Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού δεν προσφέρεται για μικροκομματικό παιγνίδι, λέει ο Χαρίτσης




Στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού επανέρχεται το υπουργείο Εσωτερικών με εκτενή δήλωση του υπουργού Αλέξη Χαρίτση, μία ημέρα μετά τη διάψευση δημοσιεύματος εφημερίδας περί έτοιμης νομοθετικής πρότασης της κυβέρνησης και της σχετικής αντίδρασης από πλευράς ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι το δημοσίευμα επικαλείται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΣ έχει καταλήξει στο ότι οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, όμως η ψήφος τους δεν θα προσμετράται για την εξαγωγή του συνολικού εκλογικού αποτελέσματος, αλλά θα εκλέγουν τρεις βουλευτές «Αποδήμων». Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ σημείωσε ότι το σχέδιο καταστρατηγεί τη συνταγματική αρχή της ισότητας της ψήφου και προανήγγειλε ότι θα καταθέσει εκ νέου τη δική της πρόταση για παροχή της δυνατότητας στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν ισότιμα με όλους του Έλληνες το κόμμα της επιλογής τους.

«Αν η εφημερίδα θεωρεί ότι ένα τόσο ευαίσθητο θεσμικά ζήτημα προσφέρεται για την αψήφιστη και πρόχειρη επεξεργασία και διακίνηση σεναρίων, η αξιωματική αντιπολίτευση όφειλε να γνωρίζει ότι υπάρχουν όρια. Όφειλε, δηλαδή, να γνωρίζει η Νέα Δημοκρατία ότι ο διακομματικός διάλογος επί ζητημάτων συνταγματικής τάξης και η θεσμικά οργανωμένη επιστημονική διερεύνηση ενός τόσο σύνθετου και κρίσιμου ζητήματος, που πράγματι απασχολεί επί δεκαετίες χιλιάδες πολίτες, οφείλουν να παραμένουν σε επίπεδο διαφορετικό από εκείνο στο οποίο συνηθίζει η ίδια να αναπτύσσει την επικοινωνιακή της στρατηγική», τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Χαρίτσης.

Με αφορμή τόσο το εν λόγω θέμα όσο και υπαινιγμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εκλογική διαδικασία, ο υπουργός Εσωτερικών απευθύνει έκκληση «σοβαρότητας και θεσμικής νηφαλιότητας» και προειδοποιεί ότι «τα κάθε λογής και στόχευσης «παιχνίδια» με ζητήματα που αφορούν στην αυθεντικότητα της έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας, όχι μόνο δεν ωφελούν αυτούς που τα μετέρχονται, αλλά μπορεί τελικά να επωάζουν κινδύνους που υπερβαίνουν τον τρέχοντα πολιτικό χρόνο και την ευκαιριακή διαμόρφωση της επικαιρότητας».

Ο αρμόδιος υπουργός αναφέρει ακόμα ότι το πόρισμα της σχετικής επιτροπής που επεξεργάζεται το ζήτημα της ψήφου του απόδημου Ελληνισμού θα είναι έτοιμο και θα δοθεί στη δημοσιότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ συνιστά σωφροσύνη σε μέλη της επιτροπής που «προτρέχουν να δημοσιοποιήσουν ή να διαρρεύσουν συμπεράσματα που δεν έχουν ληφθεί».

02/02/2019 19:36
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έκκληση Μπιλιράκη στον Τσίπρα να μην στηρίξει τον Μαδούρο: Θα είσαι με Τουρκία, Ρωσία, Ιράν!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: