Δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης η αμοιβαία ωφέλεια των λαών επεσήμανε ο Τσίπρας (video)




Δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης η φροντίδα των δύο μειονοτήτων -της ελληνορθόδοξης στην Τουρκία και της μουσουλμανικής στην Ελλάδα- επεσήμανε πρωθυπουργός στην ομιλία του από την Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

«Πιστεύω βαθύτατα ότι οι θρησκείες, η πίστη στις διαφορετικές θρησκείες μας -μονοθεϊστικές θρησκείες που έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και άρα την αγάπη προς τον άνθρωπο και στον συνάνθρωπο, ανεξαρτήτως του πού και σε ποιον πιστεύει- τόσο οι θρησκείες όσο όμως και οι μειονότητες, η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα και η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία, πρέπει να αποτελούν όχι πεδίο διαμάχης και εντάσεων, αλλά γέφυρες ανάμεσα στους λαούς μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέηξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

  • «Το λέω αυτό διότι δεν αποτελεί αντικείμενο διμερούς συμφωνίας, διαπραγμάτευσης, συναλλαγής ή ανταλλαγής, η αυτόβουλη υποχρέωση των κυβερνήσεών μας να προασπίζουν και να υπερασπίζουν τα συμφέροντα, τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματα των μειονοτήτων σε καθεμιά χώρα ξεχωριστά» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «δεν αποτελεί αντικείμενο διμερούς διαπραγμάτευσης, αλλά αυτόβουλης υποχρέωσης και απόδειξης ότι είμαστε κράτη και κυβερνήσεις που σεβόμαστε την αρχή της ισοπολιτείας, της ισότητας και των θρησκευτικών ελευθεριών των πολιτών μας».

«Δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα ο ένας στον άλλον, έχουμε να αποδείξουμε απέναντι στους εαυτούς μας, απέναντι στη διεθνή κοινότητα και απέναντι στις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύουμε» υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Τη δέηση να ζήσουμε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης διατύπωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Μίλησε για τον υψηλό συμβολισμό της παρουσίας του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και σημείωσε ότι η Ελλάδα υποστήριζε πάντα την άρση της αδικίας εις βάρος της Σχολής και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για να ευχηθεί να μην αργήσει η μέρα που η Σχολή θα ανοίξει πάλι τις πύλες της.

«Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή και η συγκίνηση για μένα που βρίσκομαι μαζί σας σήμερα, αισθανόμενος ότι περπατώ βήματα με ιστορικό βάρος», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, παρόντος του εκπροσώπου της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ιμπραήμ Καλίν, που συνοδεύει από το πρωί τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, υπενθύμισε ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης ιδρύθηκε επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ζήτησε την αποκατάσταση της αδικίας που υπέστη το Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Είναι απαράδεκτο ένα ίδρυμα τέτοιο, που λειτούργησε επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να είναι κλειστό επί Τουρκικής Δημοκρατίας» σημείωσε.

Στην προσφώνησή του, ο ο μητροπολίτης Ελπιδοφόρος, αφού αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του ιδρυτή της Μονής, τόνισε ότι η αναστολή της λειτουργίας της δεν ήταν απώλεια μόνο για το Πατριαρχείο, την Ορθοδοξία και την Τουρκία αλλά, και για το ισλάμ.

Μνημεία του ελληνισμού

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι είχε τη χαρά και την ευλογία να περιδιαβεί «σημαντικότατα μνημεία του Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας, εδώ στην Κωνσταντινούπολη, μνημεία όμως της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που ανήκουν πια σε όλη την ανθρωπότητα, οικουμενικά μνημεία».

«Όμως, δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι είναι μνημεία του Ελληνισμού, ενός Ελληνισμού και μιας ελληνικής κοινότητας, μιας ελληνικής και ορθόδοξης μειονότητας, εδώ στην Κωνσταντινούπολη, που πέρασε πολύ μεγάλες δυσκολίες. Πληγώθηκε, κυνηγήθηκε, αποδεκατίστηκε αλλά δεν έχασε τις ρίζες της. Μπορεί να μοιάζει σαν ένας κορμός δέντρου πληγωμένου, οι ρίζες όμως υπάρχουν, αναπνέουν είναι εδώ» πρόσθεσε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: