Με την ευχή να τον φωτίσει η Αγιά Σοφιά: Ο Αλέξης Τσίπρας στο παλάτι του Ερντογάν




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φτάνει σήμερα στο Παλάτι των 700 εκατ. ευρώ του Ταγίπ Ερντογάν για κρίσιμες συνομιλίες με τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, ο οποίος περιμένει σαν κυνηγός το θήραμά του.

  • Είμαι βέβαιος πως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας πηγαίνει στην Τουρκία καλά μελετημένος και προετοιμσμένος, και είμαι σίγουρος ότι το πάθημα της επίσημης επίσκεψης του Ερντογάν στην Ελλάδα, τον Δεκέμβριο του 2017, θα του έχει γίνει μάθημα. Η πρόσκληση στον πρόεδρο της Τουρκίας ήταν ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της ελληνικής πολιτικής και διπλωματικής ηγεσίας.

Ο κ. Τσίπρας επισκέπτεται την Τουρκία σε μία εποχή κατά την οποία το ισλαμικό βαθύ κράτος έχει κυριολεκτικά ξεσαλώσει και έχει δημιουργήσει πολεμικό κλίμα στο Αιγαίο και την Κύπρο.

  • Μέχρι και χθες οι Τούρκοι παραβίαζαν τον ελληνικό εναέριο χώρο…
  • Μέχρι και χθες το Barbaros και τα πολεμικά πλοία της κατοχικής δύναμης βρίσκονταν στην κυπριακή ΑΟΖ και απειλούσαν «θεούς και δαίμονες».
  • Μέχρι χθες ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, ο αγέλαστος Καλίν έστελνε απειλητικά μηνύματα στον πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Τι είπε ο πιο στενός συνεργάτης του Σουλτάνου; Μεταφέρω από το Κυπριακό Πρακτορείο;

  • “Πέραν των διμερών και εμπορικών/οικονομικών σχέσεων θα περιλαμβάνει και  τις εξελίξεις στο Αιγαίο, τα ενεργειακά θέματα, τον ΤΑΡ (Τρανς-Αδριατικός Αγωγός), το Τουρκικό Ρεύμα (Turkish Stream), την τουρκική(;) μειονότητα της Δυτικής Θράκης, τη ρωμαίικη μειονότητα που ζει στην Τουρκία, την υφαλοκρηπίδα, τα νησιά. Για όλα αυτά τα θέματα αύριο (σήμερα) η ατζέντα μας θα είναι έντονη”.

Τι άλλο είπε ο κ. Καλίν, έτσι για να μην τρέφουμε αυταπάτες;

  • “Επειδή για να είναι δυνατόν να μετατραπεί η Μεσόγειος σε μια θάλασσα ειρήνης οι πηγές της πρέπει με ένα ίσο και δίκαιο τρόπο να εξευρεθούν, να εξορυχθούν και να διαμοιραστούν. Με αυτή την αφορμή θα ήθελα να δηλώσω ότι, όπως υπογράμμισαν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και οι υπουργοί των Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, η Τουρκία θα εξακολουθήσει να επιδεικνύει τη ίδια αποφασιστική στάση που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα προκειμένου να προασπίσει τα θεμελιώδη δικαιώματά της που πηγάζουν από τα κυριαρχικά της δικαιώματα είτε στο Αιγαίο, είτε στη Μεσόγειο, είτε στη Μαύρη Θάλασσα”.

Ετοίμασαν, λοιπόν, ένα άσχημο σκηνικό στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υποτίθεται ότι είναι ο επίσημος προσκεκλημένος τους. Φανταστείτε να μην ήταν. Αλλά ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο πρώην πρωθυπουργός της κατοχικής δύναμης, το είπε προχθές και μας προετοίμασε.. Ότι ετοιμάζουν «τουρκική φιλοξενία» στον Έλληνα ηγέτη.

Ελπίζω να μην παρεξηγηθώ αλλά βλέπω να αντιμετωπίζεται η σημερινή Τουρκία με μία «αφέλεια» από την ελληνική πολιτική ηγεσία. Και αυτό αφορά και τους προηγούμενους, εκτός ίσως του Αντώνη Σαμαρά, που είχε μία διαφορετική άποψη, η οποία αποδεικνύεται και ορθή.

  • Είχε καταλάβει ότι με την Τουρκία, ούτε εμείς, ούτε άλλες γειτονικές χώρες μπορούν να κάνουν χωριό…Διότι η κατοχική δύναμη τα θέλει όλα δικά της. Η Τουρκία έχει μάθει μόνο να απαιτεί.

Δεν βλέπει η ελληνική ηγεσία τι συμβαίνει στη Συρία και στο Ιράκ; Δεν βλέπει ότι συντελείται γενοκτονία εναντίον των Κούρδων. Δεν άκουσαν τον Ερντογάν που χαρακτήρισε τρομοκράτες εκατομμύρια πολίτες της Τουρκίας που ψήφισαν το Κουρδικό Κόμμα;

  • Αλλά ας θέσουμε πιο απλό ερώτημα: Έχει δει η πολιτική και διπλωματική ηγεσία την Τουρκία να υποχωρεί ποτέ στα θέματα που θεωρεί ότι είναι δικά της; Οπότε τι περιμένει από τέτοιου είδους επισκέψεις; Πόσες φορές οι ηγέτες της Ελλάδας ζήτησαν να τερματιστούν οι προκλήσεις; Δεν θυμούνται τις απαντήσεις των Τούρκων αξιωματούχων; Δεν τους είπαν κατάμουτρα ότι απαιτούν το μισό Αιγαίο; Δεν ξέρουν οι ηγέτες μας ότι όταν η Τουρκία ομιλεί για λύση του Κυπριακού εννοεί τον έλεγχο του νησιού από την ίδια;

Είναι έτοιμη η ελληνική πολιτική ηγεσία να διαπραγματευθεί το Αιγαίο και την Κύπρο όταν η Τουρκία θέτει απαιτήσεις που προϋποθέτουν απώλεια ελληνικών και κυπριακών εδαφών; Ας μας το πουν δημόσια.

  • Όπως έγραψα και χθες ο Πρωθυπουργός πάει σε μία αποστολή καταδικασμένη να αποτύχει. Βεβαίως, αν επιστρέψει πίσω και μας ανακοινώσει ότι η Τουρκία σταματά τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο, όχι μόνο θα τον χειροκροτήσουμε αλλά και θα τον υποστηρίξουμε…

Ας περιμένουμε, λοιπόν, τις σημερινές συνομιλίες του Πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν. Με την ευχή να τον φωτίσει η Αγιά Σοφιά…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

“Mission Impossible”: Η αποστολή του Αλέξη στην Τουρκία είναι καταδικασμένη να αποτύχει…

Κύριε Τσίπρα γιατί πάτε στην Τουρκία; Έχετε σκεφθεί τις επιπτώσεις σε περίπτωση αποτυχίας;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: