Η Κύπρος δεν θα δεχτεί διαφοροποιήσεις στη νομοθεσία του Ασύλου, δήλωσε ο Πετρίδης στο Βουκουρέστι

File Photo: Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, στις εργασίες του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο. ΓΤΠ – Aris Oikonomou
Ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που διεξάγεται στο Βουκουρέστι από τις 7 μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου του 2019, υπογράμμισε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να δεχτεί οποιαδήποτε διάσπαση της νομοθετικής δέσμης του Ασύλου, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε αυξημένες ευθύνες, για τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής, χωρίς οποιοδήποτε ουσιαστικό μέτρο αλληλεγγύης υπό τη μορφή ανακατανομής.

Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την απογοήτευση του όσον αφορά την πρόοδο των συζητήσεων, για την υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου (ΚΕΣΑ).

«Μετά από τρία χρόνια διαβουλεύσεων, δεν έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος», τόνισε, «γεγονός που επιφέρει αρνητικές συνέπειες στα Κράτη Μέλη πρώτης γραμμής που υποδέχονται συστηματικά δυσανάλογες μεταναστευτικές ροές».

Σημείωσε ότι στην προσπάθεια εξεύρεσης συμφωνίας κάθε Προεδρία επανέρχεται στο Συμβούλιο με νέες προσεγγίσεις, για να προσθέσει ότι «η προσέγγιση της Ρουμανικής Προεδρίας, η οποία βασίζεται σε εισήγηση της Επιτροπής, στηρίζεται στην εισαγωγή προσωρινών ρυθμίσεων, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν όμως υποχρεωτική ανακατανομή ατόμων, κάτι που δεν ικανοποιεί την κυπριακή Κυβέρνηση».

Ο Υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε σαφή διαφωνία με την αναφορά που περιλαμβάνεται στο έγγραφο για «διατήρηση χαμηλού αριθμού αφίξεων, χάρη στην αποτελεσματική εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας», τονίζοντας ότι «τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν συστηματικές και αυξημένες ροές από την Τουρκία».

Συνεχίζει τις επαφές ο Κύπριος ΥΠΕΞ στο Ομάν: Συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 07/02/2019 20:26

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal