Μη δημοφιλής η ονομασία “Βόρεια Μακεδονία”, λένε οι Γερμανοί: Είναι μία άγνωστη λέξη…




Εκτενείς οι αναφορές των γερμανόφωνων μέσων ενημέρωσης στην επίσημη πλέον μετονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, σε Βόρεια Μακεδονία, γράφει στην ιστοσελίδα της η DW.

Μερίδα του γερμανικού Τύπου αναφέρεται στην επίσημη πια μετονομασία της πΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία. Η ελβετική Neue Zürcher Zeitung επισημαίνει ότι:

«Στην καθημερινότητα το ‘Βόρεια Μακεδονία’ είναι ακόμη άγνωστη λέξη».

Συγκεκριμένα γράφει:

«Υπό τη νέα ονομασία η χώρα μπορεί τώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Οι διεθνείς συνθήκες είναι μόνο η μία πλευρά. Τι γίνεται όμως με την καθημερινή χρήση της λέξης; Σε αυτό προς το παρόν δεν αλλάζουν πολλά πράγματα. Στη ‘ξαναβαφτισμένη’ Βόρεια Μακεδονία η νέα ονομασία δεν είναι δημοφιλής. Στο δημοψήφισμα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία και μόνο με μεγάλες πιέσεις το Κοινοβούλιο ψήφισε τελικά υπέρ της αλλαγής. Το ίδιο ισχύει και για μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων, οι οποίοι απορρίπτουν το όνομα, το οποίο θεωρούν ως ένα σαθρό συμβιβασμό. Ακόμη και μετά τη ψηφοφορία στη Βουλή κατά την οποία υπερψηφίστηκε το όνομα, η εφημερίδα Καθημερινή συνέχιζε να γράφει ότι η ‘πΓΔΜ’ βρίσκεται στο δρόμο για το ΝΑΤΟ».

Την είδηση της μετονομασίας δημοσιεύει μια σειρά γερμανικών ΜΜΕ. Ενδεικτικά ορισμένοι τίτλοι: «Η Μακεδονία λέγεται τώρα Βόρεια Μακεδονία», γράφει η εφημερίδα Bild. «Είναι πια επίσημο: Η Δημοκρατία της Μακεδονίας μετονομάστηκε επισήμως σε Βόρεια Μακεδονία. Η αλλαγή του ονόματος της μικρής βαλκανικής χώρας ισχύει από την Τρίτη, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση στα Σκόπια. Με την μετονομασία διευθετείται μια διένεξη με τη γειτονική χώρα που κρατούσε επί δεκαετίες».

Μια μακρόχρονη διαμάχη

Στο ίδιο ύφος και το δημοσίευμα του Spiegel:

«Η Μακεδονία ονομάζεται τώρα επισήμως Βόρεια Μακεδονία», είναι ο τίτλος του άρθρου, στο οποίο αναφέρεται ότι «η επί δεκαετίες διένεξη για την ονομασία μεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας έφτασε στο τέλος της: το μικρό βαλκανικό κράτος μετονομάστηκε τώρα επισήμως και θα λέγεται στο εξής Βόρεια Μακεδονία».

Υπό τον ίδιο τίτλο το τηλεοπτικό δίκτυο N-TV αναφέρει στην ιστοσελίδα του:

«Η νέα ονομασία είναι μέρος της υλοποίησης μιας συμφωνίας του περασμένου Ιουνίου με την Ελλάδα. Από την ανεξαρτητοποίηση της Μακεδονίας πριν από 27 χρόνια μέχρι σήμερα η Αθήνα επέμενε να αλλάξει όνομα ο βόρειος γείτονας επειδή ονομάζεται έτσι και μια περιοχή στη βόρεια Ελλάδα. Ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ η Ελλάδα μπλόκαρε με βέτο την προσέγγιση της Μακεδονίας στις συμμαχίες της Δύσης».

Αλεξάνδρα Κοσμά, DW

Η Βόρεια Μακεδονία ενημέρωσε ΟΗΕ και διεθνείς οργανισμούς για ισχύ Συμφωνίας Πρεσπών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: