Κρατικές αγορές λαχανικών επιστρατεύει ο Ερντογάν ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών




Στη μάχη εναντίον της κατακόρυφης αύξησης του κόστους των τροφίμων, οι τουρκικές αρχές άνοιξαν τις δικές τους αγορές σήμερα, όπου θα πωλούν φθηνά λαχανικά απευθείας στους καταναλωτές, σε μια απόπειρα να αποκλειστούν οι έμποροι λιανικής, τους οποίους η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ότι ανεβάζουν τις τιμές.

  • Πολίτες σχημάτισαν ουρές έξω από τους δημοτικούς πάγκους, για να αγοράσουν ντομάτες, κρεμμύδια και πιπεριές, στη συνοικία Μπαϊραμπασά στην Κωνσταντινούπολη, περιμένοντας έως και μία ώρα για να προμηθευτούν προϊόντα, που πωλούνταν στη μισή τιμή σε σύγκριση με τα παντοπωλεία και τα σούπερ μάρκετ.
  • Η πρωτοβουλία της τουρκικής κυβέρνησης να εγκαταστήσει κρατικές λαϊκές αγορές ακολουθεί την εκτίναξη κατά 31% σε ετήσια βάση των τιμών των τροφίμων τον Ιανουάριο, ενόψει μάλιστα των τοπικών εκλογών του επόμενου μήνα, όπου ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρόκληση να διατηρήσει τη στήριξη των πολιτών στο πρόσωπό του και το κόμμα του.

Οι έμποροι κατηγορούν την κακοκαιρία που έπληξε τη νότια Τουρκία για την αύξηση των τιμών των τροφίμων, όπως και τα αυξημένα εργατικά και μεταφορικά κόστη. Οι αρχές το αποκαλούν όλο αυτό «τρομοκρατία τροφίμων» στέλνοντας το μήνυμα ότι θα τιμωρήσουν όποιον επιχειρεί να διατηρήσει τις τιμές στα ύψη για κερδοσκοπικούς σκοπούς.

  • «Είναι ένα παιχνίδι. Άρχισαν να χειραγωγούν τις τιμές, επιχείρησαν να τις κάνουν να εκτιναχθούν στα ύψη» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής ομιλίας. Είναι μια απόπειρα να τρομοκρατήσουν (την κοινωνία)», κατήγγειλε ο Ερντογάν.

Βάσει της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, οι δημοτικές αρχές θα πωλούν λαχανικά στο 50% των τιμών που κατέγραψε η τουρκική Στατιστική Υπηρεσία τον Ιανουάριο. Επιπλέον, θα επιτρέπεται η μάξιμουμ αγορά τριών κιλών προϊόντος ανά πολίτη.

Η πρωτοβουλία αυτή θα διευρυνθεί σε προϊόντα όπως το ρύζι και τα όσπρια, για παράδειγμα τις φακές, αλλά και σε προϊόντα καθαριότητας, σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

  • Το όλο σχέδιο λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή μονάχα στην Κωνσταντινούπολη, όπου σε περίπου 50 σημεία θα πωλούνται προϊόντα σε μειωμένες τιμές και στην πρωτεύουσα Άγκυρα. Αυτό σημαίνει ότι είναι απίθανο το μέτρο να έχει άμεσο αντίκτυπο στον πληθωρισμό σε εθνικό επίπεδο, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει στο να αμβλυνθούν οι αυξήσεις στις τιμές για τους κατοίκους των δύο μεγάλων πόλεων της χώρας.

Αρκετοί βέβαια καταναλωτές, στο Μπαϊραμπασά, διατυπώνουν την ελπίδα το μέτρο να συνεχιστεί και μετά τις εκλογές του Μαρτίου.

«Είμαι περίεργη εάν θα το συνεχίσουν μετά τις εκλογές» είπε η 43χρονη νοικοκυρά Νεμπαχάτ Ντενίζ, που αγόρασε σπανάκι και μελιτζάνες.

Από την πλευρά του ο υπουργός Γεωργίας Μπεκίρ Πακντεμιρλί, που επισκέφθηκε έναν πάγκο, στην Άγκυρα, επισήμανε ότι το σχέδιο θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί και θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε μόνιμη βάση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
11/02/2019 19:30

Συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου σε σπίτια στην Πόλη: Νεκροί τέσσερις στρατιώτες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: