Η επισκόπηση του κυπριακού κυριακάτικου τύπου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι εξελίξεις στο Κυπριακό με την επίσκεψη της απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, αλλά και στον τομέα της δικαιοσύνης είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου Τύπου. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι τα πνευματικά δικαιώματα των κληρονόμων των καλλιτεχνών, η συνεργασία Κύπρου-Γαλλίας, οι Ευρωεκλογές και η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Με ή χωρίς, προσχέδιο;» γράφει στο κύριο θέμα της ότι μεγάλο ερωτηματικό της νέας προσπάθειας Λουτ, που αρχίζει σήμερα για συμφωνία στους όρους αναφοράς, είναι αν έφερε ή όχι κάτι μαζί της, ενώ προσθέτει ότι είναι απομακρυσμένο το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας και σε αυτή την κάθοδο. Η εφημερίδα παραθέτει επίσης συνέντευξη του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ο οποίος λέει ότι τα προβλήματα στη Δικαιοσύνη σοβούν εδώ και καιρό. Ακόμη αναφέρει ότι αναλυτής του Κογκρέσου θεωρεί πιθανή τη μη επανέναρξη συνομιλιών.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του «Τελευταίο παράθυρο για λύση ομοσπονδίας» και λέει ότι είναι έτοιμο μεν το έγγραφο για τους όρους αναφοράς, αλλά είναι μικρές οι πιθανότητες να κατατεθεί κατά τις συναντήσεις που ξεκινά σήμερα στη Λευκωσία η Τζέιν Χολ Λουτ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κρίθηκαν παράνομες οι λογοκρισίες-εξπρές της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης. Ακόμη γράφει ότι μάνα και γιός έσμιξαν ξανά μετά από 48 χρόνια περιπέτειας και αγωνιώδους αναζήτησης.

Ο «Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο θέμα του υπό τον τίτλο «Γολγοθάς μέχρι τον Ιούνιο» και γράφει ότι κινήσεις που επιχειρούν να θέσουν τη Λευκωσία σε ασφυκτικό κλοιό άρχισαν να γίνονται παρασκηνιακά, διαμορφώνοντας νέο σκηνικό μέχρι τον Ιούνιο. Επίσης γράφει ότι 21 νεκρούς άφησε πίσω της η κακοκαιρία στις ΗΠΑ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πλάτες στην Άγκυρα κάνει η ρουμανική Προεδρία, η οποία δρομολόγησε παραμονές Ευρωεκλογών την ανάσταση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το πρώτο της θέμα «Χωρίς εξαρτήσεις να είναι ο Γενικός Εισαγγελέας» και γράφει ότι την ιδιαίτερα δύσκολη και ευαίσθητη θέση του Γενικού Εισαγγελέα θα πρέπει να την κατέχει πρόσωπο που δεν είναι πολιτικά τοποθετημένο, που να μην έχει εξαρτήσεις και που μπορεί να ενεργεί αποκρούοντας οποιεσδήποτε εξωτερικές παρεμβάσεις, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης. Αλλού γράφει ότι Ε/κ και Τ/κ γεωργοί έρχονται κοντά μέσω της καλλιέργειας της νεκρής ζώνης στη Δερύνεια. Αλλού, αναφέρει ότι διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των δύο ετερώνυμων πόλων στη Γαλλία.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” με τίτλο «Οι κληρονόμοι των καλλιτεχνών παίρνουν μερίδιο από την πώληση» γράφει ότι οι κληρονόμοι Κυπρίων καλλιτεχνών που έχουν αποβιώσει και των οποίων τα έργα συχνά πωλούνται μετά θάνατον για χιλιάδες ευρώ, μπορούν να διεκδικήσουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τον δικηγόρο Αχιλλέα Δημητριάδη. Αλλού γράφει για ζοφερές προοπτικές που περιέχονται σε έκθεση για την Κύπρο προς το Κογκρέσο. Επίσης γράφει ότι η Κυβέρνηση αναμένει πρόοδο κατά την επίσκεψη της Λουτ στην Κύπρο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Καθημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Ο Κληρίδης ρίχνει το γάντι στον Πρόεδρο» και γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης λέει ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν τα προτεινόμενα διορθωτικά μέτρα σε σχέση με τα όσα έχουν καταγγελθεί περί της σχέσεως δικαστών με δικηγορικό γραφείο. Σε άλλο θέμα γράφει για αναβάθμιση της συνεργασίας Γαλλίας-Κύπρου, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επέκτασης της συνεργασίας προς την πλευρά της Αιγύπτου. Ακόμη, γράφει για βαθιές τομές στην αυτοδιοίκηση, με τους Δήμους να μειώνονται σε 15.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Σημερινή» υπό τον τίτλο «ΑΟΖ Κύπρου: Ώρα κρίσης» γράφει ότι οι επί θύρας εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τα επόμενα βήματα και σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας σε βάθος χρόνου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση για τις Ευρωεκλογές, 3 στους 4 πολίτες δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν υποψηφίους που είναι οι πιο κατάλληλοι, ανεξαρτήτως του κόμματος που υποστηρίζουν. Επίσης γράφει ότι πάνω από 200 κατηγορητήρια περιλαμβάνει το πρώτο ξεκαθάρισμα από το Τμήμα Φορολογίας για γιατρούς, δικηγόρους και λογιστές.

ΚΥΠΕ
03/02/2019 11:32

Νέες βολές από Μητσοτάκη: Κάνει λόγο για οργανωμένη επίθεση κατά της ελευθερίας της ενημέρωσης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: