Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Τα στοιχεία που περιέχονται σε έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το σύστημα επιστράτευσης εφέδρων, σύμφωνα με τα οποία μόνο το 46% παρουσιάζεται στην Εθνική Φρουρά, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι εξαγορές κόκκινων δανείων είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία, ο αριθμός των θυμάτων της γρίπης Α’, το υπουργικό διάταγμα για την προστασία των θαλασσιών σπηλιών Πέγειας και οι διαμαρτυρίες μοναχών και κατοίκων Πυργών και Κόρνου για τη δημιουργία εργοστασίου ασφαλτικού σκυροδέματος.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Επώνυμοι κοπανατζήδες!» γράφει στο κύριο θέμα της ότι κάπου 11.000 δηλώνουν φοιτητές για να μην υπηρετούν εφεδρεία στην Εθνική Φρουρά, ενώ εργάζονται στην Κύπρο, ακόμα και στην Κυβέρνηση. Λέει ακόμη ότι πρώην βουλευτής και πρώην δικαστής που εντοπίστηκαν και κλήθηκαν, αρνήθηκαν χωρίς να υποστούν κυρώσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι διπλωματικές πηγές από το περιβάλλον του Έλληνα Πρωθυπουργού χαρακτηρίζουν θετική την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία. Ακόμη γράφει ότι Αναστασιάδης και Ακιντζί θα τα πουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του «Τρύπες στην εφεδρεία και κυνήγι μαγισσών» και γράφει ότι έκθεση-κόλαφο για την Εθνική Φρουρά και το σύστημα επιστράτευσης εφέδρων, έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελεγκτική Υπηρεσία. Κάνει επίσης λόγο για στοχοποίηση ομάδων πολιτών με μισόλογα ενώ προσθέτει ότι η αναφορά σε εκπρόσωπο Τύπου κόμματος που δεν παρουσιάστηκε αφορά τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Δημήτρη Δημητρίου, όπως ο ίδιος έγραψε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλού γράφει ότι στους 7 ανήλθαν οι νεκροί από τη γρίπη Α’. Ακόμη αναφέρεται στην επίσκεψη Τσίπρα σε Αγία Σοφία και Χάλκη.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Ρυθμιστές τα ξένα funds» γράφει στο πρώτο θέμα του ότι η τελευταία πράξη πώλησης κόκκινων δανείων από την Τράπεζα Κύπρου δεν θα είναι και η τελευταία στον χώρο των τραπεζών και των διαχειριστών προβληματικών δανείων, όπως είναι η ΚΕΔΙΠΕΣ του πρώην Συνεργατισμού, καθώς στα πλάνα είναι η διάθεση κι άλλων δανείων σε ξένα επενδυτικά ταμεία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μοναχοί της Μονής Σταυροβουνίου και κάτοικοι Πυργών και Κόρνου διαδήλωσαν χθες στη Βουλή κατά της δημιουργίας εργοστασίου ανακύκλωσης και παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος. Ακόμη γράφει ότι δεν μιλιούνται Αστυνομία και Κοινωνικές Υπηρεσίες αναφορικά με την προστασία και στήριξη θυμάτων εμπορίας.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Υπεκφυγές Αναστασιάδη που συγχύζουν» και γράφει ότι με «υπεκφυγές» και κινήσεις που είναι εκτός διαπραγματευτικής διαδικασίας δεν μπορεί να πείσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενώ σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η θέση του ότι δεν έχει σημασία η ονοματολογία αλλά το περιεχόμενο, αποφεύγοντας να μιλήσει για ΔΔΟ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο υπουργικό διάταγμα που θα προστατεύει τις θαλασσινές σπηλιές Πέγειας, απαγορεύοντας την αλιεία και τη διέλευση σκαφών, με την εφημερίδα να διερωτάται τί γίνεται με την ανεξέλεγκτη οικοδομική ανάπτυξη. Επίσης κάνει λόγο για σκαρφίσματα επωνύμων και μη για να μην υπηρετούν την εφεδρεία.

Η αγγλόγλωσσή “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Χιλιάδες αποφεύγουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις» αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, σύμφωνα με την οποία μόνο το 46% όσων έχουν υπηρετήσει την τελευταία 20ετία είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο της εφεδρείας ενώ το υπόλοιπο 54% έχει πάρει προσωρινή απαλλαγή. Επίσης γράφει ότι έριξαν ροζ και κόκκινη μπογιά στο άγαλμα του Γρίβα στη Λεμεσό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα σκάφη θα μένουν μακριά από τις θαλασσινές σπηλιές στην Πέγεια για την προστασία της φώκιας.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
07/02/2019

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: