Η Μέρκελ έφυγε για την Ιαπωνία ενώ η γερμανική οικονομία δοκιμάζεται από τα ελλείμματα




Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ φθάνει σήμερα στην Ιαπωνία για διήμερη επίσκεψη, στο πλαίσιο της οποίας θα δει τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, τον αυτοκράτορα Ακιχίτο, φοιτητές ιαπωνικών πανεπιστημίων και επιχειρηματίες.

Αργότερα σήμερα η Μέρκελ και ο Άμπε θα συζητήσουν για τις πολιτικές προστατευτισμού που εφαρμόζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ και θα υπογραμμίσουν τη στενή σχέση των χωρών τους, σύμφωνα με γερμανικές κυβερνητικές πηγές.

Η πέμπτη επίσκεψη της Μέρκελ στην Ιαπωνία ενόσω βρίσκεται στην καγκελαρία καταγράφεται τρεις ημέρες αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν εξάλλου για διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ανάμεσά τους την ψηφιακή μετάβαση, τις δημογραφικές αλλαγές και τη βιώσιμη ενέργεια, κατά πηγές στο Βερολίνο.

Η Μέρκελ προγραμματίζεται ακόμη να συζητήσει αύριο Τρίτη με τον αυτοκράτορα. Ο Ακιχίτο πρόκειται να εγκαταλείψει τον θρόνο των χρυσανθέμων την 30ή Απριλίου. Θα πρόκειται για την πρώτη παραίτηση από τον αυτοκρατορικό θώκο τα τελευταία περίπου 200 χρόνια.

Η γερμανίδα καγκελάριος θα έχει επίσης συνάντηση με τον πρίγκιπα διάδοχο Ναρουχίτο, ο οποίος θα αναρρηθεί στον θρόνο την 1η Μαΐου.

Ακόμη, η Μέρκελ θα δει πανεπιστημιακούς φοιτητές στο Τόκιο και αντιπροσώπους γερμανικών επιχειρηματικών συμφερόντων από ένα ευρύ πεδίο τομέων (ηλεκτρονικά, τεχνητή νοημοσύνη, φαρμακευτικά, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες…).

Η Ιαπωνία παραμένει εξαιρετικά σημαντικός εταίρος της Γερμανίας. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός της εταίρος στην Ασία, μετά την Κίνα. Ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών ανήλθε συνολικά σε 42,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2017, από 37,2 δισεκ. το 2015, κατά τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της destatis.

Αντιμέτωπη με ελλείμματα ενδέχεται να βρεθεί η κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια

Η Γερμανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με έλλειμμα ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το 2023 εάν δεν περιστείλει τις δημόσιες δαπάνες, καθώς τα έσοδα από τη φορολογία οδεύουν να μειωθούν και οι μισθοί στον δημόσιο τομέα αυξάνονται, αποκαλύπτει η εφημερίδα Bild επικαλούμενη εσωτερικό κυβερνητικό έγγραφο.

Η προοπτική της καταγραφής ελλειμμάτων θα σηματοδοτούσε μια δραματική επιδείνωση για τα δημοσιονομικά της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, η οποία σημείωσε πλεόνασμα ύψους 11,2 δισεκ. ευρώ πέρυσι.

Η προειδοποίηση διατυπώθηκε σε έγγραφο που προετοίμασε ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς προς τους συναδέλφους του ενόψει συζήτησης για τον προϋπολογισμό σε προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Οι εντάσεις για το εμπόριο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, καθώς και οι δυνητικές συνέπειες του επαπειλούμενου χαοτικού Brexit, ήδη ώθησαν το Βερολίνο να αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας φέτος, περί το 1%, καθώς η περίοδος της ταχείας ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας για την οικονομία που χαρακτηρίζεται η ατμομηχανή της ΕΕ μοιάζει να οδεύει προς το τέλος.

Σε αυτό το δυσκολότερο περιβάλλον, η μείωση των εσόδων από τη φορολογία θα άνοιγε τρύπα στον προϋπολογισμό που θα μπορούσε να ανέλθει στα 5 δισεκ. ευρώ ετησίως, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Πάντως ακόμη και ένα έλλειμμα ύψους 25 δισεκ. ευρώ θα ισοδυναμούσε με λιγότερο από το 1% του ΑΕΠ της Γερμανίας.

Μολαταύτα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα υπουργεία προειδοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα να διατηρήσουν τα κόστη υπό έλεγχο, ιδίως εξαιτίας της ταχείας ανόδου του κόστους της μισθοδοσίας για το γερμανικό δημόσιο: αναμένεται να διογκωθεί στα 35 δισεκ. ευρώ το 2020, από 31 δισεκ. ευρώ το 2016.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters – Βερολίνο, Germany
ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpα – Τόκιο, Japan

“Παίζει” και ο Όλι Ρεν: Οι έξι υποψήφιοι διάδοχοι του Μάριο Ντράγκι στην ηγεσία της ΕΚΤ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: