Κακοκαιρία-“φονιάς” στην Κρήτη: Σε επιφυλακή οι αρχές και η Πυροσβεστική, ένας αγνοούμενος




Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές και η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Κρήτη για την περίπτωση υπερχείλισης του ποταμού Πλατανιανού στον Πλατανιά Ρεθύμνου.

Ένας 61χρονος βοσκός αγνοείται στον Αποκόρωνα, σε Χανιά και Ρέθυμνο φούσκωσαν ποτάμια και χρειάστηκε να εκκενωθούν οικισμοί, ενώ κατέρρευσαν επτά γέφυρες, δύο από τις οποίες εντελώς. Η καταστροφή ήταν βιβλική που άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Ωκεανίς» στην Κρήτη, που χθες Δευτέρα σφυροκοπήθηκε από θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές καταιγίδες.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Περιφερειακής Διεύθυνσης της Π.Υ. Κρήτης αρχιπύραρχο Νίκο Λαγουδάκη, που μίλησε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ:

«Το ποτάμι Πλατανιανός, βρίσκεται 30 εκατοστά πριν την υπερχείλιση του και για τον λόγο αυτό βρισκόμαστε σε επιφυλακή. Στο σημείο επιχειρούν 20 συνεργεία για απαντλήσεις υδάτων σε πλημμυρισμένες περιουσίες, αρκετά υπόγεια και για να απομακρύνουμε κατοίκους που διαμένουν κατά μήκος της όχθης του ποταμού».

Ο κ. Λαγουδάκης εξήγησε πως δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, αλλά η μερική απομάκρυνση γίνεται για προληπτικούς λόγους.

Στο σημείο βρίσκονται και ενεργούν και αστυνομικές δυνάμεις, ενώ όλη η προσπάθεια έχει στόχο να αντληθούν νερά από το σημείο και να σταλούν στην παραλία δεδομένου ότι ο ποταμός βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τη θάλασσα.

Το ποτάμι φούσκωσε λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων η σφοδρότητα των οποίων δεν επέτρεψε την ταχύτερη απαστράγγισή του.

Ο 61χρονος κτηνοτρόφος χάθηκε στον Εμπρόσνερο του δήμου Αποκορώνου, ενώ επέβαινε στο αυτοκίνητό του, πιθανότατα από τα νερά ορμητικού χειμάρρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, κινείτο με αγροτικό αυτοκίνητο και προσπαθούσε να προσεγγίσει σημείο που είχε τα πρόβατά του, μεταξύ Εμπρόσνερου και Βατουδιάρη. Περίπου στις 2 το μεσημέρι, εντοπίστηκε το αυτοκίνητό του, χωρίς όμως να βρεθεί ο ίδιος. Οι προσπάθειες για τον εντοπισμό του συνεχίζονται έως αυτή την ώρα.

Στον Δήμο Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση των σπιτιών που βρίσκονταν στην περιοχή Πλατανιά Τσεσμές, καθώς ο ποταμός Πλατανιάς φούσκωσε επικίνδυνα και σε περίπτωση υπερχειλισης θα «έμπαινε» μέσα σε κατοικημένα. Συνολικά 44 άτομα απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους και τους δόθηκε η δυνατότητα προσωρινής φιλοξενίας, για απόψε τουλάχιστον, σε ένα από τα ΚΑΠΗ του δήμου.

  • Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκτιμώμενη εξέλιξη των βροχοπτώσεων στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη από αργά το βράδυ της Δευτέρας 25/02 έως αργά το βράδυ της Τρίτης.

Πολύ μεγάλα ποσά βροχής πέφτουν τη Δευτέρα 25/02 στη Δυτική Κρήτη. Στον μετεωρολογικό σταθμό του meteo στο οροπέδιο Ασκύφου Χανίων έχουν καταγραφεί 309 χιλιοστά έως το απόγευμα, ενώ η βροχόπτωση στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων συνεχίζεται.

Κατέρρευσε τμήμα της γέφυρας του Σταυρωμένου Ρεθύμνου

Τμήμα της γέφυρας του Σταυρωμένου Ρεθύμνου, κατέρρευσε, αργά το βράδυ, μη μπορώντας να αντισταθεί στατικά στην ορμή των νερών από την Παλαιά Εθνική Οδό.

Το τμήμα του δρόμου έχει αποκλειστεί χωρίς όμως να δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα στη διέλευση των κατοίκων, μιας και πρόκειται για την Παλαιά Γέφυρα που ένωνε τον οικισμό με την Παλαιά Εθνική Οδό πριν την Χάραξη του ΒΟΑΚ, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Περιφερειακής Διεύθυνσης της Π.Υ. Κρήτης, αρχιπύραρχος Νίκος Λαγουδάκης.

Στο μεταξύ μεγάλη προσοχή χρειάζεται στο δρόμο προς Σίσσες – Ηράκλειο λόγω των κατολισθήσεων που έχουν συμβεί στα πρανή τμήματα του βουνού και στα οποία δεν υπάρχει η προφύλαξη τους από τα ειδικά πλέγματα όπως σε άλλα σημεία στη συγκεκριμένη διαδρομή.

Αστυνομικοί ελέγχουν τη διαδρομή και καθοδηγούν τους διερχόμενους με στόχο να υπάρχει μικρή ταχύτητα και μεγάλη προσοχή κατά τη διέλευση των οχημάτων.

Στην είσοδο επίσης, του Ρεθύμνου από το Ηράκλειο, λόγω της παρατεταμένης βροχόπτωσης έχουν σχηματιστεί μεγάλες λακούβες με νερά οι οποίες είναι επικίνδυνες καθώς επίσης και μικροί χείμαρροι επί του οδοστρώματος από την έλευση των ομβρίων που κινούνται από τα ορεινά τμήματα και τις πλαγιές προς τη θάλασσα.

Στο μεταξύ προβλήματα με την ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν αρκετοί οικισμοί στα σύνορα του νομού Ρεθύμνου με τα Χανιά, προβλήματα τα οποία ξεκίνησαν να παρουσιάζονται νωρίς το απόγευμα και αφορούν κυρίως στα αποτελέσματα των κατολισθήσεων.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης σημειώνονται από τις πρώτες πρωινές ώρες στις περισσότερες περιοχές του νομού Χανίων, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν την περιοχή.

Όπως επισημαίνει ο ΔΕΔΔΗΕ, τα συνεργεία βρίσκονται επί τόπου και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση των βλαβών, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν με κυριότερη την αδυναμία πρόσβασης σε πολλές περιοχές σε ολόκληρο το νομό.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά τέλος την κατανόηση του καταναλωτικού κοινού και ζητά συγνώμη για την ταλαιπωρία τους, ενώ υπογραμμίζει ότι τα συνεργεία του βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των βλαβών, όταν και εφόσον είναι εφικτή η πρόσβαση στα σημεία του Δικτύου που έχουν υποστεί ζημιές.

Εντολή του Πρωθυπουργού είναι η άμεση αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία

«Η εντολή του Πρωθυπουργού είναι να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες άμεσα για να αποκατασταθούν τα δίκτυα και οι ζημιές στο νησί», τόνισε το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη στα Χανιά ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Ο κ. Σπίρτζης έφτασε μέσω Ηρακλείου στα Χανιά, όπου προήδρευσε σε ευρεία, μαραθώνια σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, η οποία ολοκληρώθηκε μια ώρα μετά τα μεσάνυκτα.

Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για να δοθούν άμεσα στην Περιφέρεια 10 εκατομμύρια ευρώ για την διάνοιξη των σημείων που έχουν κλείσει στον Βόρειο Οδικό Άξονα και σε οικισμούς που είναι αποκλεισμένοι.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι οι ένοπλες δυνάμεις στέλνουν σήμερα (Τρίτη) δύο μεγάλες γέφυρες και θα σταλούν κι άλλες ώστε, όπως ανέφερε, «να αποκαταστήσουμε προσωρινά τη σύνδεση με τους οικισμούς όπου έχουν πέσει γέφυρες, μέχρι να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες για να γίνουν γέφυρες που πρέπει και να αποκατασταθούν εκεί που υπάρχουν βλάβες».

Ακόμη, ο υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε ότι για δύο σημεία του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης όπου έγιναν μεγάλες κατολισθήσεις αλλά και για τους δήμους που δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες θα επιληφθεί το υπουργείο Υποδομών.

«Οι καταστροφές είναι αρκετά μεγάλες (…). Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ακραία φαινόμενα, υπάρχουν και κακοτεχνίες σε αρκετά έργα. Το δικό μας μέλημα ήταν πρώτα να αντιμετωπίσομε έκτακτες καταστάσεις και να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», είπε ο κ. Σπίρτζης.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, ο υποστράτηγος της ΕΜΑΚ Γιάννης Πετρούτσος, κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, δήμαρχοι, υπηρεσιακοί παράγοντες, καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Αργότερα σήμερα το πρωί, κυβερνητικό κλιμάκιο θα προχωρήσει σε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ – του ανταποκριτή μας Α. Νομικού
Χανιά, Greece

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Βρέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας το αυτοκίνητο του 61χρονου κτηνοτρόφου και πατέρα 5 παιδιών. Οι έρευνες όμως συνεχίζονται για τον αγρότη ο οποίος αγνοείται στα νερά του χειμάρρου στον Εμπρόσνερο Χανίων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το αυτοκίνητο του 61χρονου βρέθηκε σε γκρεμό ύψους πάνω από 100 μέτρα και μάλιστα σε σημείο το οποίο δεν είναι προσβάσιμο από τους διασώστες, προκειμένου να το ανασύρουν.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση, με 40 πυροσβέστες και άνδρες της ΕΜΑΚ, για τον εντοπισμό του αγρότη υπό αντίξοες συνθήκες καθώς τα νερά του χειμάρρου είναι ορμητικά.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος έφτασε στην Κρήτη, λίγο πριν τις 7 το απόγευμα, στην επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης του 61χρονου κτηνοτρόφου θα προστεθεί και ειδικό κλιμάκιο δυτών, καθώς επίσης και 9μελες πεζοπόρο τμήμα από την Αττική.

Παράλληλα η αγωνία κορυφώνεται καθώς έχουν περάσει εννιά μέρες από το χαμό 4 ανθρώπων στο Γεροπόταμο και πάλι επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό με άντρα να αγνοείται από νερά χειμάρρου.

Ο κτηνοτρόφος καθώς επέστρεφε από το κοπάδι του, επιχείρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να περάσει με το αγροτικό του όχημα το φουσκωμένο ρέμα, όταν παρασύρθηκε από το χείμαρρο.

«Ο αγρότης έχει παρασυρθεί από το ποτάμι, αναζητείται από μεγάλη δύναμη της υπηρεσίας μαζί με την ΕΜΑΚ, τα νερά είναι ορμητικά και ευχόμαστε το καλύτερο. Παρακαλώ τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς το επόμενο 6ωρο θα έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα», τονίζει ο περιφερειακός διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κρήτης κ. Λαγουδάκης, ο οποίος αναφέρει ότι κατά τις νυχτερινές ώρες οι έρευνες πρόκειται να ενταθούν.

Προσπάθησε να μεταβεί στη στάνη

Σύμφωνα με το δήμαρχο Αποκορώνου κ.Κουκιανάκη «ο άντρας προσπάθησε να επιστρέψει από τη στάνη που βρίσκεται στην περιοχή και παρέσυραν τα νερά του χειμάρρου το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε. Ο άντρας κατάγεται από τον Εμπρόσνερο. Έχει στηθεί μεγάλη επιχείρηση από την πυροσβεστική, την αστυνομία και δεν αποκλείεται να σηκωθεί και ελικόπτερο».

Μάλιστα υπήρξε παρέμβαση των πυροσβεστών καθώς σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή της πυροσβεστικής υπηρεσίας στην Κρήτη κ. Λαγουδάκη τα νερά παρέσυραν ΙΧ στον Εμπρόσνερο Αποκορώνου και οι πυροσβέστες διέσωσαν δύο άτομα μέσα από το όχημα.

Κατέρρευσε τμήμα της παλιάς Γέφυρας του Σταυρωμένου Ρεθύμνου, από τα ορμητικά νερά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: