Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης των δύο ηγετών κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου. Έμφαση επίσης δίδεται στα προβλήματα του τουρισμού για την φετινή χρονιά όπως παρουσιάστηκαν χθες από τον ΠΑΣΥΞΕ στην Γενική του Συνέλευση, στις ερμηνείες της γνωμοδότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τον Μαυρίκιο όσον αφορά την Κύπρο και το καθεστώς των βρετανικών Βάσεων, στις εξελίξεις στο χώρο της υγείας και στο περιστατικό ξυλοδαρμού σε Τεχνική Σχολή στη Λάρνακα με εμπλεκόμενους μαθητές αλλά και έναν καθηγητή που τραυματίστηκε.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Συμφωνία στα ΜΟΕ, διαφωνία στην ουσία» γράφει ότι η μία θετική ψήφος των Τ/κ, είναι τροχοπέδη στο θέμα της αποκεντρωμένης και πως ασφάλεια και εγγυήσεις δυσχεραίνουν την επίτευξη συμφωνίας στους όρους αναφοράς. Αλλού γράφει για αβεβαιότητα στον τουρισμό λόγω Brexit, Τουρκίας, Αιγύπτου και ρουβλίου και παραθέτει εισηγήσεις του Προέδρου του ΠΑΣΥΞΕ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι όπλο στην φαρέτρα της Κύπρου είναι η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τον Μαυρίκιο και παραθέτει σχόλιο για την απόφαση αυτή.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Προχώρησαν στα ΜΟΕ περιμένοντας την Λουτ» γράφει ότι οι δύο ηγέτες στην συνάντησή τους χθες ξεπάγωσαν κινητή τηλεφωνία και σύνδεση ηλεκτρισμού, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε τα περί εμμονής (της τ/κ πλευράς) στη μία θετική ψήφο ενώ ο Ακιντζί περιμένει και άλλες λεπτομέρειες για την αποκεντρωμένη. Αλλού γράφει για σύννεφα ξανά στην παιδεία με τους εκπαιδευτικούς να ζητούν ξεκαθάρισμα των εργασιακών θεμάτων που βρίσκονται στην ΜΕΠΕΥ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο ίδιο τραπέζι θα παρακαθίσουν σήμερα ΟΑΥ και ΠΙΣ για να λύσουν τις διαφορές τους σε σχέση με τους προσωπικούς γιατρούς.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Το Κυπριακό κινείται με ΜΟΕ» γράφει ότι Αναστασιάδης – Ακιντζί πέτυχαν χθες πρόοδο στα ΜΟΕ, ουδέν όμως για ασφάλεια και διακυβέρνηση. Αλλού δημοσιεύει φωτογραφία από το παλιό σπίτι που κατέρρευσε στην εντός των τειχών Λευκωσία, γράφοντας ότι από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Σε άλλο θέμα γράφει για βόμβα από Deloitte, εκπρόσωπος της οποίας ήταν μεσολαβητής για το «μνημόνιο συναντίληψης» για το ΓΕΣΥ, καθώς με ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι – και ο ΠΙΣ – γνώριζαν για όλα τα στάδια της διαδικασίας.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Έμειναν στα ΜΟΕ και τις διευκρινίσεις» γράφει ότι οι ηγέτες στην χθεσινή τους συνάντηση κατέληξαν σε ΜΟΕ, χωρίς ωστόσο να γίνουν βήματα για τους όρους αναφοράς και την επανέναρξη των συνομιλιών. Αλλού αναφέρεται σε υγρασίες, μούχλα και ρωγμές σε προσφυγικά σπίτια στη Λάρνακα, διαπίστωσε η Επιτροπή Προσφύγων σε επιτόπου επίσκεψη σε τρεις συνοικισμούς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι άγριο ξύλο έπεσε χθες στην Τεχνική Σχολή Αγίου Λαζάρου και πως οι καθηγητές, με αφορμή το περιστατικό, θα προχωρήσουν σήμερα σε μονόωρη στάση εργασίας.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με τίτλο «Οι ηγέτες συμφώνησαν σε σειρά μέτρων» γράφει ότι Αναστασιάδης και Ακιντζί προτίθενται να εργαστούν πάνω στους όρους αναφοράς για έναν δημιουργικό και αποτελεσματικό διάλογο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι ξενοδόχοι μίλησαν για προκλήσεις στον τομέα του τουρισμού για το 2019, παρά τα ρεκόρ που κατέρριψε τα τελευταία χρόνια. Αλλού γράφει ότι η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομία παρουσίασε το έργο της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα «Οικονομική Καθημερινή» με τίτλο «Σε μοντέλο ΣΚΤ για τα ΜΕΔ οι τράπεζες» γράφει ότι αναμένονται μεγάλες αλλαγές στον τραπεζικό τομέα όσον αφορά τα ΜΕΔ και τον διαχωρισμό σε «καλή» και «κακή» τράπεζα ή μεγάλες πωλήσεις δανείων. Αλλού γράφει ότι ήρθε η ώρα για μεγάλες αλλαγές στη Cyta και φιλοξενεί συνέντευξη του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή, Ανδρέα Νεοκλέους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Easy Jet θέλει να ανοίξει φτερά και για το Πάφος – Αθήνα.

ΚΥΠΕ – Ραλλή Παπαγεωργίου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 27/02/2019 08:05

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: