Ισχυρές καταιγίδες και χαμηλές θερμοκρασίες τη Δευτέρα: 6.000 κεραυνοί στο Νότιο Αιγαίο




Η κακοκαιρία “Ωκεανίς” έχει ήδη προκαλέσει έντονα φαινόμενα σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα, κάτι που θα συνεχιστεί και αύριο. Ιδιαίτερα έντονη είναι η ηλεκτρική δραστηριότητα στο Νότιο Αιγαίο, όπου από την Κυριακή έχουν καταγραφεί περίπου 6.000 κεραυνοί από το δίκτυο ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Σύμφωνα εξάλλου με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, τα οκτώ μεγαλύτερα ημερήσια ύψη βροχής έως τις 16:30 το απόγευμα της Κυριακής είχαν καταγραφεί στην Αμοργό (84 χιλιοστά), στη Νάξο (78), στο Κολυμπάρι Χανίων (70), στα Φαλάσαρνα Χανίων (68) και στη Σαντορίνη (48 χιλιοστά).

Ο καιρός τη Δευτέρα

Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, με τα εντονότερα φαινόμενα να εντοπίζονται στην Κρήτη όπου θα εκδηλωθούν και ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά, αναμένονται τη Δευτέρα. Παράλληλα, βροχές ή χιονόνερο αναμένονται στην ανατολική και νότια ηπειρωτική χώρα και στις Σποράδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά, στα ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλίας, στης Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο.

Χιονόνερο και παροδικές, ασθενείς κατά κανόνα, χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν επίσης τις πρωινές ώρες στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και στη Χαλκιδική, αλλά σταδιακά τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Βελτιωμένος καιρός θα επικρατήσει στη Δυτική Ελλάδα. Τις πρωινές και νυκτερινές ώρες στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί παγετός, κατά τόπους ισχυρός.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -10 έως 2 βαθμούς, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από -6 έως 7, στα κεντρικά ηπειρωτικά από -4 έως 6 βαθμούς, στην Ήπειρο από -2 έως 9, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 2 έως 11 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -2 έως 9 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 2 έως 10, στα νησιά του Βορείου και Βορειοανατολικού Αιγαίου από 0 έως 6 βαθμούς, στις Σποράδες, στη Χίο και στη Λέσβο από 2 έως 9, και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου και στην Κρήτη από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φθάσουν στους 15 με 16 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 7 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 6 έως 8 μποφόρ και τοπικά στα δυτικά πελάγη 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις, 6 με 7 μποφόρ, και τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο, κυρίως στα βόρεια και ανατολικά, και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Τις πρώτες πρωινές ώρες ενδέχεται να εκδηλωθεί χιονόπτωση και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στα βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7 με 8 μποφόρ, και τοπικά στα θαλάσσια τμήματα πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 4 έως 7 βαθμούς, αλλά στα βόρεια οι θερμοκρασίες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα λίγων ασθενών χιονοπτώσεων κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -1 έως 5 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.

Επελαύνει η “Ωκεανίς”: Έντονα φαινόμενα αναμένονται τις επόμενες ώρες (videos, photos)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: