Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου χθες, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, και οι εκτιμήσεις των κομμάτων και της Κυβέρνησης, οι εξελίξεις στο θέμα του ΓεΣΥ, οι δηλώσεις του κλιμακίου της GRECO που επισκέφθηκε την Κύπρο, αλλά και οι καθησυχαστικές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας ότι δεν υπάρχει επιδημία Γρίπης Α, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αργούν οι όροι αναφοράς» γράφει πως μετά το Εθνικό Συμβούλιο που έγινε χθες συμπίπτουν οι εκτιμήσεις των πολιτικών κομμάτων και ότι ο Εκπρόσωπος είπε πως οι όροι αναφοράς πρέπει να περιλαμβάνουν και τις έξι παραμέτρους του Πλαισίου Γκουτέρες. Σημειώνει στις 26 Φεβρουαρίου στις 1030 πμ θα πραγματοποιηθεί η άτυπη συνάντηση Προέδρου – Ακιντζί. Επίσης, γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας είπε ότι δεν υπάρχει επιδημία Γρίπης Α και δεν δικαιολογείται ο πανικός των τελευταίων ημερών. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρει ότι αστυνομικός, που λειτουργούσε ως μπράβος και απειλούσε αλλοδαπό, κρατείται και τέθηκε και σε διαθεσιμότητα.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Το πλαίσιο Γκουτέρες χωρίς τις διευκρινίσεις» γράφει ότι την ανησυχία της ε/κ πλευράς για το ότι η Τζέιν Χολ Λουτ εργάζεται στη βάση του εγγράφου της 30ης Ιουνίου 2017, της μόνης γραπτής καταγραφής του πλαισίου Γκουτέρες, μετέφερε χθες στους πολιτικούς αρχηγούς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Επίσης, αναφέρει σε άλλο δημοσίευμα ότι αποστασιοποιείται από τη διαδικασία για το δελτίο υγείας του ο παίκτης της Ανόρθωσης Φ. Ουζόχο και ότι συνελήφθη χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ανόρθωσης σε σχέση με την υπόθεση αυτή. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι «χοντραίνει ο καβγάς Λιλλήκα – Σιζόπουλου».

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Φως για συμφωνία στο ΓεΣΥ» γράφει ότι η ηγεσία των γιατρών έστειλε «μεσολαβητή» με μνημόνιο συναντίληψης και ότι θετικοί είναι Υπουργείο και ΟΑΥ. Αλλού γράφει ότι καθοριστικό είναι το επόμενο 15θήμερο για τα κοιτάσματα αφού θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση στον «Γλαύκο» και στα τεμάχια 7,8 και «Αφροδίτη». Επίσης, η εφημερίδα γράφει ότι δόθηκαν 20,2 εκατ. ευρώ σε τρία χρόνια για τις λίστες αναμονής των ασθενών.

Με τίτλο «Διολισθαίνουμε προς την οριστική διχοτόμηση», η «Χαραυγή» γράφει ότι δύσκολα επαναρχίζουν οι συνομιλίες σύμφωνα με την ενημέρωση που έτυχαν οι αρχηγοί των κομμάτων από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί το συμφωνημένο Πλαίσιο. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρει ότι παραγγέλθηκαν 5000 εμβόλια για προστασία από τη Γρίπη Α. Επίσης, γράφει ότι “με χορηγίες και στον ΔΗΣΥ συνδέεται ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος” που έλαβε «χρυσό» διαβατήριο.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Η υποχρέωση προς την Greco δεν είναι προαιρετική» γράφει ότι το κλιμάκιο της Επιτροπής του ΣτΕ κατά της Διαφθοράς (GRECO) που επισκέπτεται την Κύπρο δήλωσε ότι θα ήθελε να δει να γίνεται πρόοδος στο θέμα των συστάσεων της στον δικαστικό τομέα και ότι οι συστάσεις της δεν είναι προαιρετικές. Αλλού, προβάλλει φωτογραφία από την επίσκεψη χθες του Υπουργού Γεωργίας και του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος της Ελλάδας στην λίμνη της Ορόκλινης. Γράφει ακόμη ότι ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι δεν υπάρχει επιδημία Γρίπης Α και ήταν καθησυχαστικός.

ΚΥΠΕ – Αθηνά Αρσαλίδου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
09/02/2019 09:52

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: