Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι θάνατοι που συνδέονται με τον ιό της γρίπης Α΄, η έλευση της απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο και οι αποφάσεις για το Ταμείο Υδρογονανθράκων είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι το τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη-Τσαβούσογλου στο Βουκουρέστι, η ψήφιση του νόμου για διεξαγωγή των Ευρωεκλογών με εκλογικό κατάλογο στη βάση του Αρχείου Πληθυσμού και η απόδοση ονομάτων στην κυπριακή διάλεκτο σε δύο βράχους στον Άρη.

Η Αλήθεια υπό τον τίτλο «Ταμείο όλων των Κυπρίων» γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι με την προχθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό και το πράσινο φως που άναψαν οι αρχηγοί των κομμάτων, το νομοσχέδιο για το Ταμείο Υδρογονανθράκων βγαίνει από τα συρτάρια της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και αρχίζει η συζήτησή του με στόχο την άμεση προώθησή του για ψήφιση στην Ολομέλεια. Επίσης γράφει για νέο τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη-Τσαβούσογλου χθες στο Βουκουρέστι, κατά το οποίο συζήτησαν για το Κυπριακό. Αλλού γράφει για τις κυπριακές ονομασίες «Ζαβός» και «Μούττη» που δόθηκαν από τη ΝΑΣΑ σε δύο βράχους στον Άρη.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Τούμπα οι ευρωεκλογές με απόφαση της Βουλής» γράφει στο κύριο θέμα του ότι μετά την υπερψήφιση της χθεσινής τροπολογίας, οι Ευρωεκλογές πρέπει να γίνουν στη βάση του Αρχείου Πληθυσμού και όχι του εκλογικού καταλόγου, κάτι που σημαίνει ότι προστίθενται 100.000 πολίτες. Αλλού γράφει ότι οι κανονισμοί για τα χρυσά διαβατήρια κατατίθενται μέχρι τον Ιανουάριο του 2020. Επίσης γράφει ότι παρατηρείται χάος στα νοσοκομεία από τα περιστατικά εποχιακών ιώσεων και οι γιατροί καλούνται να επισπεύδουν την έκδοση εξιτηρίων.

Ο «Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο θέμα του υπό τον τίτλο «Μυστήριο το επόμενο βήμα» και γράφει ότι το επόμενο βήμα από πλευράς της Τζέιν Χολ Λουτ αναμένουν οι δύο ηγέτες ώστε να ανοίξει η συζήτηση επί των όρων αναφοράς και να οδηγήσει σε συμφωνία. Αλλού γράφει για συναγερμό στο παγκύπριο για θανάτους από τη γρίπη Α’. Επίσης γράφει ότι ενώπιον Κακουργιοδικείου παραπέμφθηκε χθες για εκδίκαση η υπόθεση με την αγοραπωλησία βρέφους με εμπλεκόμενο ζεύγος αντρών.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Πιέσεις σε γιατρούς για γρήγορα εξιτήρια» γράφει ότι τέσσερεις θάνατοι λόγω της γρίπης Α’ καταγράφηκαν μέχρι στιγμής στην Κύπρο, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, ενώ ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας καταγγέλλει ότι οι γιατροί καλούνται να επισπεύσουν εξιτήρια ασθενών από τα νοσοκομεία. Σε άλλο θέμα λέει ότι οι εκπαιδευτικοί είναι έτοιμοι για νέο αγώνα και ότι δεν υπάρχει καμία πρόοδος στη ΜΕΠΕΥ. Επίσης γράφει ότι έρχεται η Moneyval στην Κύπρο τον Μάιο.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «’Μεμονωμένα περιστατικά’ οι θάνατοι που συνδέονται με ιώσεις» γράφει στο πρώτο της θέμα ότι οι αρχές ανέφεραν ότι μέχρι στιγμής καταγράφονται τέσσερεις θάνατοι που σχετίζονται με τον ιό της γρίπης Α’. Αλλού γράφει ότι δόθηκαν ονόματα από την κυπριακή διάλεκτο σε δύο βράχους στον πλανήτη Άρη. Ακόμη κάνει λόγο για επείγουσα έκκληση για βοήθεια για ένα αγόρι από τη Συρία με όγκο στον εγκέφαλο.

ΚΥΠΕ
02/02/2019 10:50

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: