Κουβέντα, αλλά «χαλαρή», του Αναστασιάδη με τον Ακιντζί, που δεν είχε ιδέα για τα Στροβίλια!




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσέλθει στη συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης, 26 Φεβρουαρίου, με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, με τη θέση πως εάν η τουρκική πλευρά αποδέχεται την αρχή της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, τότε να αρχίσει συζήτηση για να καθοριστούν από κοινού οι αρμοδιότητες της κεντρικής Κυβέρνησης και των συνιστώντων κρατιδίων.

Την ίδια ώρα κανείς από τους εμπλεκόμενους αισιοδοξεί ότι θα προκύψει αποτέλεσμα από την άτυπη, όπως χαρακτηρίσθηκε, συνάντηση των Αναστασιάδη και Ακιντζί. Και τούτο γιατί το κλίμα δεν ευνοεί στην παρούσα φάση, επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

  • Η Τουρκία συντηρεί κλίμα έντασης ενώ έχει προαναγγείλει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
  • Παράλληλα προβαίνει σε κινήσεις επιβολής νέων τετελεσμένων επί του εδάφους, όπως πρόσφατα στα Στροβίλια, όπου καταγράφηκε προώθηση των κατοχικών δυνάμεων.

Πέραν τούτου, στο πολιτικό- διπλωματικό πεδίο,  η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, Τζέιν Χολ Λουτ, αναμένεται αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα ενώ εκτιμάται πως θα μεταβεί στην Άγκυρα και θα καταλήξει στη Λευκωσία.

  • Η αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού προσπαθεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους «όρους αναφοράς». Για να γίνει τούτο πρέπει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα για το ποια εκδοχή του Πλαισίου Γκουτέρες ισχύει ενώ αγκάθι θεωρείται η τουρκική αξίωση για «θετική ψήφο», δηλαδή το δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις του κράτους.

Στη Λευκωσία θεωρούν πως μια μικρή έστω εξέλιξη θα είναι σημαντική. Εκτιμάται πως αυτό θα βοηθήσει και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, που αμφισβητείται ευθέως από την Άγκυρα και έχει περιθωριοποιηθεί. Παράδειγμα προς επιβεβαίωση είναι το γεγονός ότι ο κ. Ακιντζί δεν γνώριζε για την προώθηση των κατοχικών δυνάμεων στα Στροβίλια.

  • Πληροφορίες αναφέρουν πως ενημερώθηκε για την εξέλιξη αυτή, για πρώτη φορά,  όταν τον επισκέφθηκε επί τούτου η ειδική αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Στη συνέχεια ο Ακιντζί επικοινώνησε με τον κατοχικό στρατό για να μάθει λεπτομέρειες,  τού υποδείχθηκε, ωστόσο, ότι  δεν είναι θέμα αρμοδιότητάς του και πως το ζήτημα χειρίζεται το αρχηγείο και το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών.

Στο ναυπηγείο της Γιάλοβας έφτασε το DeepSea Metro-1: Θα σταλεί στην Κύπρο για γεώτρηση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: