Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η κήρυξη ως αντισυνταγματικής της αποκοπής των συντάξεων και των εφάπαξ το 2012 λόγω της οικονομικής κρίσης και οι ανησυχίες ότι η απόφαση αυτή θα επεκταθεί και στις αποκοπές των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, οι εξελίξεις στο φάκελο του χαλλουμιού και οι προσπάθειες να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον των Βρυξελλών για κατοχύρωση του κυπριακού προϊόντος, ο εξελίξεις στο μέτωπο εφαρμογής του ΓΕΣΥ και το «εκρηκτικό κλίμα» που επικρατεί στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, καθώς και η χθεσινή άντληση €1 δις με την έκδοση 15ετους ομολόγου στις διεθνείς αγορές, είναι τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αγωνία για €3 δις», γράφει ότι η κήρυξη από τη δικαιοσύνη ως αντισυνταγματικής πρώτα της αποκοπής των συντάξεων και προχθές του εφάπαξ κρατικών υπαλλήλων, είναι προάγγελος για δικαίωση των ιδίων υπαλλήλων και στο θέμα των αποκοπών των μισθών τους, λόγω της οικονομικής κρίσης. Αλλού γράφει ότι όχι μόνο μεμονωμένη μπορεί να θεωρηθεί η παραίτηση-βόμβα του παιδιάτρου και μέλους του Συμβουλίου του ΠΙΣ, Άλκη Παπαδούρη αλλά και προάγγελος καταλυτικών εξελίξεων από τον ιατρικό κόσμο. Σε άλλο θέμα η “Α” γράφει ότι εκτός ορίων μαίνεται η κόντρα ανάμεσα στον νομικό Πόλυ Πολυβίου και τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Το χαλλούμι είναι άλλο και το Κυπριακό άλλο», γράφει στο κύριο του θέμα ότι προσπάθειες να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για την κατοχύρωση του χαλλουμιού και κυρίως να διαχωριστεί το παραδοσιακό μας προϊόν από το κυπριακό πρόβλημα, καταβάλλει η κυβέρνηση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε μεσονύκτιο θρίλερ εξελίχθηκε η χθεσινή συνεδρία του συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου, αφού μετριοπαθείς γιατροί προσήλθαν στη συνεδρία έντονα δυσαρεστημένοι και πλήρως απογοητευμένοι από τη στάση της ηγεσίας του ΠΙΣ. Σε άλλη είδηση ο “Π” γράφει ότι η Κύπρος άντλησε €1 δις από τις αγορές με την έκδοση 15ετούς ομολόγου με επιτόκιο 2,75% με την προσφορά κεφαλαίων να ανέρχεται σε €8 δις.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Μπλοκαρισμένο το χαλλούμι» και γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με αίτημα να προχωρήσει η κατοχύρωση του χαλουμιού ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, που εκκρεμεί από τον Ιούλιο του 2015, ενώ ο χρόνος εξέτασης των υπόλοιπων τυριών που κατοχυρώνονται στις Βρυξέλλες δεν ξεπερνά τους δέκα μήνες. Αλλού γράφει ότι χωρίς προεργασία θα συνεχιστεί αύριο στη Βουλή η συζήτηση των κανονισμών για τους προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς στο ΓΕΣΥ, αφού δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ ΟΑΥ και ΠΙΣ. Σε άλλο θέμα ο “Φ” γράφει ότι οδικό χάρτη για την πάρα πέρα διαχείριση του Κυπριακού ετοιμάζει ο Μουσταφα Ακιντζί, ο οποίος συζήτησε το Κυπριακό με τη ψευδοβουλή.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Εκρηκτικό το κλίμα στους ιατρούς» και γράφει ότι εκρηκτικό είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με το ΓΕΣΥ, με ανοικτά ζητήματα να αναδεικνύονται ταυτοχρόνως προκαλώντας προβληματισμό για την ομαλή πορεία υλοποίησης μας από τις μεγαλύτερες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε μπαλάκι μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της ΚΕΔΙΠΕΣ εξελίσσεται η συζήτηση όσον αφορά τα αιτήματα των Δήμων και των Κοινοτήτων για αξιοποίηση των ακινήτων του Συνεργατισμού για κοινωφελείς σκοπούς. Η “Χ” σε άλλο θέμα γράφει ότι η κυβέρνηση ψάχνει αποδιοπομπαίο τράγο για την απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού, ενώ διορίζεται νέος ερευνών λειτουργός και προσθέτει ότι κινδυνεύει το εμπορικό σήμα και στην ΕΕ.

H αγγλόφωνη «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Κεκτημένα συμφέροντα πίσω από την αντίσταση στο ΓΕΣΥ» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου δήλωσε ότι κάποια μέλη του ΠΙΣ δεν επιθυμούν την υλοποίηση του ΓΕΣΥ για προσωπικούς λόγους, την ώρα που σημαίνων μέλος του Συνδέσμου παραιτήθηκε κατηγορώντας κάποιους εκ των συναδέλφων του ότι άγονται και φέρονται από μεγάλα συμφέροντα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στον γνωστό σχεδιαστή μόδας και καλλιτεχνικό διευθυντή του οίκου Chanel, Καρλ Λάγκερφελντ, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ένα χάλκινο πουλί, μέρος των αγάλματος στην παλαιά πόλη της Πάφου, κλάπηκε ξανά, ώρες μετά την αποκατάστασή και των τεσσάρων πουλιών από τον γλύπη μετά που είχαν κλαπεί ξανά τον περασμένο Ιανουάριο.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Οκταπλάσια κάλυψη και εμπιστοσύνη» ότι ικανοποίηση εκφράζεται από την αντίδραση των επενδυτών στο δεκαπενταετές ομόλογο που εξέδωσε χθες η Κύπρος στις διεθνείς αγορές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τη συνεργασία με την Altamira φαίνεται ότι θα συνεχίσει η Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) με πιθανότερο σενάριο την επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συνεργασίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα χειροποίητα super cars της σουηδικής Koenigsegg αποτελούν απειλή για τις μεγάλες δυνάμεις αυτής της ιδιαίτερης αγοράς, όπως οι Ferrari και Lamborghini.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 20/02/2019 07:34

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: