Πέρασε τελικά το άρθρο για τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας παρά τις διαφωνίες Συριζαίων




Ανατροπές και απρόοπτα φαίνεται ότι επιφύλασσε η πρώτη ψηφοφορία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, αν και στο τέλος με 151 ψήφους υπέρ πέρασε το άρθρο 3, παρ. 1 για την αναθεώρηση του άρθρου για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.

Αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι δεν πέρασε καθώς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταψηφίσει το συγκεκριμένο άρθρο. Αρκετή ώρα αργότερα, έγινε γνωστό ότι με οριακή ψηφοφορία 151 βουλευτών πέρασε η παρ. 1 του άρθρου 3 και αποδίδοντας σε λανθασμένη καταμέτρηση την αρχική πληροφορία.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, φαίνεται να είχε γίνει λάθος στην καταμέτρηση. Κι αυτό γιατί υπήρχαν πληροφορίες ότι η παρ. 1 του άρθρου 3 δεν πέρασε, έχοντας λάβει 150 ψήφους.

Πάντως, με απουσίες και διαφοροποιήσεις που θα αναδειχθούν και θα εκτιμηθούν έπειτα από αναλύσεις ολοκληρώθηκε η πρώτη ονομαστική ψηφοφορία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, μετά την οποία ακολούθησε, όπως ήταν αναμενόμενο, μια μακρά διαδικασία καταμέτρησης.

Στην ψηφοφορία που έγινε με ενοποιημένο ψηφοδέλτιο, το οποίο περιείχε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ αλλά και όσες συγκέντρωσαν παραπάνω από 50 υπογραφές, μετείχαν 274 βουλευτές ενώ απείχαν οι βουλευτές της ΔΗΣΥ εκτός του Ανδρέα Λοβέρδου, οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων πλην του Γιάννη Σαρίδη και δεν ψήφισαν επίσης ο Πάνος Καμμένος, ο Αριστείδης Φωκάς, ο Γιώργος Κασαπίδης και ο Στάθης Παναγούλης.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:

Οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για διαφοροποίηση του αποτελέσματος στην ψηφοφορία για το άρθρο 3, παρ. 1 του Συντάγματος, το οποίο αφορά τις σχέσεις κράτους και εκκλησίας. Ωστόσο, φαίνεται ότι, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ένα λάθος στην καταμέτρηση -με την οποία οι ψήφοι θα έμεναν  στους 150- παραλίγο να προκαλέσει “πονοκέφαλο” στην κυβέρνηση.

  • Αυτό που μέχρι στιγμής είναι γνωστό είναι η καταψήφιση από την βουλευτή του ΣYΡΙΖΑ, κυρία Νίνα Κασιμάτη, η οποία είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα τις προθέσεις της.
  • Ωστόσο, πληροφορίες ήθελαν μία ακόμη ηχηρή καταψήφιση του άρθρου από το κυβερνητικό στρατόπεδο, αυτήν του βουλευτή Ηρακλείου, Γιάννη Μιχελογιαννάκη.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε με ενιαίο ψηφοδέλτιο, στο οποίο περιλαμβάνονταν οι προτάσεις των ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, καθώς και όσες προτάσεις συγκέντρωσαν πάνω από 50 υπογραφές.

Από την διαδικασία απείχαν οι βουλευτές της ΔΗΣΥ, εκτός του Ανδρέα Λοβέρδου,και οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων με εξαίρεση τον Γιάννη Σαρίδη. Επίσης, δεν ψήφισαν οι Πάνος Καμμένος, Αριστείδης Φωκάς, Γιώργος Κασαπίδης και Στάθης Παναγούλης.

Οι προτάσεις και πώς ψηφίστηκαν από ΝΔ και ΚΚΕ

  • Πέντε προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε η ΝΔ, εκ των οποίων δύο παραγράφους του άρθρου 32 για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το άρθρο 62 για το ακαταδίωκτο των βουλευτών, το άρθρο 86 περί ποινικής ευθύνης υπουργών και το άρθρο 101Α που αφορά στον περιορισμό της δυνατότητας ίδρυσης ανεξάρτητων αρχών.

Όσο για το ΚΚΕ υπερψήφισε συνολικά 15 διατάξεις της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα δέκα από την αρχική πρόταση και πέντε από συμπληρωματικές, που αφορούσαν έντεκα άρθρα του Συντάγματος και επίσης δύο διατάξεις από την πρόταση της ΝΔ που αφορούσαν δύο άρθρα.

  • Σε αυτά περιλαμβάνονται το άρθρο 86, το άρθρο 5, παρ. 2, ενάντια στις διακρίσεις λόγω φύλου, ταυτότητας φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, το άρθρο για τη διασφάλιση της «ίσης αμοιβής για ίση εργασία», και το άρθρο για την απαγόρευσης επίταξης απεργών, καθώς και το 24Α άρθρο για την «προστασία των ζώων» και τις εισηγούμενες ρυθμίσεις σχετικά με τη «λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία».

«Παρών» ψήφισε στα ζητήματα σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας, στα άρθρα για το εκλογικό σύστημα, και για τις προωθούμενες ρυθμίσεις για τα δημοψηφίσματα που δεν είναι δεσμευτικά και εξαρτώντας από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία. Αντίθετα, καταψήφισε άρθρα, όπως για τον ΠτΔ, και την εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας, καθώς, όπως λέει, «κινούνται στην αντιδραστική λογική της εξασφάλισης, με κάθε τρόπο, της κυβερνητικής σταθερότητας, στόχο στον οποίο συμπίπτουν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ».

Το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο και περιέχει τετραγωνίδια «Ναι», «Όχι» και «Παρών», δίπλα από κάθε πρόταση. Το ερώτημα ήταν αν αποδέχονταν ή όχι την αναθεώρηση των προτεινομένων προς αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος. Οι βουλευτές σημείωναν στο ψηφοδέλτιο την προτίμησή τους, το ονοματεπώνυμο τους, την εκλογική τους περιφέρεια και την Κοινοβουλευτική Ομάδα με την οποία εκλέγονται, και με την υπογραφή τους το παρέδιδαν στους ψηφολέκτες.

Η δεύτερη ψηφοφορία θα επαναληφθεί σε ένα μήνα.

Δεν θα προτείνει Σημίτη ή Βενιζέλο για ΠτΔ, λέει η ΝΔ: Απεμπλοκή εκλογής από την διάλυση της Βουλής

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: