Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η διάγνωση και οι δηλώσεις γιατρών στην υπόθεση με το πεντάμηνο βρέφος και οι αντιδράσεις για το σάλο που δημιουργήθηκε, οι αποκαλύψεις ότι το κοίτασμα που βρέθηκε στο «Γλαύκος» είναι εμπορεύσιμο, η επιστολή του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες για το χαλούμι, καθώς και η αποκάλυψη ότι υπάλληλος κτύπησε την κάρτα συναδέλφου του ο οποίος ήταν ήδη νεκρός, είναι τα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Αλαλούμ των γιατρών έκαναν άνω κάτω την κοινωνία» αναφερόμενη στην υπόθεση του πεντάμηνου βρέφους που διαγνώστηκε με ρήξη παρθενικού υμένα με τον Υπουργό Υγείας να διατάζει διοικητική έρευνα για να διαπιστωθεί εάν ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο ως είθισται. Η «Α» γράφει επίσης ότι αρχές Μαρτίου παραδίδεται στον Γενικό Εισαγγελέα το πόρισμα για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην έγκριση των νέων τελών κυκλοφορίας.

Ο «Πολίτης» με κύριο τίτλο «Ανεύθυνη διαχείριση με θύμα το βρέφος» γράφει ότι ο διευθυντής της Παιδοχειρουργικής Κλινικής Δρ. Τσιβιτανίδης «βάφτισε βιασμό» το περιστατικό με το βρέφος, χωρίς να είναι παρών στην εξέταση. Γράφει επίσης Αλλού αναφέρει ότι Αμερικανός και Νορβηγός συνελήφθησαν στη Λάρνακα για απόπειρα πλιάτσικου στο πλοίο Napried που βυθίστηκε το 1872. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται στις επιπτώσεις του Brexit και γράφει ότι απειλούνται στην Κύπρο 900 θέσεις εργασίας.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Καλό εμπορεύσιμο κοίτασμα» γράφει ότι έχει ανακαλυφθεί ένα καλό κοίτασμα, που είναι χωρίς αμφιβολία εμπορεύσιμο, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία από τη γεώτρηση στον στόχο «Γλαύκος”. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι αποκαλύπτει την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην υπόθεση για το χαλούμι. Γράφει επίσης με δύο τροποποιήσεις προωθήθηκε εκ νέου χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο που προβλέπει τη μετατροπή των υπηρεσιών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Πολιτικής Αεροπορίας σε κρατική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Το Προεδρικό αγγίζουν οι ευθύνες για το χαλούμι» , γράφει ότι είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος απώλειας και του κοινοτικού εμπορικού σήματος με την κυβέρνηση να αδυνατεί να βρει λύσεις για την προστασία του κοινοτικού εμπορικού σήματος πιστοποίησης του χαλουμιού ως ΠΟΠ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε χαράτσι 250 ευρώ στα τέλη μεταχειρισμένων οχημάτων. Γράφει επίσης ότι η κυβέρνηση δεν υλοποίησε αναπτυξιακά έργα ύψους 253,5 εκ. ευρώ και αναφέρεται σε ποσοστό υλοποίησης έργων υποδομής 34%.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” με τίτλο «΄Υποπτες πρακτικές στο Κτηματολόγιο» γράφει ότι υπάλληλος στο κτηματολόγιο Λεμεσού κτύπησε την κάρτα συναδέλφου του το πρωί, ενώ ο τελευταίος είχε πεθάνει την προηγούμενη νύκτα. Γράφει επίσης ότι ο Υπουργός Υγείας διέταξε έρευνα για το θέμα με το πεντάμηνο βρέφος. Αναφέρεται επίσης σε φόρουμ που διοργανώθηκε από το Βρετανικό Συμβούλιο για ενίσχυση των εκπαιδευτικών δεσμών Κύπρου – Βρετανίας.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» στον κύριο τίτλο της “SOS! Βρώμα και δυσωδία!» γράφει ότι το σκάνδαλο με το «Δελτίο Υγείας» – μαϊμού» του ποδοσφαιριστή της Ανόρθωσης ξεσκεπάζει τις πρακτικές του βαθέως κράτους της Δεξιάς στο ποδόσφαιρο και όχι μόνο». Γράφει αλλού ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι επιτελείς του μεθοδεύουν ναυάγιο της πρωτοβουλίας της Τζέιν Χολ Λουτ. Γράφει αλλού ότι «το θαύμα» της κυβέρνησης της Δεξιάς είναι οι άστεγοι, άνεργοι και ζητιάνοι.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι» με κύριο τίτλο «Μετρούν αντιδράσεις για ενδιάμεση ‘λύση’» προβάλλει αποσπάσματα από το νέο βιβλίο του Πόλυ Πολυβίου στο οποίο αναφέρει ότι “φτάνουμε προς το τέλος μιας μεγάλης πορείας” και “πρέπει να ληφθούν μέτρα για επανέναρξη του νησιού, αλλιώς ελλοχεύουν μεγάλοι κίνδυνοι”. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ευρωκοινοβουλίου, το ΑΚΕΛ χάνει μια έδρα. Επίσης γράφει ότι στη Γεροσκήπου τελικά θα κατασκευαστεί το καζίνο-δορυφόρος.

 

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
22/02/2019

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: