Ο διπλός ρόλος της 32ης ΤΑΞΠΝ μετά την μετεγκατάσταση στον Αυλώνα και η ΔΔΕΠ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Η μετεγκατάσταση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στον Αυλώνα, συμπίπτει με δυο σημαντικές αποφάσεις που αναμένεται εντός του έτους να προχωρήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις.

  • Η πρώτη, έχει να κάνει με την τελευταία απόφαση που είχε λάβει ο απερχόμενος Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος, από τη θέση του «Στόλαρχου» και ήταν η κήρυξη του 2019 ως έτος «Αμφίβιων Επιχειρήσεων».
  • Η δεύτερη απόφαση που έως σήμερα παραμένει στο γραφείο του υπουργού προς κύρωση, είναι το σχέδιο μετατροπής της σημερινής Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, σε Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΔΕΠ).

Το σύνολο των Ειδικών Δυνάμεων θα έχει υπό τις διαταγές του, Αντιστράτηγος του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Ανάμεσα σ’ αυτές τις δυνάμεις, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει εγκριθεί από το ΓΕΕΘΑ, έχουν λόγο και έργο οι Πεζοναύτες της 32ης Ταξιαρχίας.

Έως τον Μάιο θέλουν τις νέες εγκαταστάσεις της 32ης Ταξιαρχίας έτοιμες

Να μην υπάρξει ώρα καθυστέρησης, εκτός όσων θα χρειαστούν οι πεζοναύτες για να τις περάσουν στην Εθνική οδό κατά τη μετακίνηση όλου του στρατοπέδου από τον Βόλο στον Αυλώνα. Αυτό θέλουν στο Γενικό Επιτελείο Στρατού. Οι πεζοναύτες φτάνοντας στις νέες εγκαταστάσεις, θα περάσουν από τη νέα τους πύλη η οποία βρίσκεται σε άλλο σημείο, εκείνο της εισόδου του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων.

  • Ο Α’ ΓΕΣ, φέρεται να έχει δηλώσει πως τον Μάιο απαιτείται να «κοπεί η κορδέλα» των εγκαινίων για το νέο στρατόπεδο που μετά από πάρα πολλά χρόνια θα συγκεντρώσει (έστω για λίγο) όλα τα Τάγματα Πεζοναυτών και που από αυτή τη θέση θα είναι ικανοί για διπλή αποστολή σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ώρα που θα ενεργοποιηθούν.
  • Για την επίτευξη αυτού του «στοιχήματος» της τόσο σύντομης υλοποίησης για μετεγκατάσταση- που για περισσότερο από έναν χρόνο βρισκόταν υπό καθεστώς συζήτησης- ο νέος Α’ ΓΕΣ έδωσε εντολή να μετακινηθούν μηχανήματα και προσωπικό από το Μηχανικό που δραστηριοποιούνται στην Θράκη και τον Έβρο ώστε να συνδράμουν με την εμπειρία τους στα έργα υποδομής που εξελίσσονται στο στρατόπεδο του Αυλώνα.
    Εκτός των κτιρίων, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΜΟΜΚΑ έχει αναλάβει την ανέγερση πύργου πολλαπλών ρόλων που είναι απαραίτητος για την διαρκή εκπαίδευση των Πεζοναυτών, στίβου μάχης κ.ο.κ.
  • Την ίδια στιγμή πυρετώδεις φαίνεται να είναι και οι προετοιμασίες στο Ναυτικό οχυρό Σκαραμαγκά καθώς κι εκεί τα έργα ξεκίνησαν από τη στιγμή που το ένα από τα τρία τάγματα των Πεζοναυτών θα εδρεύει μόνιμα, δίπλα στα αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, πράγμα που μεταφράζεται σε ελάχιστη ώρα για την φόρτωση, οχημάτων, αρμάτων και προσωπικού στα πλοία.

Πάντως, ο έως τώρα σχεδιασμός έρχεται να «κουμπώσει» με το έτος διεξαγωγής αμφίβιων επιχειρήσεων του Αρχηγείου Στόλου κι από τη στιγμή που το 505 Τάγμα Πεζοναυτών -μόλις ετοιμαστούν οι εγκαταστάσεις στον Σκαραμαγκά- θα μείνει μόνιμα εκεί, υπάρχει η δυνατότητα της διαρκούς άσκησης ανάμεσα στα πληρώματα των αρματαγωγών και τους Πεζοναύτες.

Το ανάγλυφο και το πυκνόφυτο εντός του Ναυτικού οχυρού, επιτρέπει τη διεξαγωγή ρεαλιστικών ασκήσεων, σε συνδυασμό με την παρουσία της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, που μπορούν ν’ αναλαμβάνουν ρόλους αντίστασης προς τα τμήματα των πεζοναυτών που θα εξέρχονται από τα αρματαγωγά.

Ο ρόλος των Πεζοναυτών στη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου

Εκτός όμως από το 505 Τάγμα Πεζοναυτών που μπορεί να θεωρηθεί «αγκιστρωμένο» και προσανατολισμένο στην αμφίβια επιχείρηση, έναν διαχρονικό ρόλο που ανήκει στους Πεζοναύτες, με την υπογραφή του Ευάγγελου Αποστολάκη για τη μετατροπή της ΔΔΕΕ σε Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, τμήματα από τα άλλα δυο τάγματα των Πεζοναυτών, το 521 και το 575, θα εξειδικευτούν και στις από αέρος επιχειρήσεις.

  • Τα περισσότερα αεροπορικά μέσα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, στα Μέγαρα και τα Chinook, εκτός των άλλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εξυπηρετούν, επ’ ωφελεία των Ειδικών Δυνάμεων, φαίνεται πως θα επιφορτιστούν και σ’ αυτό το κομμάτι της εκπαίδευσης και της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ειδικών Επιχειρήσεων.

Πάντως μέχρι σήμερα αν και ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, από τη θέση του Α’ ΓΕΕΘΑ, είχε ανακοινώσει αυτή την απόφαση, μέσα σε εκδήλωση της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφέων, για τη μετατροπή της μορφής των σημερινών Ειδικών Επιχειρήσεων, σε μια νέα δομή «Ειδικού Πολέμου» με περισσότερες μονάδες εκτός των σημερινών, δεν είναι λίγοι εκείνοι εντός των Ενόπλων Δυνάμεων, που δεν υποστήριξαν αυτή την απόφαση, πράγμα που ίσως να είναι ένας από τους λόγους που έχει υπάρξει τόση καθυστέρηση.

  • Από την άλλη πλευρά, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, οι προκλήσεις που ανοίγονται μέσω της στρατιωτικής διπλωματίας και ο ρόλος τον οποίο έχει αναλάβει η χώρα μας, ανώτατες πηγές σημείωναν, ότι επιβάλλουν αυτή η αλλαγή ώστε να ξεπεραστούν πολλά στις Ειδικές Δυνάμεις που ανήκουν σε άλλες δεκαετίες και είναι ξεπερασμένα.

Επιπλέον οι μεγάλες δυνάμεις της περιοχής δείχνουν να εμπιστεύονται σε απόλυτο βαθμό την χώρα μας, ακόμη και με τις ελλείψεις που έχει. Γι’ αυτό το λόγο δείχνουν πρόθυμες να βοηθήσουν κατά πολύ, προσανατολισμένες σ’ ένα καλύτερο αύριο. Αν δεν είναι τώρα η ευκαιρία, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, τότε πότε είναι; Το timing είναι κατάλληλο, το ίδιο και οι επαφές που έχουν γίνει, τα θεμέλια έχουν μπει με τεράστιο κόπο και πολλούς πόρους για την επάρκεια της εκπαίδευσης.

Την ίδια στιγμή που εμείς κολλάμε, η Άγκυρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ολοένα και περισσότερες απλές στρατιωτικές μονάδες τις μετατρέπει σταδιακά σε Ειδικές Δυνάμεις με στελέχωση Αξιωματικών των Ειδικών Δυνάμεων και μάλιστα με πολεμική εμπειρία από τη στιγμή που επιστρέφουν από τη Συρία.

Στον Αυλώνα η 32ΤΑΞΠN: Οι τοπικές κοινωνίες φρενάρουν την αναδιοργάνωση των Εν. Δυνάμεων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: