Η Γερμανία σνόμπαρε το F-35: Αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό, παίρνει F/A-18 ή Eurofighter

A handout file photo shows an F-35B Lightning II with Marine Fighter Attack Squadron 211, 13th Marine Expeditionary Unit (MEU), aboard the Wasp-class amphibious assault ship USS Essex (LHD 2) in preparation for the F-35B’s first combat strike, at sea. EPA, US NAVY, MC 3RD CLASS MATTHEW FREEMAN HANDOUT
Η κυβέρνηση της Γερμανίας θα επιλέξει είτε το Eurofighter ή το F/A-18 για να αντικαταστήσει τα 85 μαχητικά Tornado που διαθέτει η γερμανική πολεμική αεροπορία και βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, δήλωσαν την Πέμπτη πηγές προσκείμενες στο γερμανικό υπουργείο Άμυνας, κάτι που σημαίνει ότι το F-35 έχει ήδη αποκλειστεί από έναν διαγωνισμό αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται πλήγμα για τη Lockheed Martin.

Το υπουργείο θα λάβει οριστική απόφαση αφού εξετάσει λεπτομερώς τις προσφορές των Airbus και Boeing — των βιομηχανιών που κατασκευάζουν τα δύο αεροσκάφη αντιστοίχως — αλλά η διαδικασία θα χρειαστεί κάποιον χρόνο να ολοκληρωθεί διότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να πιστοποιήσει πως μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα, ώστε να εκπληρώνονται οι υποχρεώσεις της Γερμανίας προς το NATO, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Δεν δόθηκε χρονοδιάγραμμα για τη λήψη της απόφασης του Βερολίνου, που αναμένεται παράλληλα να προχωρήσει στην αναμενόμενη εδώ και καιρό υλοποίηση του σχεδίου να αντικαταστήσει τα παλαιότερα Eurofighter που διαθέτει με νεότερα, πιο εξελιγμένα. Αυτό θα σημάνει παραγγελίες ύψους περίπου 3 δισεκ. ευρώ για την Airbus, κατά πηγές ενημερωμένες σχετικά.

Η εξέλιξη χαρακτηρίζεται βαρύ πλήγμα για τη Λόκχιντ, τη μεγαλύτερη κατασκευάστρια όπλων των ΗΠΑ, που ήλπιζε να επιτύχει νέες πωλήσεις του F-35 σε ευρωπαϊκές χώρες, έπειτα από αυτή που έκανε στο Βέλγιο. Η εταιρεία ανέφερε ότι δεν έχει ενημερωθεί επισήμως για οποιαδήποτε απόφαση.

Ανώτερο στέλεχος του επιτελείου της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας καθαιρέθηκε πέρυσι, αφού εξέφρασε την προτίμησή του για το F-35. Αργότερα, το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι θα προτιμούσε «ευρωπαϊκή λύση» στο ζήτημα των προμηθειών.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), ο ήσσων εταίρος της κυβέρνησης υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, έχει ταχθεί εναντίον βιαστικών αποφάσεων για την αγορά αεροσκαφών αμερικανικής κατασκευής.

Η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ανήκει στους συντηρητικούς, υποσχόταν τη λήψη αποφάσεων για τις προμήθειες ως τα τέλη του 2018, αλλά η διαδικασία καθυστέρησε διότι το υπουργείο της βρέθηκε αντιμέτωπο με σκάνδαλα που αφορούσαν τους ιδιώτες συμβούλους του και όχι μόνο.

Στρατιωτικοί εξηγούν ότι τα Τορνέιντο, που η γερμανική ΠΑ άρχισε να χρησιμοποιεί το 1983, χρειάζονται αντικατάσταση επειγόντως λόγω του υψηλού και αυξανόμενου κόστους συντήρησής τους: θα χρειάζονταν περίπου 8 δισεκ. δολάρια για να συνεχίσουν να πετούν μετά το 2030.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας προειδοποίησε πρόσφατα πως η αγορά του F-35 πιθανόν θα εκτροχίαζε τα σχέδια να αναπτυχθεί νέο γαλλογερμανικό μαχητικό ως το 2040.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Βερολίνο, Germany

Κάτι συμβαίνει με το Κόσοβο: Και ο Βούτσιτς ζητά την υποστήριξη του Τραμπ για τον συμβιβασμό

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal