λίμας, δήλωσε συνεργάτης του πρώτου το Σάββατο (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Κυριακή ώρα Ελλάδας).

Η συνάντηση θα ακολουθήσει τα βίαια επεισόδια στα σύνορα της Βενεζουέλας στα σύνορα με την Κολομβία και τη Βραζιλία, όπου στρατεύματα πιστά στην κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο απέτρεψαν το Σάββατο τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να μπουν στη χώρα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που προσέφεραν κυρίως οι ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει σθεναρά τον Γκουαϊδό, που έχουν αναγνωρίσει ως τον νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας περίπου πενήντα κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων χωρών της Δύσης.

Η Κολομβία κάνει λόγο για 285 τραυματίες στα σύνορα, διατάσσει να γυρίσουν πίσω τα φορτηγά με τη βοήθεια

Η κυβέρνηση της Κολομβίας έδωσε εντολή να επιστρέψουν τα φορτηγά με τη βοήθεια που προορίζεται για τη Βενεζουέλα, επιχειρηματολογώντας ότι 285 άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας της καταστολής των δυνάμεων της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο για να εμποδιστεί η είσοδός της στη χώρα.

«Αυτή η ειρηνική ενέργεια με ανθρωπιστικό χαρακτήρα απετράπη από τη Βενεζουέλα, από το καθεστώς του άρπαγα Μαδούρο, με βίαιη και δυσανάλογη καταστολή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην παραμεθόρια πόλη Κουκουτά.

Ο υπουργός μίλησε για «285 τραυματίες», εκ των οποίων 255 είναι πολίτες της Βενεζουέλας και 30 πολίτες της Κολομβίας, λόγω της χρήσης «δακρυγόνων και μη συμβατικών όπλων».

Καταγγέλλοντας τις «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από και στην «επικράτεια της Βενεζουέλας», ο Χολμς Τρουχίγιο διευκρίνισε πως οι 37 από τους τραυματίες χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία.

Κατόπιν των εξελίξεων αυτών «αποφασίστηκε να επιστρέψουν τα φορτηγά για να προστατευθεί η βοήθεια, με την εξαίρεση αυτών που μετέφεραν φάρμακα και πυρπολήθηκαν στο έδαφος της Βενεζουέλας».

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της Κολομβίας, «πάνω από 60 άοπλοι στρατιωτικοί, ανάμεσά τους πολλοί αξιωματικοί, πέρασαν στο έδαφος της Κολομβίας (από τη Βενεζουέλα) και ζήτησαν άσυλο, κάτι που δείχνει την απώλεια κάθε εμπιστοσύνης προς τον άρπαγα (της εξουσίας) στη Βενεζουέλα». Ο Χολμς Τρουχίγιο χρησιμοποιεί την ορολογία της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας υπό τον Χουάν Γκουαϊδό όταν αναφέρεται στον πρόεδρο Μαδούρο.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας, που χαρακτηρίζει τον ηγέτη των τσαβίστας «δικτάτορα», είναι ανάμεσα στις περίπου 50 σε διεθνές επίπεδο οι οποίες έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό, τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, ως τον μεταβατικό πρόεδρο της γειτονικής της χώρας σε κρίση.

Το πολεμικό ναυτικό απείλησε να ανοίξει πυρ εναντίον πλοίου που είχε αναχωρήσει από το Πουέρτο Ρίκο με ανθρωπιστική βοήθεια, καταγγέλλει ο κυβερνήτης Ρικάρδο Ρουσελιό

Το πολεμικό ναυτικό της Βενεζουέλας απείλησε να ανοίξει πυρ εναντίον πλοίου που απέπλευσε από το Πουέρτο Ρίκο, αμερικανικό έδαφος, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσε το Σάββατο (σ.σ. τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής ώρα Ελλάδας) ο κυβερνήτης της νήσου, ο Ρικάρδο Ρουσελιό.

Το πλοίο, που απέπλευσε την Τετάρτη για τη Βενεζουέλα, «δέχθηκε άμεσες απειλές από μέρους σκαφών της Βενεζουέλας ότι θα άνοιγαν πυρ».

«Πρόκειται για μια κατάφωρη απειλή εναντίον μιας ανθρωπιστικής αποστολής που εκτελούσαν αμερικανοί πολίτες. Είναι απαράδεκτη και επονείδιστη», ανέφερε ο κυβερνήτης σε ανακοίνωσή του.

«Βρισκόμαστε σε επαφή για να αποφασίσουμε τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε», πρόσθεσε.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ρουσελιό έκλεισε μια συμφωνία με την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας η οποία προέβλεπε ότι το Πουέρτο Ρίκο θα φιλοξενούσε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις για να εξασφαλιστεί η «συντεταγμένη μεταβίβαση της εξουσίας» στη Βενεζουέλα.

Υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος πριν από έναν μήνα, κινητοποιήθηκαν το Σάββατο για να φέρουν στη χώρα ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρθηκε κυρίως από τις ΗΠΑ, μάταια, αφού ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο εναντιώθηκε στην έλευσή της, που χαρακτήριζε πρόσχημα για να αρχίσει αμερικανική στρατιωτική επέμβαση εναντίον της κυβέρνησής του. Ξέσπασαν σοβαρά βίαια επεισόδια στα σύνορα με την Κολομβία και τη Βραζιλία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον, United States
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-dpa
Κουκουτά, Colombia

Με πόλεμο απειλούν οι ΗΠΑ: «Θα περάσουμε σε πράξεις» στη Βενεζουέλα δηλώνει ο Πομπέο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: