Να μην ανοίξει εκ νέου τη συμφωνία αποχώρησης η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν Μέι και Γιούνκερ

British Prime Minister Theresa May (L) is welcomed by European commission President Jean-Claude Juncker (R) ahead to a meeting on Brexit in Brussels, Belgium, 07 February 2019. May is in Brussels to discuss Brexit and related issues. EPA/OLIVIER HOSLET
Η ΕΕ δεν θα ανοίξει εκ νέου τη Συμφωνία Αποχώρησης, περιλαμβανομένου του backstop του ΗΒ, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσει τις ενστάσεις του βρετανικού κοινοβουλίου στο πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης και προς αυτόν τον σκοπό ξεκινούν διαπραγματεύσεις με ορίζοντα τα τέλη Φεβρουαρίου, συμφώνησαν σήμερα Τ. Μέι και Ζ. Κ. Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ και η Πρωθυπουργός Mέ συναντήθηκαν σήμερα για να εξετάσουν τα επόμενα βήματα στην απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

  • Σύμφωνα με κοινή δήλωση που ενέκριναν οι δύο πλευρές”οι συνομιλίες διεξήχθησαν με πνεύμα συνεργασίας για την επίτευξη της ομαλής αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ιδίως στο πλαίσιο κοινής αποφασιστικότητας για την επίτευξη μιας ισχυρής εταιρικής σχέσης για το μέλλον, δεδομένων των παγκόσμιων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ και το Ηνω μένο Βασίλειο από κοινού δίκαιου εμπορίου, συνεργασίας στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και της τρομοκρατίας και στην υπεράσπιση του διεθνούς συστήματος που βασίζεται σε κανόνες”.
  • Σύμφωνα με την κοινή δήλωση, η πρωθυπουργός περιέγραψε “το πλαίσιο που έθεσε το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου και τα κίνητρα που απορρέουν από την ψηφοφορία της περασμένης εβδομάδας στη Βουλή των Κοινοτήτων και την επιδίωξη για μια νομικά δεσμευτική αλλαγή στους όρους του backstop” και “διατύπωσε διάφορες επιλογές για την αντιμετώπιση αυτών των προβληματισμών στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αποχώρησης, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της έναντι του Κοινοβουλίου”.

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ υπογράμμισε ότι “η ΕΕ των 27 δεν θα ανοίξει εκ νέου τη Συμφωνία Αποχώρησης, η οποία αντιπροσωπεύει έναν προσεκτικά ισορροπημένο συμβιβασμό μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, στον οποίο και οι δύο πλευρές έχουν κάνει σημαντικές παραχωρήσεις για να καταλήξουν σε συμφωνία”.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε ανοιχτός “να προσθέσει διατύπωση στην Πολιτική Δήλωση που συμφωνήθηκε από την ΕΕ των 27 και το Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να είναι πιο φιλόδοξη όσον αφορά το περιεχόμενο και την ταχύτητα όσον αφορά τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου”.

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι “οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να συμφωνηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την ΕΕ των 27”.

“Η συζήτηση ήταν έντονη αλλά εποικοδομητική”, αναφέρει η κοινή δήλωση.

  • “Παρά τις προκλήσεις, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι οι ομάδες τους θα πρέπει να διεξάγουν συνομιλίες σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να βρεθεί ένας τρόπος για να κερδηθεί η ευρύτερη δυνατή υποστήριξη στο βρετανικό κοινοβούλιο και να τηρηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές που συμφωνήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”.

Η Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος θα συναντηθούν ξανά πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου για να καταγράψουν τις συζητήσεις αυτές, και ο επικεφαλής διαπραγματευτής Μ.Μπαρνιέ θα συναντήσει τον Στέβεν Μπέρκλεϊ την επόμενη Δευτέρα.

 

07/02/2019 14:34
ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίο
Βέλγιο, Βρυξέλλες

 

Στις Βρυξέλλες η Τερέζα Μέι: Θα επιχειρήσει νέα συμβιβαστική λύση για άρση του αδιεξόδου

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal