Με ποιον τρόπο Ελλάδα και Γαλλία «ξεκλειδώνουν» το πρόγραμμα των φρεγατών Belhara




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Εφόσον το χρηματοκιβώτιο των Ηλυσίων Πεδίων, δεν πρόκειται να ξεκλειδώσει για την αρχική χρηματοδότηση των δυο πρώτων φρεγατών Belhara, μιας και δεν είναι λίγα τα προβλήματα που προκύπτουν μέσα από αυτό το project, οι πιο ρεαλιστικές λύσεις μπαίνουν ως εμπροσθοφυλακή κι αφήνουν πίσω το υπαρκτό μεν αλλά όπως έχει φανεί έως σήμερα, ουτοπικό σενάριο της αποδέσμευσης των κερδών από τα Ελληνικά ομόλογα.

  • Η Γαλλική αποστολή που βρέθηκε στην Λεωφόρο Μεσογείων, στο Ελληνικό πεντάγωνο, είχε ως επικεφαλής τον Στρατηγό Th. Carlier, νούμερο δύο της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών της Γαλλίας, που έχουμε δει ουκ ολίγες φορές κατά το πρόσφατο παρελθόν στο πλευρό της Φλοράνς Παρλί κατά τις συνομιλίες που είχε με την Ελληνική πλευρά και αφορούσαν το μέλλον της συνεργασίας των δυο κρατών για το πολύ σοβαρό και επιβεβλημένο πρόγραμμα των φρεγατών Belhara, οι οποίες αποτελούν μια από τις πιο σοβαρές προτάσεις για το μέλλον του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι δυο πλευρές μετά το «ναυάγιο» -όπως όλα δείχνουν- με τα κέρδη από τα Ελληνικά ομόλογα, προσανατολίζονται σε άλλες οικονομικές οδούς. Για παράδειγμα το πρόγραμμα των φρεγατών θα μπορούσε να το ξεκινήσει το ΠΝ της Γαλλίας κι’ αφού ολοκληρωθεί, με ότι αυτό σημαίνει και για τις «παιδικές ασθένειες» των δυο φρεγατών, στη συνέχεια, εξετάστηκε το ενδεχόμενο, το δεύτερο πλοίο να περάσει στα χέρια των Ελλήνων ναυτικών, μέσω ενός οικονομικού πακέτου μακράς διάρκειας και με βιώσιμες δόσεις για τα δεδομένα της χώρας μας.

  • Αυτό είναι το ένα από τα δυο σενάρια που συζητήθηκαν και δείχνει το πλέον επικρατέστερο, πάνω στο οποίο η Ελλάδα και η Γαλλία θα συνεχίσουν την συζήτηση. Οι ίδιες πηγές μάλιστα, ανέφεραν πως εξετάζουν κι άλλες λύσεις και βέβαια με την κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, τα πάντα ξεκινούν από προγενέστερες βάσεις και πως ο διάλογος αυτός είναι αρκετά «άγουρος» προ το παρόν.

Το μόνο δεδομένο στο οποίο συμφώνησαν οι δυο πλευρές, είναι πως αυτά τα πλοία αποτελούν αδιαμφισβήτητα το μέλλον για το Πολεμικό Ναυτικό και μάλιστα με τα προηγμένα όπλα τα οποία μπορεί να εφοδιαστεί. Άρα μ’ αυτό τον τρόπο, η Ελλάδα και η Γαλλία τα επόμενα χρόνια, μετά το 2023, ίσως να είναι οι μόνες χώρες που θα μπορούν να κυριαρχήσουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

  • Από την Γαλλική πλευρά μάλιστα, όπως λένε, κατά τη διάρκεια της ναυπήγησης των νέων φρεγατών, θα βρεθούν στα ναυπηγεία της Loriant και Έλληνες ώστε ν’ αποκτηθεί η απαραίτητη τεχνογνωσία για τα δυο επόμενα πλοία που απ’ ότι φαίνεται οι συζητήσεις λένε ότι η κατασκευή τους, γίνεται από Έλληνες για Έλληνες…

Σ’ αυτό το σημείο, να θυμίσουμε πως το «νυφοπάζαρο» για το Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει κλείσει και οι μνηστήρες δεν είναι λίγοι, οι οποίοι δεν σταματούν να δείχνουν τα νέα τους ναυπηγικά επιτεύγματα στην Ελλάδα, ευελπιστώντας πως ίσως να είναι αυτοί τελικά με τους οποίους θα υπάρξει ένα υγείες «σύμφωνο συμβίωσης» για τα επόμενα τουλάχιστον τριάντα και κάτι χρόνια.

  • Την ίδια στιγμή εκτός των παρουσιάσεων, το «προξενιό» και οι τιμές ποικίλουν, με τους επιτελείς του ΠΝ, να εξηγούν ακριβώς ποιες είναι οι σύγχρονες απαιτήσεις που υπάρχουν ταυτόχρονα το για Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και βέβαια σε όλους υπενθυμίζουν τα σημερινά αλλά και αυριανά οικονομικά δεδομένα της χώρας ακόμη και εκτός μνημονίων.

Πάντως, η Γαλλική πλευρά αναμένεται να ταξιδέψει εκ νέου στην Αθήνα εντός των επόμενων ημερών, πράγμα που δείχνει το ενδιαφέρον από το Παρίσι, να ξεκινήσει ένας εποικοδομητικός διάλογος ουσίας και να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις, οι οποίες αν συνεχιστούν, το μόνο βέβαιο είναι ότι κακό θα κάνουν, μ’ ένα ΠΝ αυτή τη στιγμή να παλεύει για να κρατήσει τις θαλάσσιες Θερμοπύλες από τις διαρκώς αυξανόμενες προκλήσεις της Τουρκίας.

Προς αναζήτηση πόρων για τις Belhara: Ψάχνουν φόρμουλα, το Π.Ν. δεν μπορεί να περιμένει

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: