Με κύρωση ένταξης στο ΝΑΤΟ από την Ελλάδα γίνεται ενεργή η Συμφωνία, λέει η κυβέρνηση Ζάεφ




Η κυβέρνηση της πΓΔΜ, γνωστοποίησε, από τη μεριά της, ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης της χώρας στο ΝΑΤΟ θα λάβει χώρα την Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου.

Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της πΓΔΜ αναφέρονται τα εξής:

«Βάσει της καθιερωμένης διαδικασίας ένταξης νέων μελών στο ΝΑΤΟ και σύμφωνα με τα βήματα που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών, την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου οι Πρέσβεις των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο θα υπογράψουν το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ με το νέο συνταγματικό όνομα, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

  • Με αυτήν την πράξη τα 29 κράτη-μέλη θα εκφράσουν την συμφωνία τους να γίνει η χώρα μας μέρος του συστήματος και των διαδικασιών του ΝΑΤΟ και να συμμετέχει στα όργανα της Συμμαχίας ως προσκληθέν κράτος-μέλος, χωρίς δικαίωμα ψήφου.
  • Αμέσως μετά την συγκατάθεση για το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ ξεκινά η διαδικασία κύρωσής του από τα κοινοβούλια κάθε κράτους-μέλους της Συμμαχίας. Η Ελλάδα θα κυρώσει πρώτη το Πρωτόκολλο και με αυτό τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και οι συνταγματικές τροπολογίες.
  • Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης του Πρωτοκόλλου και από τα 29 κράτη-μέλη, η χώρα μας, με το νέο συνταγματικό όνομα, θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, με δικαίωμα ψήφου για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει η Συμμαχία».

Σημειώνεται ότι ο γ.γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ γνωστοποίησε,το Σάββατο, ότι το πρωτοκόλλο προσχώρησης της μελλοντικής Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα υπογραφεί στις 6 Φεβρουαρίου.

04/02/2019 20:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μας στηρίζουν οι έξι, τέλος το αφήγημα της ΝΔ λέει η κυβέρνηση: Κουρελού με τη βούλα, απαντά η ΝΔ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: