Η παράνοια στο αποκορύφωμά της: Θα σπάσει η Βενεζουέλα τον δεσμό Τραμπ και Ερντογάν;




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ακόμα ένα επεισόδιο στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις παίχθηκε χθες, όταν αυτεπάγγελτα Αμερικανός αξιωματούχος μίλησε σε δημοσιογράφους για την σθεναρή υποστήριξη της Τουρκίας στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο, που αποτελεί -αυτές τις μέρες τουλάχιστον- τον μεγαλύτερο εχθρό του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

  • Ο αξιωματούχος εξέφρασε την μεγάλη απογοήτευση του για το γεγονός ότι οι Τούρκοι απέρριψαν τις αμερικανικές νουθεσίες και τους δήλωσαν ορθά-κοφτά ότι υποστηρίζουν τον Μαδούρο και απορρίπτουν τον εκλεκτό των Αμερικανών, Χουάν Γκουαϊδό. Αν πιστέψουμε τον αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Τραμπ και οι συνεργάτες του θεωρούν την τουρκική υποστήριξη στον Μαδούρο ως «αντιαμερικανική ενέργεια».

Τα παραπάνω, βεβαίως, τα ακούσαμε πολλές φορές. Οι Αμερικανοί όλο φωνάζουν και όλο διαμαρτύρονται για τους Τούρκους αλλά στο τέλος τα ξεχνάνε και μετατρέπονται ξανά σε «φιλαράκια» ενεργώντας εις βάρος των πραγματικών συμμάχων τους, όπως είναι το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος και οι Κούρδοι.

  • Η σχέση της Αμερικής και της Τουρκίας, και των ηγετών τους, πρέπει να εξεταστεί πλέον από την καλύτερη ομάδα ψυχιάτρων, διότι πρόκειται πραγματικά για πολύ επικίνδυνη ψυχιατρική περίπτωση.

Αυτή τη στιγμή, η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα διαφωνούν στα πάντα. Ακόμα και για τα πιο απλά. Όπως π.χ. αν ανατέλλει ο ήλιος από την …Δύση και αν δύει στην …ανατολή. Και αναφέρω αυτό το παράδειγμα για να αντιληφθεί ο αναγνώστης ότι ακόμα και οι πιο έμπειροι αναλυτές και διπλωμάτες έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και έχουν καταθέσει τα πτυχία τους.

  • Εάν άλλη χώρα, έθετε σε κίνδυνο τα στρατηγικά συμφέροντα της Αμερικής, η τιμωρία της θα ήταν δεδομένη. Μπορεί και να την βομβάρδιζαν. Αλλά την Τουρκία δεν την ενοχλούν. Γιατί; Ποιον εκβιάζει στην Ουάσιγκτον ο κ. Ερντογάν;

Η αλήθεια είναι ότι τούτη τη φορά τα πράγματα βρίσκονται σε οριακό σημείο καθώς στην υπόθεση της Βενεζουέλας αναμειγνύεται και ένα εκρηκτικό μείγμα στοιχείων και γεγονότων, που θα μπορούσε να οδηγήσει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις στο σημείο χωρίς επιστροφή.

  • Το πρώτο και όχι το πιο σημαντικό είναι ότι οι Αμερικανοί παλεύουν για το τέλος του Μαδούρο και οι Τούρκοι, μαζί με τους Ρώσους, για να τον διασώσουν.
  • Το δεύτερο και πλέον σημαντικό, όμως, είναι αυτή η αγοραπωλησία μεγάλων ποσοτήτων χρυσού, που οι Αμερικανοί υποψιάζονται πως καταλήγουν από τη Βενεζουέλα στο Ιράν μέσω της Τουρκίας. Το θέμα αυτό είναι σοβαρό και αφορά την παραβίαση του αμερικανικού εμπάργκο από τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μέχρι τώρα είχε ένα έσοδο της τάξης των 900 εκατομμυρίων δολαρίων. Θα είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει, να παραβιάζει η Τουρκία το αμερικανικό εμπάργκο, και αν αποδειχθεί, πιστεύω θα είναι και η φαρμακερή, παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί δείχνουν μία απίστευτη δουλικότητα έναντι των Τούρκων.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος αποκάλυψε ότι ζήτησαν από τους Τούρκους να σταματήσουν τις ανάρμοστες αυτές σχέσεις των Τούρκων με την Τεχεράνη και το Καράκας, αλλά αυτοί αρνήθηκαν. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή στην αντίδραση των Τούρκων, αλλά αξίζει να σταθούμε σε μία κουβέντα του αξιωματούχου, που αποτελεί οξύτατη προειδοποίηση προς τον Ταγίπ Ερντογάν:

  • Εξετάζουμε, είπε, τις εμπορικές συναλλαγές της Τουρκίας με τη Βενεζουέλα και κυρίως τις εξαγωγές χρυσού προς την Άγκυρα, για να καθορίσουμε αν παραβιάζονται οι κυρώσεις που έχουμε επιβάλει στη Βενεζουέλα. Εξετάζουμε το είδος των εμπορικών δραστηριοτήτων και αν παρατηρήσουμε μια παραβίαση των κυρώσεων, προφανώς θα δράσουμε, υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Ο κ. Τραμπ είναι ένας απρόβλεπτος άνθρωπος -το έχουμε τονίσει τόσες φορές, το αποδεικνύει καθημερινά ο ίδιος. Είναι και ένας θυμωμένος άνθρωπος. Αν παρατηρήσει κανείς τα θέματα που ενδιαφέρουν τον Τραμπ, από τη Συρία μέχρι τη Βενεζουέλα, την Ιερουσαλήμ και τη Σαουδική Αραβία και πολλά άλλα ζητήματα, απέναντι του βρίσκεται μονίμως ο Ταγίπ Ερντογάν. Πολλοί πιστεύουν ότι θα φερθεί στην Τουρκία, όπως και το καλοκαίρι, όταν με μία δήλωσή του διέλυσε την τουρκική οικονομία.

Ότι και να κάνει, πρέπει να το υλοποιήσει σύντομα. Διότι αυτή τη φορά ο Ερντογάν δεν θα τον «γλεντήσει» σε τόπο μακρινό, όπως τη Συρία, αλλά στην ίδια του τη γειτονιά. Στην Λατινική Αμερική…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Οι τρεις λέξεις που ξύπνησαν συνειδήσεις για το Σκοπιανό και το Κυπριακό: ΩΧ! ΤΗ ΒΑΨΑΜΕ…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: