Η Πελόζι πίσω από νομοθετική προσπάθεια να μην εφαρμοστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης




Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι βρίσκεται πίσω από μία νομοθετική προσπάθεια που έχει ως στόχο να εμποδίσει την εφαρμογή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

  • Πρόκειται για το πρώτο επίσημο βήμα, ώστε να βρεθεί η ίδια απέναντι στον πρόεδρο Τραμπ για το ζήτημα αυτό, ενώ σηματοδοτεί την άσκηση σοβαρών πολιτικών πιέσεων στους Ρεπουμπλικάνους, αναφορικά με την κατασκευή του τείχους ασφάλειας στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Η εισαγωγή της σχετικής νομοθεσίας από τους Δημοκρατικούς στην Βουλή των Αντιπροσώπων θα γίνει μεθαύριο, με στόχο τον τερματισμό της κήρυξης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ενώ η Πελόζι καλεί τα μέλη των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων (Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων) να υποστηρίξουν τη νομοθετική αυτή κίνηση, σύμφωνα με επιστολή που έχει στα χέρια του το “Politico.”

“Γράφω για να προσκαλέσω όλα τα μέλη του Κογκρέσου να προωθήσουν την απόφαση του μέλους Ιοακίν Κάστρο για το τερματισμό της κήρυξης κατάστασης ανάγκης,” έγραψε η Πελόζι σημειώνοντας ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων “θα κινηθεί γρήγορα για να ψηφίσει το νομικό μέτρο.”

“Η απόφαση του προέδρου να κινηθεί εκτός νομικού πλαισίου προσπαθώντας να επιτύχει αυτό που δεν κατάφερε να εξασφαλίσει εντός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, παραβιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ και πρέπει να τερματιστεί,” ανέφερε επιπρόσθετα η ίδια στην επιστολή της.

Η Πελόζι απέστειλε την αναφερόμενη επιστολή τόσο στους Δημοκρατικούς, όσο και στους Ρεπουμπλικάνος χθες το βράδυ.

  • Πρόκειται για μία ασυνήθιστη κίνηση που υπογραμμίζει την σοβαρότητα με την οποία η ίδια προσπαθεί να εμποδίσει την προσπάθεια του προέδρου Τραμπ να παρακάμψει το Κογκρέσο και να προχωρήσει με την κατασκευή του συνοριακού τείχους.

“Έχουμε μία σοβαρή ευθύνη να υπερασπιστούμε το σύνταγμα και να προστατέψουμε το σύστημα ελέγχων και [κοινοβουλευτικών] ισορροπιών που έχουμε απέναντι στην επίθεση του προέδρου,” έγραψε χαρακτηριστικά η Πελόζι στην ίδια επιστολή.

Οι βοηθοί του Κάστρο απέστειλαν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα χθες το απόγευμα ανακοινώνοντας τα σχέδια τους να εισάγουν την ενισχυμένη απόφαση αποδοκιμασίας (privileged resolution), μετά την δημοσίευση της κήρυξης έκτακτης ανάγκης του Τραμπ στην επίσημη εφημερίδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ (Federal Register). Η δημοσίευση αυτή έγινε μέσα στην εβδομάδα.

Παράλληλα, αναμένεται ότι οι Δημοκρατικοί θα προχωρήσουν στην κατάθεση μήνυσης κατά της προσπάθειας του Τραμπ να παρακάμψει το Κογκρέσο και να προχωρήσει με την κατασκευή του τείχους.

Ο πρόεδρος Τραμπ προχώρησε στην κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης την προηγούμενη Παρασκευή, μετά την υπογραφή ενός νομοσχεδίου δαπανών που επιτρέπει την χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Μέσα στις δαπάνες αυτές, έχει προβλεφτεί και κονδύλι 1,375 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή φυσικού συνοριακού εμποδίου.

Η κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τον Τραμπ του δίνει την δυνατότητα να αναδιανέμει ποσά δαπανών περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από κωδικούς του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, ώστε να προχωρήσει στην κατασκευή του τείχους.

  • Δεν έχει ξεκαθαριστεί ο χρόνος κατά τον οποίον η ηγεσία των Δημοκρατικών θα φέρει το αναφερόμενο νομοθετικό μέτρο για να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά αναμένεται ότι αυτό θα ψηφιστεί εύκολα.

Το ίδιο νομοθετικό μέτρο θα τεθεί αυτόματα σε ψηφοφορία στην Γερουσία, αναγκάζοντας τους Ρεπουμπλικάνους στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου να πάρουν θέση απέναντι στην χρήση των προεδρικών εξουσιών από τον Τραμπ.

Η κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης έχει προκαλέσει την άσκηση σκληρής κριτικής από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους.

Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 100 Δημοκρατικοί που είναι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν υπογράψει την απόφαση, ενώ αναμένεται ότι θα την υπογράψουν ακόμη περισσότεροι, σύμφωνα με βοηθό των Δημοκρατικών στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα.

  • Όσοι από τους Δημοκρατικούς θέλουν να λάβουν μέρος στην πρωτοβουλία για την προώθηση του νομοθετικού μέτρου του Κάστρο έχουν περιθώριο μέχρι σήμερα στις 15:00 (τοπική ώρα Ουάσινγκτον) να εκδηλώσουν επίσημα την πρόθεσή τους, σύμφωνα με ηλεκτρονικό μήνυμα συνεργατών του Κάστρο, ο οποίος προεδρεύει στην Ισπανόφωνη Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Όταν το νομοθέτημα αυτό ψηφιστεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων, τότε, η νομοθετική σκυτάλη πηγαίνει στην ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, που έχει περιθώριο 18 ημερών από τον κανονισμό προκειμένου να πραγματοποιήσει ψηφοφορία στην ολομέλεια του σώματος.

Η ψήφιση του μέτρου από την Γερουσία θα απαιτήσει τις θετικές ψήφους τεσσάρων Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών, οι οποίοι θα πρέπει να συνταχθούν με τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές.

Το ενδεχόμενο αυτό θεωρείται πολιτικά πιθανό με δεδομένη την σκληρή κριτική που έχει προκαλέσει η κήρυξη της κατάστασης ανάγκης από τον πρόεδρο Τραμπ μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων.

Η μετριοπαθής Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Σούζαν Κόλινς που εκλέγεται στο Μέιν έγινε η πρώτη γερουσιαστής στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων που δήλωσε δημόσια ότι θα στηρίξει την απόφαση των Δημοκρατικών, σύμφωνα με το Associated Press (AP).

Μιλώντας εκδήλωση της ακτοφυλακής στο Μέιν η Κόλινς υποστήριξε ότι η κίνηση του Τραμπ “υποβαθμίζει τελείως” τον ρόλο του Κογκρέσου.

  • Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ είναι σίγουρο ότι θα ασκήσει το πρώτο βέτο της προεδρίας του κατά του αναφερόμενου νομοθετικού μέτρου, ενώ θεωρείται απίθανο ότι το Κογκρέσο θα μπορέσει να το ανατρέψει.

Στην Βουλή των Αντιπροσώπων για την ψήφιση του μέτρου απαιτούνται οι θετικές ψήφοι περισσότερων από 50 Ρεπουμπλικάνων που είναι απαραίτητες προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των 288 ψήφων που απαιτείται για την ψήφισή του.

Το πρακτορείο ειδήσεων AP αναφέρθηκε πρώτο στα σχέδια για την εισαγωγή του νομοθετικού μέτρου του Κάστρο στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων την προηγούμενη Παρασκευή.

Kεκλεισμένων των θυρών καταθέτει σε δύο Επιτροπές στις 27 Φεβρουαρίου, ο Κοέν

21/02/2019 11:24
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: