O Αλέξης θα απαιτήσει μείωση της έντασης στο Αιγαίο: Πως δικαιολογεί το Μαξίμου την επίσκεψη




Δεδομένων των εξελίξεων στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια, η πραγματοποίηση της συνάντησης του πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον ισλαμιστή Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, είναι απαραίτητη, δικαιολογούν κυβερνητικές πηγές την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί σήμερα την Άγκυρα και αύριο την Κωνσταντινούπολη.

Δικαιολογούν την απόφαση της επίσκεψης, προκειμένου -όπως υποστηρίζουν:

  • – οι δίαυλοι επικοινωνίας με την γείτονα σε μία σειρά ζητήματα να παραμείνουν ανοιχτοί και αποτελεσματικοί,
  • – να καταστούν σαφείς οι θέσεις μας και να αποφευχθούν παρανοήσεις,
  • – να διατηρηθεί η διάλογος όπου υπάρχει αντιπαράθεση
  • – και να προωθηθεί η συνεργασία στους τομείς που αυτή έχει αναπτυχθεί.

Η συνάντηση θα επικεντρωθεί στα εξής σημεία είπαν οι κυβερνητικές πηγές:

  • 1. Μείωση της έντασης στο Αιγαίο

Η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο ότι προασπίζεται και θα προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ διευκρινίζει ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι απαραίτητος για την προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε υγιείς βάσεις.

Το κριτήριο αυτό έχει τεθεί και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις τόσο στο πλαίσιο των συμπερασμάτων του Ευρ Συμβουλίου Μαρτίου 2018 όσο και κατά την πρόσφατη Σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου. Τσίπρας-Ερντογάν θα συζητήσουν τις προοπτικές επανεκκίνησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και μείωσης της έντασης, στο πλαίσιο του διαύλου των Υπουργών Άμυνας και των Γενικών Γραμματέων ΥΠΕΞ των δύο χωρών.

  • 2. Κυπριακό

Η Ελλάδα θα δώσει το μήνυμα ότι η μόνη λύση για το Κυπριακό είναι η επανένωση της Κύπρου στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Θα υπογραμμίσει ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση μπορεί να υπάρξει μόνο με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθεί η προώθηση προπαρασκευαστικών επαφών σε επίπεδο Υπουργείων Εξωτερικών, για την διερεύνηση των προϋποθέσεων επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

  • 3. Οικονομία

Με την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, τη ραγδαία αύξηση του τουρισμού στη χώρα και την αναβάθμιση του ρόλου της ως κόμβου εμπορίου και μεταφορών στην περιοχή, δημιουργούνται προϋποθέσεις για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και του τουρισμού των δύο χωρών.

Τα δύο Υπουργεία Οικονομίας θα λάβουν οδηγίες για αναβάθμιση της σχετικής συνεργασίας με έμφαση, μεταξύ άλλων, στην ολοκλήρωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, την προώθηση της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Κων/πολης-Θεσσαλονίκης, την αναβάθμιση της τελωνειακής διάβασης Κήπων-Υψάλλων και την τόνωση των επενδύσεων.

  • 4. Ενέργεια

Θα τονισθεί η σημασία που έχει η ενεργειακή συνεργασία για την ευρύτερη περιοχή και η ανάγκη για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θα συζητηθεί η συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο του αγωγού TAP καθώς και οι προοπτικές συνεργασίας για επέκταση του Turkish Stream.  

  • 5.  Μεταναστευτικό/Περιφερειακές εξελίξεις/Ασφάλεια

Θα υπογραμμισθεί η σημασία που έχει η συνεχιζόμενη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης, θα συζητηθούν οι δυνατότητες περαιτέρω μείωσης των ροών, συνεργασίας για την εξάρθρωση δικτύων διακινητών, καθώς και ο σημαντικός ρόλος της Τουρκίας στην φιλοξενία 4 εκατομμυρίων προσφύγων κυρίως από την Συρία και το Αφγανιστάν.

Θα δοθούν οδηγίες για ενίσχυση του διαύλου των Υπουργών Μετανάστευσης, που θα συναντηθούν σύντομα.  Θα συζητηθούν οι εξελίξεις σε σχέση με το Συριακό καθώς και η συνεργασία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. 

  • 6. Ευρωτουρκικές σχέσεις

Θα συζητηθούν οι προοπτικές της ενταξιακής πορείας της γείτονος, της συνεργασίας της με την ΕΕ σε σειρά τομείς και της αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.  

Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός θα ξεναγηθεί στην Αγία Σοφία το πρωί της Τετάρτης, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Χάλκη, όπου θα συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη και θα ξεναγηθεί στην Θεολογική Σχολή. Θα είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που επισκέπτεται επισήμως τη Χάλκη.

Το απόγευμα θα επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη όπου θα συναντήσει εκπροσώπους της Ελληνική Μειονότητας.

“Mission Impossible”: Η αποστολή του Αλέξη στην Τουρκία είναι καταδικασμένη να αποτύχει…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: