Η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να μετατραπεί σε Βιετνάμ δήλωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ




Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε σήμερα ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να ακμάσει σαν το Βιετνάμ αν εγκαταλείψει τα προγράμματά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, λίγες ώρες πριν δει τον «φίλο του», τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, στο Ανόι, όπου πρόκειται να γίνει η δεύτερη συνάντηση κορυφής των δύο κρατών.

«Το Βιετνάμ ακμάζει όπως ελάχιστες άλλες χώρες στη γη. Η Βόρεια Κορέα θα κάνει το ίδιο, και πολύ γρήγορα, αν αποπυρηνικοποιηθεί», υποστήριξε ο Τραμπ μέσω Twitter. «Οι δυνατότητες είναι τρομερές, μια μεγάλη ευκαιρία, όπως σχεδόν καμία άλλη στην ιστορία, για τον φίλο μου Κιμ Γιονγκ Ουν», πρόσθεσε, πληκτρολογώντας τη λέξη «τρομερές» με κεφαλαία, για έμφαση, όπως συνηθίζει.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έφτασαν χθες στο Βιετνάμ, παραμονή της δεύτερης συνόδου κορυφής κατά την οποία θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπους για να εφαρμόσουν τη δέσμευση της Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει το πυρηνικό οπλοστάσιό της.

Το προεδρικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Τραμπ στο Ανόι προσγειώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 21.00 τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδας).

“Μόλις έφτασα στο Βιετνάμ. Σας ευχαριστώ για τη θαυμάσια υποδοχή στο Ανόι. Φοβερά πλήθη και τόση πολλή αγάπη!”, έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τραμπ έφτασε αφού είχε πέσει νύχτα στο Ανόι. Χαιρέτισε τα πλήθη κατά την αποβίβασή του από το αεροπλάνο. Τον υποδέχτηκαν υψηλόβαθμοι Βιετναμέζοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι ενώ στη συνέχεια η αυτοκινητοπομπή του πέρασε ανάμεσα από το συγκεντρωμένο πλήθος που κρατούσε σημαίες του Βιετνάμ, των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας, κατευθυνόμενος προς το ξενοδοχείο JW Marriott, όπου θα διαμείνει τις επόμενες δύο ημέρες.

Λίγο νωρίτερα είχε αφιχθεί στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ και ο Κιμ, μετά από ένα τριήμερο ταξίδι με το τρένο, από την Πιονγκγιάνγκ μέσω Κίνας. Ολοκλήρωσε το τελευταίο τμήμα του ταξιδιού του, με αυτοκίνητο από τα σύνορα. Ο Κιμ συνοδευόταν από την αδελφή του και στενή σύμβουλό του.

Καμιά δεκαριά σωματοφύλακες έτρεχαν δίπλα στο αυτοκίνητο του Κιμ όταν ξεκίνησε για το ξενοδοχείο του, χαμογελαστός στη θέα των μικρών παιδιών που είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος του δρόμου απ’ όπου περνούσε η λιμουζίνα του. Οι αρχές είχαν κλείσει τους δρόμους για την κυκλοφορία μέχρι το ξενοδοχείο Melia όπου θα διαμείνει.

Οι δύο ηγέτες, οι οποίοι φαίνεται ότι σφυρηλάτησαν μια θερμή σχέση κατά την πρώτη σύνοδο κορυφής στη Σιγκαπούρη, τον περασμένο Ιούνιο, θα συναντηθούν για μια σύντομη κατ’ ιδίαν συνομιλία το απόγευμα της Τετάρτης. Θα ακολουθήσει δείπνο, στο οποίο θα συνοδεύονται από δύο προσκεκλημένους και διερμηνείς, όπως είπε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Η επόμενη συνάντησή τους θα γίνει την Πέμπτη. Οι αρχές του Βιετνάμ δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει πού θα συναντηθούν ο Κιμ και ο Τραμπ.

Να σημειωθεί ότι σήμερα έφτασε στο Βιετνάμ και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ο οποίος συναντήθηκε ήδη με τον Βιετναμέζο ομόλογό του Παμ Μπιν Μινχ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Ανόι, Viet Nam

Ο γαμπρός του Τραμπ στην Τουρκία: Θα μιλήσει με τον Ερντογάν για τη Μέση Ανατολή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: