File Photo: Μαχητικό F-16 BLK 52 Adv της Πολεμικής Αεροπορίας με σύμμορφες δεξαμενές καυσίμου. Τα ελληνικά μαχητικά αναχαιτίζουν πάντα τους εισβολείς... Φωτογραφία Δημήτρης Μανακανάτας

Η Τουρκία μονίμως παρανομεί και οι Έλληνες έχουμε εθιστεί σ’ αυτό: Τι πρέπει να κάνουμε;

Του ΗΛΙΑ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗ

Αναμφίβολα, η σημαντικότερη παρανομία της Τουρκίας είναι η συνέχιση της κατοχής εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι συστηματικές προσπάθειες προσάρτησης των Κατεχόμενων (όπως και της ισλαμοποίησής τους). Επίσης, η απειλή χρήσης ένοπλης βίας που υφίσταται σε καθημερινή βάση, ιδιαίτερα τελευταία λόγω της ανακάλυψης των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η δεύτερη τουρκική παρανομία είναι οι διαρκείς, σκόπιμες και συστηματικές παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και οι παραβάσεις των διεθνών κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίες ξεκίνησαν εδώ και αρκετές δεκαετίες επί κεμαλικού καθεστώτος και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Ο αριθμός και οι τύποι των παραβιάσεων/παραβάσεων κατά την τελευταία δεκαετία εμφανίζονται στον πίνακα και εντυπωσιάζουν αρνητικά.

 • Οι παραβιάσεις αυτές, όπως φαίνεται, πραγματοποιούνται συχνά με οπλισμένους σχηματισμούς και εξελίσσονται σε αερομαχίες. Τα δύο αυτά στοιχεία, πέρα από το κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο, δείχνουν την επικινδυνότητα της συγκεκριμένης δραστηριότητας, καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε ατύχημα με κάποιο αεροσκάφος είτε πολιτικό είτε μαχητικό.

Ένα τέτοιο μοιραίο γεγονός είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες. Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι η παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και πρέπει τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να τεθεί ένα τέλος σε αυτήν την κατάσταση. Πώς;

Όχι χωρίς διαμαρτυρία

Πέρα από την προσήλωσή μας στη λογική της αποτροπής και το απαραίτητο γι’ αυτήν είδος ισχύος, θεωρώ ότι τα διπλωματικά μέσα δεν έχουν εξαντληθεί ούτε και η πίεση με διαδικασίες που προσφέρει η διεθνής έννομη τάξη. Και αυτά είναι η διαδοχική σύγκληση οργάνων διεθνών φορέων –ανάλογα με το θέμα προς συζήτηση και τη συγκυρία– όπως του Συμβουλίου της ΕΕ, του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και η προσπάθεια τα παραπάνω θέματα να φθάσουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Είναι βέβαιο ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να παρεμποδίσει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και δεν πρόκειται να δεχθεί την αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου. Ωστόσο, η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζεται, χωρίς καμία διαμαρτυρία ή αντίδραση και οι εν λόγω προσπάθειες στην περίπτωση που θα επιχειρηθεί να ξεκινήσουν:

 1. Θα φέρουν τα ζητήματα με τον επισημότερο τρόπο στο διεθνές προσκήνιο.
  2. Θα δηλώσουν και τη δια της διπλωματίας αποτρεπτική μας διάθεση.
  3. Μπορεί να συμβάλλουν στο να μειωθεί τουλάχιστον η πίεση στο Αιγαίο και στην Κύπρο.
  4. Θα φέρουν πολιτικά-διπλωματικά την Τουρκία σε θέση άμυνας και θα πρέπει να ξοδέψει διπλωματικό κεφάλαιο.
  5. Όλοι οι διεθνείς παράγοντες θα έχουν ενημερωθεί στην περίπτωση κάποιας δυσάρεστης και απευκταίας εξέλιξης.

(*) Ο Ηλίας Κουσκουβέλης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Δίκαιο και την Πολιτική της Θάλασσας, του Αέρα και του Διαστήματος από το πανεπιστήμιο της Nantes της Γαλλίας. Δεύτερο μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Διεθνείς Σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Denver στις ΗΠΑ. Διδακτορικό στο γνωστικό πεδίο της άμυνας και της ασφάλειας από το Πανεπιστήμιο της Grenoble στη Γαλλία. Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και διευθυντής του Εργαστηρίου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Επίσης είναι κάτοχος της Έδρας Στρατηγικών Σπουδων ΓΕΕΘΑ “Θουκυδίδης”. Έχει διατελέσει πρύτανης και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και σήμερα είναι κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών & Τεχνών.

 • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Το Καστελόριζο συμβολίζει σήμερα την αντοχή και την αξιοπρέπεια του Ελληνισμού

Be the first to comment on "Η Τουρκία μονίμως παρανομεί και οι Έλληνες έχουμε εθιστεί σ’ αυτό: Τι πρέπει να κάνουμε;"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*