Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το θέμα που προέκυψε με το στάτους κβο στα Στροβίλια και η σχετική ανακοίνωση της Βρετανικής
Υπάτης Αρμοστείας ότι τοποθετήθηκε εμπόδιο στην περιοχή για αποτροπή λαθρεμπορίου, δεσπόζει στα κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες του Σαββάτου προβάλλουν επίσης τις συνεχιζόμενες συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της κοινοπραξίας που διαχειρίζεται το «Αφροδίτη» αναφορικά με τις αλλαγές του συμβολαίου αναλογικού καταμερισμού, καθώς και την ταλαιπωρία που υφίστανται οι καρκινοπαθείς της Πάφου, αφού φαίνεται να παραπέμπονται στο Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία αντί στο Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο στη Λεμεσό.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η προέλαση της… Βαρέλας», αναφέρεται στον κύριο της τίτλο, στο θέμα που προέκυψε στα Στροβίλια και σημειώνει ότι η Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία διευκρινίζει ότι ο λόγος γίνεται για μια βαρέλα που τοποθέτησαν προσωρινά οι Βρετανικές Βάσεις για να εμποδίσουν το λαθρεμπόριο και την αποφυγή τελωνειακών ελέγχων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αναχρονιστικό και παρωχημένο θεωρεί η Ρωσία το υφιστάμενο καθεστώς εγγυήσεων στην Κύπρο και δηλώνει έτοιμη να εγγυηθεί η ίδια, μαζί με τα άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Σε άλλη είδηση γράφει ότι αισιόδοξος για την υλοποίηση του ΓΕΣΥ δηλώνει ο Υπουργός Υγείας.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Σε κρίσιμη φάση οι συζητήσεις με Noble» και γράφει ότι αν και οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών έκαναν λόγο για επικείμενη θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την κοινοπραξία το κοιτάσματος «Αφροδίτη» για τροποποίηση του συμβολαίου, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει αρκετή δουλειά να γίνει ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε στην ανάγκη η UNFICYP να παραμένει χωρίς αλλαγές στην εντολή της, σε κοινές δηλώσεις με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη στη Μόσχα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στη Βουλή πάει ο οδικός χάρτης για αξιοποίηση των 2.815 ακινήτων της πρώην ΣΚΤ αξίας €600 εκατομμυρίων.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Προκλήσεις σε όλη τη γραμμή», γράφει στο κύριο του θέμα ότι έκδηλες είναι οι προσπάθειες των κατοχικών δυνάμεων για τη δημιουργία αστάθειας σε όλη τη γραμμή αντιπαράταξης, με προφανή στόχο την αποδόμηση του ρόλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ως έχει σήμερα, και την αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε οδοιπορικό της εφημερίδας στα Στροβίλια, που κατέγραψε «συγκλονιστικά ντοκουμέντα που παραπέμπουν σε προέλαση του Αττίλα». Αλλού γράφει ότι σε οριακό σημείο έφθασε ο θεσμικός διάλογος για την Παιδεία ενώπιον της Μικτής Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΜΕΠΕΥ), με ορόσημο την επόμενη συνεδρία της ΜΕΠΕΥ στις αρχές Μαρτίου, χωρίς ορατές λύσεις.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο «Ταλαιπωρούν τους καρκινοπαθείς Λεμεσού – Πάφου» και γράφει για εμπόδια στη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, τα οποία ταλαιπωρούν τους καρκινοπαθείς της Λεμεσού και της Πάφου και για καταγγελίες ότι υψηλόβαθμοι λειτουργοί του Υπουργείου Υγείας παρεμβαίνουν ώστε οι καρκινοπαθείς να παραπέμποτονται το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία. Αλλού γράφει ότι η ΕΕ έχει οδηγηθεί σήμερα σε αδιέξοδα και συσσωρευμένα εκρηκτικά προβλήματα, όπως δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αντιμέτωπες με τις πρώτες επιπτώσεις του Brexit βρίσκονται οι κυπριακές επιχειρήσεις από τον ερχόμενο μήνα αφού τερματίζονται οι επιστροφές του ΦΠΑ.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail στο κύριο της θέμα με τίτλο «Παρέμβαση των Βρετανικών Βάσεων», γράφει ότι η Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία δήλωσε την Παρασκευή ότι τοποθέτησε εμπόδιο στην περιοχή, προκειμένου να εμποδίσει το λαθρεμπόριο στην περιοχή των Στροβιλιών, την ώρα που δημοσιεύματα κάνουν λόγω για προέλαση του τουρκικού στρατού στην περιοχή που υπάγεται στις Βρετανικές Βάσεις. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στην συνάντηση που είχε χθες στη Μόσχα ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Αλλού γράφει ότι η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου υπερασπίστηκε τη μετακύλιση υποχρεώσεων της ΑΗΚ στους καταναλωτές, λέγοντας πως η αύξηση του προϋπολογισμού της Αρχής, που θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές ήταν αναγκαία λόγω αλλαγών από την ΕΕ για την αγορά ρύπων.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 23/02/2019 09:16

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: