Ιστορικό ορόσημο η Διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή, λέει ο Νετανιάχου: Νέα εποχή, λέει ο Πομπέο




Η Διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή, που γίνεται στη Βαρσοβία και αποσκοπεί κυρίως στην ενίσχυση των πιέσεων προς το Ιράν, αποτελεί “ιστορικό ορόσημο”, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πολωνική πρωτεύουσα.

“Σε μία και μοναδική αίθουσα παρουσία σχεδόν 60 υπουργών που εκπροσωπούν αρκετές δεκάδες κυβερνήσεις, ένας Ισραλινός πρωθυπουργός και υπουργοί των κύριων αραβικών χωρών βρίσκονταν δίπλα δίπλα και μίλησαν σε έναν ιδιαίτερα ισχυρό τόνο, με σαφήνεια και ενότητα κατά του κινδύνου του ιρανικού καθεστώτος”, δήλωσε ο Νετανιάχου αναφερόμενος στο δείπνο που παρατέθηκε κατά την έναρξη της διάσκεψης χθες το βράδυ.

  • “Πιστεύω ότι αυτό καταμαρτυρεί μια αλλαγή και μια σημαντική κατανόηση αυτού που συνιστά κίνδυνο για το μέλλον μας, αυτού που πρέπει να κάνουμε για την ασφάλεια και τη δυνατότητα να καταλήξουμε σε μια ευρύτερη συνεργασία για την ασφάλεια σε όλους τους τομείς της ζωής”, πρόσθεσε ο Νετανιάχου.

“Αυτό συνέβη εδώ, συνέβη στην Βαρσοβία, και πιστεύω ότι το βασικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε είναι ότι πρέπει να συνεχιστεί, με άλλες μορφές, με άλλους τρόπους για τον ίδιο σκοπό”, κατέληξε.

Στο δείπνο που παρατέθηκε χθες το βράδυ κατά την έναρξη της διήμερης αυτής διάσκεψης στην πολωνική πρωτεύουσα, οι μετέχοντες υπογράμμισαν ότι ο Νετανιάχου βρέθηκε στο ίδιο τραπέζι με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν — το οποίο δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά δείχνει την ίδια αδιαλλαξία με αυτό απέναντι στο Ιράν.

Το Ισραήλ έχει διπλωματικές σχέσεις μόνον με δύο αραβικές χώρες, την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Ο Νετανιάχου συνάντησε εξάλλου στη Βαρσοβία τον Γιούσεφ Μπιν Αλάουϊ μπιν Αμπντάλα, τον επικεφαλής της διπλωματίας του Ομάν, στο οποίο είχε μεταβεί στα τέλη του 2018. Το Ομάν διατηρεί καλές σχέσεις με τις περιφερειακές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν.

  • Στη διάσκεψη αυτή στην Πολωνία, η οποία επιδιώκει στενές σχέσεις με την Ουάσινγκτον απέναντι στη ρωσική απειλή, μετέχουν ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μίλησε για μια “νέα εποχή συνεργασίας” για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στη Μέση Ανατολή και σημείωσε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντέξει να μείνει στο περιθώριο όσον αφορά την αντιμετώπιση περιφερειακών προκλήσεων, όπως αυτές που θέτουν το Ιράν, η Συρία, η Υεμένη και η ειρήνευση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Η ομιλία αυτή του Πομπέο έρχεται σε μια στιγμή εντάσεων με την ΕΕ όσον αφορά την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποσυρθεί από τη συμφωνία του 2015 μεταξύ των δυτικών δυνάμεων και του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και την ξαφνική ανακοίνωση της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

“Οι ΗΠΑ επιδιώκουν μια νέα εποχή συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα αυτά”, δήλωσε ο Πομπέο, απευθυνόμενος στους υπουργούς Εξωτερικών και τους λοιπούς αξιωματούχους από περισσότερες από 60 χώρες που μετέχουν στη διάσκεψη της Βαρσοβίας.

  • Ο Πομπέο απείχε από την άσκηση κριτικής ευθέως στο Ιράν και αντ’αυτού συμπεριέλαβε την Τεχεράνη σε έναν κατάλογο προκλήσεων στη Μέση Ανατολή, ενώ την ίδια ώρα αναγνώρισε τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των χωρών πάνω σε όλα τα ζητήματα.

    “Καμία από τις προκλήσεις στην περιοχή αυτή δεν θα βρει τη λύση μόνη της. Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για την ασφάλεια”, σημείωσε “Καμία χώρα δεν αντέχει να μείνει στο περιθώριο”, πρόσθεσε.

Νωρίτερα σε συνάντηση που είχε με τον Νετανιάχου, ο Πομπέο δήλωσε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς να αντιμετωπιστεί το Ιράν.

Το Ιράν δεν προσεκλήθη στη διάσκεψη της Βαρσοβίας. Ωστόσο την ίδια ώρα στο Σότσι στη Ρωσία, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί συναντάται με τους ομολόγους του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη ρύθμιση της σύγκρουσης στη Συρία, την ώρα που η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έχει περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και η Ουάσινγκτον προετοιμάζει την αποχώρηση των στρατιωτών της από τη Συρία.

Η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες ανησυχούν για την αμερικανική γραμμή όσον αφορά το Ιράν, έστειλαν στη διάσκεψη της Βαρσοβίας για τη Μέση Ανατολή αξιωματούχους τους, όχι όμως υψηλόβαθμους.

Νίκη της Τεχεράνης: Δεκτό το αίτημα να ανακτήσει τους πόρους, που “πάγωσαν” οι ΗΠΑ

14/02/2019 12:57
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Βαρσοβία, Πολωνία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: