Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η σημερινή επίσημη ανακοίνωση για τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο κοίτασμα «Γλαύκος» στην κυπριακή ΑΟΖ, η ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό και η χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής για την μεταρρύθμιση στο δικαστικό σώμα, είναι τα κύρια θέματα που δεσπόζουν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

H «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Μας χαμογελά ο ¨Γλαύκος¨» και γράφει ότι καλά θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες της «Α» τα νέα που θα ακούσουμε σήμερα από τον Υπουργό Ενέργειας και τους εκπροσώπους της ExxonMobil για τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σιγή ιχθύος τηρεί ο ΠΙΣ μετά την αποκάλυψη του ελεγκτικού οίκου Deilloite ότι εκείνος ήταν ο διαμεσολαβητής στην πρωτοβουλία για μνημόνιο κοινής συναντίληψης για το θέμα του ΓεΣΥ. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μύρωνας Νικολάτος δεν πήγε στην Επιτροπή Θεσμών που εξέταζε τις καταγγελίες για την δικαιοσύνη.

Ο «Πολίτης», υπό τον τίτλο «Διεύρυνση Δικαστικού Συμβουλίου ή ¨πάτος¨», γράφει στο κύριο του θέμα ότι με τη φράση «έχουμε πιάσει πάτο» σχολίασε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου την παρουσίαση που έκανε χθες στη Βουλή ο Υπουργός Δικαιοσύνης των τροποποιητικών νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση στο δικαστικό σώμα, προς συμμόρφωση με τις συστάσεις της επιτροπής Greco. Αλλού γράφει ότι μήνυμα στους ηγέτες να μην μείνουν στην εφαρμογή ΜΟΕ που είχαν συμφωνηθεί το 2015 αλλά να εργαστούν εντατικά, έστειλε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας με γραπτή του δήλωση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κτυπά καμπανάκι και για την χώρα μας η Κομισιόν όσον αφορά τις οικονομικές προτεραιότητες και μεταρρυθμίσεις.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ο ¨Γλαύκος¨ φέρνει ευλογία» αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση σήμερα για το τρίτο κατά σειρά κοίτασμα που ανακαλύπτεται στην κυπριακή ΑΟΖ και γράφει ότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σημερινή ανακοίνωση θα αφορά διαπίστωση ενός καλού υπό την έννοια εμπορεύσιμου κοιτάσματος. Αλλού γράφει ότι παραμονές των ανακοινώσεων για τις έρευνες στο κοίτασμα «Γλαύκος» η Άγκυρα κάνει επίδειξη ισχύος με την δεκαήμερη άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» με συμμετοχή μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι εκτός του τελωνειακού εδάφους της ΕΕ άφησε τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις διμερών συμφωνιών ενόψει Brexit η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η «Χαραυγή», κάτω από τον τίτλο «Να εργαστείτε για τα ουσιώδη καλεί το ΣΑ», γράφει στο κύριο της θέμα ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προτρέπουν τις δύο πλευρές και όλους τους εμπλεκόμενους να ανανεώσουν την πολιτική τους βούληση και δέσμευση για μια διευθέτηση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Αλλού γράφει ότι ελέγχεται ο Δήμος Λευκωσίας για πιθανές ευθύνες που προκύπτουν λόγω της μη αποφασιστικής επίλυσης του προβλήματος των επικίνδυνων οικοδομών μέσα από τα εργαλεία που του δίνει ο νόμος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση με τη βία και την παραβατική συμπεριφορά στα σχολεία με τους εκπαιδευτικούς να δηλώνουν ότι δεν μπορούν να μετατρέπονται από παιδαγωγούς σε αστυνομικούς.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιζητεί να τερματίσει την χρυσή βίζα» γράφει ότι έκθεση από την ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το οικονομικό έγκλημα και την φορολογία αναφέρει ότι η Κύπρος μαζί με έξι άλλα κράτη μέλη παρουσιάζουν χαρακτηριστικά φορολογικού παραδείσου και εισηγείται να καταργηθεί η χρυσή βίζα και η παραχώρηση διαβατηρίων. Αλλού γράφει ότι ύστερα από επίσκεψη στον γιατρό του ένα συνταξιούχος ανακάλυψε έκπληκτος ότι εξακολουθεί να έχει δύο νεφρούς 26 χρόνια μετά που είχε αφαιρέσει τον ένα νεφρό. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η Τουρκία αρχίζει την μεγαλύτερη πολεμική ναυτική άσκηση στην ιστορία της στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΚΥΠΕ – Κώστας Σταυρινός
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 28/02/2019 08:15

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: