Η μία προϋπόθεση του Αλέξη: Ας έθετε ευθέως την αποχώρηση της Τουρκίας από την Κύπρο




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Ερντογάν συμπεριφέρεται ως σουλτάνος, επιχειρεί να επιβάλλει τις θέσεις και επιδιώξεις του, διά της ισχύος. Με αυτή την διαχρονική προσέγγιση υποδέχθηκε στην Άγκυρα τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στην Τουρκία.

Πριν ακόμη ο κ. Τσίπρας φθάσει στο μεγαλοπρεπές παλάτι του Ερντογάν, δείγμα κι αυτό ολοκληρωτικού καθεστώτος και αλαζονικού ( το ελάχιστον) δικτάτορα, επιχειρήθηκε να «κλειδώσει» το πλαίσιο των συζητήσεων.

  • Με ένα εκ των προτέρων καθορισμένο «σχέδιο δράσης», η Άγκυρα πέρασε από μια δυνατή ψυχρολουσία την ελλαδική πλευρά, με το γκριζάρισμα των περιοχών από το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο, τις αλλεπάλληλες Navtex που εκδίδει, την παρουσία πολεμικών φρεγάτων και του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, την επικήρυξη των οκτώ στρατιωτικών, που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Το τελευταίο έγινε ενώ ο Πρωθυπουργός ετοιμαζόταν να ανέβει τα σκαλιά του αεροσκάφους για να μεταβεί την Άγκυρα.

Τι επιλογές άφησε η Άγκυρα στην Αθήνα; Πώς θα έπρεπε να είχε ενεργήσει  ο κ. Τσίπρας;

  • Μια επιλογή ήταν να ακυρώσει το ταξίδι του. Αυτό για να γινόταν, θα έπρεπε να υπήρχε και σχέδιο διαχείρισης της επόμενης ημέρας. Κυρίως σε ότι αφορά την αντίδραση της Άγκυρας. Μια τέτοια κίνηση, πάντως, θα αιφνιδίαζε την Τουρκία καθώς διαφορετικά την έχουν συνηθίσει Αθήνα και Λευκωσία: Να ανέχονται τις προκλήσεις της, να τις υποβαθμίζουν και τις υπομένουν.

Μια δεύτερη επιλογή ήταν να θέσει με το πιο έντονο τρόπο, δημόσια και κατ΄ ιδίαν, τα ζητήματα που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη πολιτική της Τουρκίας σε βάρος του Ελληνισμού:

  • Να του ζητούσε να αποσύρει τα κατοχικά του στρατεύματα και τους εποίκους από την Κύπρο.
  • Να του ζητούσε να αφήσει τους Τουρκοκύπριους ελεύθερα να ζήσουν με τους Ελληνοκύπριους, Αρμένιους και Μαρωνίτες στην Κύπρο.
  • Να του ζητούσε να σταματήσει τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο και να σεβαστεί την κυριαρχία Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Να του υποδείξει πως γειτονία για να είναι καλή πρέπει να στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και όχι σε ένα αλά καρτ, αλά τούρκα «δίκαιο».

Όλα τα πιο πάνω και μια σειρά άλλα θα πρέπει να προτάσσονται και να αποτελούν βάση και αφετηρία για συζητήσεις για εξομάλυνση των σχέσεων.

Θα ήταν η απάντηση στους μαξιμαλισμούς της Άγκυρας.

Εάν το ζητούμενο δεν είναι η ομαλοποίηση με την κατοχή, αλλά η ανατροπή της, ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να επιμένει και δημόσια, μέσα στο μεγαλοπρεπές παλάτι, να αποχωρήσει η Τουρκία από την Κύπρο, στρατιωτικά, πολιτικά. Αυτή είναι προϋπόθεση για τα περαιτέρω.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η αποστολή ήταν καταδικασμένη να αποτύχει: Ο Αλέξης δεν έπεισε τον αδιόρθωτο Ερντογάν…

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: