Live η εκτόξευση του πυραύλου που θα μεταφέρει τον Hellas Sat 4 πάνω από Ελλάδα και Κύπρο




Δόθηκε το “πράσινο φως” από τους ειδικούς μετεωρολόγους στο Διαστημοδρόμιο της Ευρώπης στη Γαλλική Γουιάνα, ώστε να μεταφερθεί στην πλατφόρμα εκτόξευσης ο εκτοξευτήρας “Ariane 5”, που θα μεταφέρει -σε τροχιά στις 39 μοίρες ανατολικά και σε γεωστατική τροχιά- τον ελληνικό δορυφόρο “Hellas Sat 4”.

Δείτε live την εκτόξευση:

https://www.youtube.com/watch?v=j_Q31Jb2_dM

Οι καιρικές συνθήκες στη Γαλλική Γουιάνα, μια περιοχή που συχνά χαρακτηρίζεται ως ”τροπική κόλαση”, μπορούν να αποτελέσουν ένα τελευταίο εμπόδιο στη διαδικασία πριν από την εκτόξευση, καθώς η βροχή είναι απαγορευτική για τη μεταφορά μέχρι το σημείο εκτόξευσης. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρξε πρόβλημα.

‘Ετσι, οι ειδικοί μετεωρολόγοι έδωσαν την έγκριση τους και ο “Ariane 5”, με βάρος 800 τόνων και ύψος 51 μέτρων, μετακινήθηκε αργά για περίπου πέντε χιλιόμετρα πάνω σε ειδικές ράγες μέχρι το λεγόμενο launch pad ELA του Διαστημοδρομίου της Ευρώπης. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας μετακίνησης στην πλατφόρμα εκτόξευσης του εκτοξευτήρα -που φέρει μέσα στη “μύτη” του τον μεγαλύτερο εμπορικό δορυφόρο που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα, τον “Hellas Sat 4”, βάρους 6,5 τόνων- σημαίνει πως όλα είναι έτοιμα για την εκτόξευση, που έχει προγραμματιστεί για τις 23:01 ώρα Ελλάδας το βράδυ της Τρίτης 5 Φεβρουαρίου.

Το μήνυμα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη για την σημασία του Hellas Sat στην Άμυνα

“Δημιουργείται για πρώτη φορά επαρκές και ανεξάρτητο δίκτυο δορυφορικών Τηλεπικοινωνιών παρέχοντας την δυνατότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να υποστηρίζουν τις δραστηριότητές τους.” δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.

  • “Είναι Δεδομένο ότι με τις υπερσύγχρονές τηλεπικοινωνιακές ικανότητες που προσφέρει ο HELLAS SAT 4 θα προσδώσει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις απολύτως αξιόπιστες δορυφορικές επικοινωνίες με δυνατόητητα ίντερνετ υπερυψηλών ταχυτήτων ακόμη και στα πλοία εν πλω ή στα πιο απόμακρα σημεία της ελληνικής χερσαίας ή θαλάσσιας μεθορίου” υπογράμμισε ο κ.Αποστολάκης.

Η ιδιαίτερη σημασία για τα συμφέροντα Ελλάδας και Κύπρου

Η εκτόξευση του δορυφόρου του Hellas Sat 4, σήμερα το βράδυ από το Ακρωτήριο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, «αποτελεί μεγάλο βήμα για την Κύπρο και την Ελλάδα», δήλωσε η υπουργός Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου, Βασιλική Αναστασιάδου.

Επίσης, επισήμανε ότι η εκτόξευση του Hellas Sat 4 είναι ιδιαίτερης σημασίας για τα κυπριακά και τα ελληνικά συμφέροντα και πρόσθεσε ότι, μετά από την εξέλιξη αυτή, «η Κύπρος θα καταγράφεται στο χάρτη του διαστήματος και θα προβάλλεται ως κέντρο δορυφορικών επικοινωνιών».

Μιλώντας, δε, στο ΡΙΚ η κ. Αναστασιάδου εξέφρασε την ελπίδα ότι η εκτόξευση θα είναι επιτυχής.

Ο δορυφόρος HELLAS SAT 4 είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός δορυφόρος, που κατασκευάστηκε μέχρι σήμερα, και ενσωματώνει πολλές καινοτόμες τεχνολογίες.

Ιδιαίτερη σημασία στις τηλεπικοινωνίες μας

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζει την εκτόξευση του υπερσύγχρονου ελληνικού δορυφόρου Hellas Sat 4, που θα πραγματοποιηθεί στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, 5 Φεβρουαρίου, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ “Πρακτορείο 104,9 Fm”.

“Είναι ιδιαίτερα σημαντική η εκτόξευση και πρέπει να αναλογιστούμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνει το Διάστημα. Οι δορυφόροι αξιοποιούνται ως επί το πλείστον για την εθνική άμυνα, για τη δημόσια ασφάλεια -τον στρατό, την αστυνομία, τα σώματα ασφαλείας- και για τις τηλεπικοινωνίες της χώρας που έχουν ένα ιδιαίτερα αναπτυξιακό πρόσημο” είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μαγκλάρας, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στην εκτόξευση.

Πρόσθεσε πως “το ελληνικό δημόσιο με αυτή την εκτόξευση θα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα του, στις 39 μοίρες ανατολικά, που είναι η τροχιακή θέση της Ελλάδας. Σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία έχουμε σχεδόν τετραπλασιάσει τα δικαιώματα μας και τις δυνατότητες που μας δίνει το διάστημα. Ενώ την προηγούμενη δεκαετία είχαμε μόνο έναν αναμεταδότη, σήμερα έχουμε εφτά στη διάθεση μας”.

Ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ευχήθηκε όλα να πάνε καλά στη διαδικασία εκτόξευσης, με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, υποστηρίζοντας πως ο Hellas Sat 4 “είναι από τους μεγαλύτερους και πιο σύγχρονους δορυφόρους. ‘Εχει κατασκευαστεί από τη Lockheed Martin και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους γιατί η Ελλάδα βρίσκεται στην πρωτοπορία αυτών των τεχνολογιών και μπορεί να αξιοποιήσει και να απολαύσει τις τεχνολογίες που ανοίγουν πολύ μεγάλες, νέες, δυνατότητες”.

“Η Ελλάδα το 2017 εκτόξευσε τον Hellas Sat 3 και τώρα εκτοξεύει τον Hellas Sat 4. Η χώρα μας μέσα σε ενάμιση χρόνο έχει εκτοξεύσει δύο δορυφόρους πολύ σύγχρονους, πολύ μεγάλους με νέες δυνατότητες” είπε ο κ.Μαγκλάρας.

Με πληροφορίες από ΑΠε-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: