Η Κομισιόν συγκρίνει το ηλεκτρονικό τσιγάρο με “δηλητήριο”: Η “ντροπή” του Πολάκη…




Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι “απρόθυμη” να καθίσει γύρω από το τραπέζι με  καπνοβιομηχανίες για να συζητήσει προϊόντα καπνού όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, δήλωσε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, αναφέρουν οι Gerardo Fortuna και Sarantis Michalopoulos, στο Euractiv.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να είναι λιγότερο επιβλαβή  σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, αλλά παραμένουν “δηλητήριο”, είπε ο Arūnas Vinčiūnas, επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαίου επιτρόπου Υγείας, Vytenis Andriukaitis.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος μίλησε την περασμένη εβδομάδα, σε εκδήλωση του Euractiv, όπου πολλοί συμμετέχοντες ζήτησαν ευρύτερο διάλογο με τους αρμόδιους λήψης αποφάσεων για ευαίσθητα ζητήματα υγείας όπως ο καπνός. Ερωτηθείς γιατί η παρούσα Κομισιόν αρνείται συστηματικά να συναντηθεί με εκπροσώπους καπνοβιομηχανιών, ο Vinčiūnas απάντησε:

“Υπάρχει απροθυμία και συγκεκριμένη στάση έναντι των καπνοβιομηχανιών”, που δεν συναντάται σε άλλους τομείς. “Προσπαθούμε να φέρουμε σε επαφή τις δύο πλευρές για να συζητήσουν απλά πράγματα, και οι άνθρωποι είναι συχνά πολύ πεισματάρηδες”, πρόσθεσε. Ο Vinčiūnas επανέλαβε την αντίθεση της Κομισιόν να θεωρήσει τα νέα προϊόντα καπνού και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως υγιή. (…) Παραμένει καπνός. Μπορεί να πίνεις λιγότερο δηλητήριο, αλλά παραμένει δηλητήριο”, είπε.

Κατά την επίσκεψή του νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα στην Αθήνα, ο επίτροπος Andriukaitis άσκησε κριτική στην ελληνική κυβέρνηση επειδή απέτυχε να υλοποιήσει τον αντικαπνιστικό νόμο.

  • Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η συμμόρφωση της Ελλάδας με το πλαίσιο των ΗΕ για χώρους ελεύθερους καπνού είναι μάλλον ισχνή. Κατά την ομιλία του στην Αθήνα, ο Andriukaitis έδειξε μια φωτογραφία του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, καπνίζοντας σε δημόσιο χώρο. “Είναι ντροπή”, είπε ο Anriukaitis, προσθέτοντας ότι το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να αντιμετωπίσει κατεπειγόντως το ζήτημα.

“Δεν πρόκειται για θέμα ελεύθερης βούλησης αν κάποιος καπνίζει ή όχι. Όταν αυτό συμβαίνει σε δημόσιο χώρο, είναι παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, πρόσθεσε ο επίτροπος.  (European Commission compares e-cigarettes to ‘poison’).

Οι Τούρκοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν πρόβλημα: Και ο γιος του Σαδίκ στο δείπνο!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: