Να μην πάψουν τις πληρωμές οφειλών μέχρι τη νέα διαδικασία, καλούν τους πολίτες οι ειδικοί




Να είναι “αυτοπροστατευτικοί” και να μην παύουν τις πληρωμές τους αν μπορούν να καταβάλλουν τα χρήματα, μέχρι να τεθεί σε ισχύ η νέα προστατευτική διαδικασία για τις οφειλές των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, καλεί τους πολίτες ο επίκουρος καθηγητής της Νομικής Αθηνών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιάκωβος Ε. Βενιέρης, συγγραφέας του βιβλίου-αναφοράς για τους νομικούς “Εφαρμογή του Ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα”.

  • “Πρέπει οι πολίτες να είναι αυτοπροστατευτικοί (…) Είναι σημαντικό να ξέρουμε πού βαδίζουμε και να μην κάνουμε πράγματα που θα βρούμε στη συνέχεια μπροστά μας” τόνισε αναφερόμενος σε αυτό που αποκάλεσε “λανθασμένη συμπεριφορά που ενίοτε υιοθετούν οι πολίτες”, την παύση δηλαδή των πληρωμών τους ακόμη και όταν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, πριν τεθεί σε ισχύ μια νέα προστατευτική διαδικασία. Η διαδικασία αυτή αναμένεται στο επόμενο διάστημα να καθορίσει τους τρόπους και τις διαδικασίες, μέσα από τις οποίες θα γίνει ρύθμιση οφειλών για καταναλωτές-φυσικά πρόσωπα, αλλά και για τους εμπόρους-φυσικά πρόσωπα.

“Ώς τώρα είχαμε τον νόμο Κατσέλη, ο οποίος απαιτούσε μια δικαστική διαδικασία για τη ρύθμιση των χρεών. Τώρα θα γίνει κάτι σαν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των επιχειρήσεων, κάτι αντίστοιχο θα ισχύσει σε αντικατάσταση του νόμου Κατσέλη. Δεν θα υπάρχει συμμετοχή ενός δικαστή, ο οποίος θα ρυθμίζει με δικαστική απόφαση τα χρέη, αλλά θα υπάρχει ένα είδος πλατφόρμας, όπου ο οφειλέτης θα προσπαθεί να ρυθμίσει τα χρέη του με τις τράπεζες ή με την τράπεζα, ανάλογα και με το πώς και πόσα χρωστάει” εξήγησε ο κ.Βενιέρης. Τόνισε δε με βάση τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες μέχρι σήμερα από τις διαπραγματεύσεις για τον ορισμό των παραμέτρων, η διαδικασία δεν θα ισχύσει μόνο για καταναλωτές που μπορούσαν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη, “αλλά θα είναι και για εμπόρους δηλαδή για φυσικά πρόσωπα, τα οποία δεν μπορούσαν να μπουν στο νόμο Κατσέλη ως φυσικά πρόσωπα λόγω της εμπορικής τους ιδιότητας και πλέον θα μπούνε σε αυτή τη (σ.σ διάδοχη) διαδικασία”.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”, ο κ.Βενιέρης εξήγησε επιπλέον πως θα υπάρχει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός “όπως τον ξέρουμε για τις εταιρίες”, ενώ “για τους καταναλωτές-φυσικά πρόσωπα, αλλά και για τους εμπόρους-φυσικά πρόσωπα θα υπάρχει η νέα διαδικασία”.

Οι πλευρές που επιθυμούν τη νέα ρύθμιση

“Η αλήθεια είναι ότι οι θεσμοί και, γενικότερα, τα ξένα συστήματα αποκηρύσσουν τις δικαστικές διαδικασίες, διότι θεωρούν ότι εμείς οι Έλληνες που είμαστε είτε δικομανείς είτε γενικά προσφεύγουμε εύκολα στη δικαιοσύνη, φορτώνουμε γενικά το σύστημα, καθυστερούμε την απονομή της δικαιοσύνης, καθυστερεί η τράπεζα να πάρει τα χρήματά της, είναι ξεκρέμαστος ο οφειλέτης χωρίς προστασία” τόνισε ο έγκριτος νομικός, που προχώρησε στην τοποθέτηση πως “όλα αυτά μαζί (…) θα γίνονται με μια πλατφόρμα στην οποία θα αιτείται κάποιος, χωρίς τη συνδρομή δικαστηρίου. Θα γίνονται όλα πιο γρήγορα, αυτό δηλαδή είναι ο σκοπός”. Εξήγησε δε πως οι ειδικοί αναμένουν την τελική μορφή του συστήματος της νέας διαδικασίας “καθώς δεν έχουμε δει ακόμη την πλατφόρμα και πώς θα λειτουργήσει” όπως είπε.

  • Σε ό,τι αφορά τα όρια, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις, “φαίνεται” είπε “πως μειώνονται τα όρια που είχε θέσει αρχικά η κυβέρνηση ως κριτήρια, δηλαδή οι 200.000 ευρώ, με την αξία να μειώνεται, από όσο έχουμε καταλάβει στα 120.000 με 140.000 ευρώ”. Εξήγησε πως τίθεται ως κριτήριο και “η αξία του ακινήτου που θέλω να προστατέψω ή του δανείου που έχω ακόμη και χρωστάω”, ενώ από όσο, είπε, είναι γνωστό θα υπάρχουν και “εισοδηματικά κριτήρια κάτω από τα οποία θα μπορεί κανείς να ενταχθεί”. “Αρα, αν έχει κάποιος κάτι πάνω από κάποιο χρηματικό ποσό ως εισόδημα το χρόνο δεν δικαιούται να λέει ότι δεν μπορεί να αποπληρώσει” εξήγησε.

Τι συμβαίνει για άτομα με ανενεργή πλέον δραστηριότητα ελεύθερου επαγγελματία

Ο κ.Βενιέρης εκτιμά πως και αυτοί θα υπαχθούν σε αυτό τον νέο μηχανισμό, στον οποίο μάλιστα “λέγεται ότι θα μπαίνουν και οι έμποροι όπως και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, καταναλωτές, οι δημόσιοι υπάλληλοι”. Αυτό, είπε, μέχρι κάποιο βαθμό το θέλουν και οι τράπεζες, όπως και η Ευρώπη, “αλλά με κάποια αυστηρά κριτήρια”. Ο επίκουρος καθηγητής της Νομικής Αθηνών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών τόνισε πάντως πως από τη μέχρι τώρα εμπειρία όλων των πλευρών, σε σχέση με την ελληνική πραγματικότητα, προκύπτει συχνά ζήτημα, καθώς “όταν υπάρχει μια διαδικασία ή εξωδικαστική διαδικασία ρύθμισης των χρεών, ακόμη και αυτοί που δεν μπορούν να υπαχθούν αποκτούν μια αδικαιολόγητη αισιοδοξία και θεωρούν πως κάτι θα καταφέρουν (σ.σ μέσα από τις θεσπισμένες διαδικασίες συμβιβασμού) και σταματούν να πληρώνουν”.

“Πρέπει όπως και στον νόμο Κατσέλη όταν γίνει ο νόμος και όχι πριν, τότε να σταματήσει κάποιος να πληρώνει (σ.σ μετά την έναρξη λειτουργίας της ρύθμισης). Πρέπει να ρωτούμε για την περίπτωση μας έναν νομικό, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος κάποιος να σταματήσει να πληρώνει, να μην μπορεί να υπαχθεί σε κάποια προστατευτική διαδικασία και στη συνέχεια να τον κυνηγούν οι τράπεζες και να χάσει την περιουσία του” τόνισε.

Η Ευρώπη συνιστά τη σοβαρότερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία, λέει το Bloomberg

 

13/02/2019 11:39
ΑΠΕ-ΜΠΕ Σωτήρης Κυριακίδης
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: