Η Συμφωνία παράγει βλαπτικά αποτελέσματα από τη στιγμή της υπογραφής, σχολιάζει η Σπυράκη




Με αναφορά στο πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία που παρουσίασε ο πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο, ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η εκπρόσωπος, Μαρία Σπυράκη. Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις άξονες:

-Ένα σχέδιο πρόληψης«Σπύρος Δοξιάδης» (προς τιμήν του παλαιού γιατρού και στελέχους της ΝΔ).

– Ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες για όλους τους πολίτες.

– Ιδιαίτερη φροντίδα για όσους έχουν αυξημένη ανάγκη.

Επίσης είναι κατηγορηματική η δέσμευση του προέδρου της ΝΔ, όπως είπε η κ. Σπυράκη, ότι κανένα νησί και απομακρυσμένη περιοχή δεν πρέπει να μείνει χωρίς γιατρό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, παρότι είναι φειδωλός στα θέματα των προσλήψεων, δεσμεύτηκε για άμεση ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού με 2.000 προσλήψεις.

Αποτελεί επίσης κεντρική επιλογή της ΝΔ να δώσει στοχευμένη μάχη για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Στο πλαίσιο της δέσμης των μέτρων προβλέπεται, άμεση και πλήρης εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, δωρεάν πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για όλους, διάνοιξη ταχείας οδού για εξετάσεις, διευκόλυνση της χορήγησης φάρμακων και κατ’ οίκον νοσηλεία για τους νοσούντες, ίδρυση κέντρων για αντιμετώπιση του καρκίνου.

Στόχος της ΝΔ είναι εντός των επόμενων χρόνων το 35% των καρκίνων να διαγιγνώσκονται στα αρχικά στάδια. Η ΝΔ δίνει έμφαση στην πρόληψη και υπογραμμίζει ως αρνητικό ότι μόνο το 1,3% των δαπανών κατευθύνονται στην πρόληψη, το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, ενώ αντίθετα διατίθεται το μεγαλύτερο ποσοστό για νοσηλεία (41% έναντι 30% του ευρωπαϊκού μέσου όρου).

Η κ. Σπυράκη υπενθύμισε ότι η ΝΔ είχε καθιερώσει την άμεση και ελεύθερη πρόσβαση στα νοσοκομεία των ανασφάλιστων όταν ήταν στην κυβέρνηση, κάτι που είχε αναγνωρίσει με άρθρο του στην, «Αυγή», ο νυν υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Δημοσίευμα ΒΒC

Ερωτηθείσα για σχετικό δημοσίευμα του BBC, η κ. Σπυράκη ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να καταστήσει σαφές ότι ζήτημα εθνικής μακεδονικής μειονότητας δεν υφίσταται. Πολύ περισσότερο μάλιστα γιατί το κείμενο του δημοσιεύματος αναφέρεται σε ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Η κ. Σπυράκη επανέλαβε ότι Συμφωνία που επικυρώθηκε στην Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ και του προθύμους παράγει βλαπτικά αποτελέσματα, ήδη από τη πρώτη στιγμή της υπογραφής.

Υπογράμμισε ότι δημιουργούνται προβλήματα από τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η χρήση των όρων Μακεδονία και μακεδονικός, βάσει της Συμφωνίας, από οργανώσεις και ιδιώτες και πρόσθεσε ότι ενδεικτική των ερωτημάτων προς αυτή την κατεύθυνση είναι η επιστολή που έστειλε η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας προς τον ΟΗΕ.

Επίσκεψη στη Μόσχα

Επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί στις 27 και 28 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και τον πρόεδρο της Δούμας Βλαντιμίρ Βολόνιν. Στις συναντήσεις θα συζητηθούν διμερή θέματα, ενώ η επίσκεψη αποτελεί συνέχεια της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν το Μάιο του 2016.

«Προσβλητική η κ. Μεγαλοοικονόμου για τους ομοφυλόφιλους»

Προσβλητικό και λυπηρό χαρακτήρισε η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, τον τρόπο με τον οποίο αναφέρθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου για τους ομοφυλόφιλους σε εκπομπή του OPEN. Κατανοούμε τη στάση του κ. Τσίπρα να μένει στην καρέκλα με την στήριξη των προθύμων, ανέφερε η κ. Σπυράκη και πρόσθεσε ότι ο χυδαίος ο τρόπος με τον οποίο εκφράστηκε η κ. Μεγαλοοικονόμου δείχνει ότι η ετερόκλητη συμμαχία που στηρίζει την κυβέρνηση δεν σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Σημείωσε δε ότι δεν υπήρξε ούτε ένα νεύμα αποδοκιμασίας από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ερωτήματα για τις εκλογές

Η ΝΔ προφανώς θα στηρίξει τη φημολογούμενη αύξηση της ποσόστωσης των γυναικών στις εθνικές εκλογές δήλωσε η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη και πρόσθεσε ότι η ΝΔ έχει ήδη αυξήσει τη συμμετοχή των γυναικών στις τάξεις της και εμπράκτως ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες.

Αλλά επιτρέψτε μου ένα ευρύτερο σχόλιο, συνέχισε η κ. Σπυράκη:«Είναι πρωτοφανές και απαράδεκτο η κυβέρνηση να μην έχει ακόμη και σήμερα αποσαφηνίσει το τοπίο των εκλογών που έρχονται. Και δεν αναφέρομαι βέβαια μόνον στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών. Αλλά στους συγκεκριμένους κανόνες διεξαγωγής τόσο των ευρωεκλογών όσο και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ακολούθως έθεσε τέσσερα ερωτήματα προς την κυβέρνηση:

-Ισχύει ή όχι ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να αλλάξει τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών και αυτές να γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης;

-Ισχύει ή όχι ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να αλλάξει και πάλι τις ημερομηνίες διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών και ο πρώτος γύρος να διεξαχθεί στις 19 Μαΐου και όχι μαζί με τις ευρωεκλογές.

-Ποιος θα είναι τελικά ο υποχρεωτικός αριθμός των υποψηφίων περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων κάθε συνδυασμού; Είναι αδιανόητο ακόμη και σήμερα να μην έχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση ακόμη και το μέγιστο αριθμό υποψηφίων ανά συνδυασμό με συνέπεια να μην το γνωρίζουν αυτό ακόμη και οι ενδιαφερόμενοι;

-Σκέφτεται όντως η κυβέρνηση να αυξήσει την υποχρεωτική ποσόστωση των γυναικών τόσο στις εθνικές όσο και στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Τα ερωτήματα αυτά οφείλει σήμερα κιόλας να τα απαντήσει ξεκάθαρα το υπουργείο των Εσωτερικών και είναι στοιχειώδης δημοκρατική υποχρέωση της κυβέρνησης οι πολίτες και τα κόμματα να γνωρίζουν επακριβώς τους κανόνες διεξαγωγής των εκλογών. Πόσο μάλλον όταν απομένουν ακριβώς 90 μέρες -δηλαδή μόλις 3 μήνες- μέχρι τη διεξαγωγή τους.

Τέλος, για τις δηλώσεις του Κ. Λαλιώτη και ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ η κ. Σπυράκη είπε ότι «δεν θα ήθελα να σχολιάσω επιλογές εκπροσώπων που ανήκουν σε άλλους σχηματισμούς, αυτό αφορά τα εσωτερικά του Κινήματος Αλλαγής>».

25/02/2019 13:41
ΑΠΕ-ΜΠΕ Σπ. Γκουτζάνης
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: