Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το πρακτικό της 4ης Ιουλίου στο Κραν Μοντάνα που συνεχίζει να αγνοείται, το θέμα της συνέχισης των συνομιλιών για το Κυπριακό, η αναμενόμενη απόφαση του Δικαστηρίου για τις μειώσεις μισθών κρατικών υπαλλήλων και η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για τον τρόπο διαχείρισης από τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη των εξουσιών του, προβάλλουν οι κυπριακές εφημερίδες σήμερα.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Ο άλλος μεγάλος πονοκέφαλος» και γράφει ότι μετά που η Δημοκρατία κέρδισε τις διεθνείς δίκες με MIG/Βγενόπουλο και FBME αναμένεται με αγωνία η απόφαση του δικαστηρίου για τις μειώσεις στις απολαβές των κρατικών υπαλλήλων και των συνταξιούχων. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε στην εφημερίδα «Πολίτης» ότι θα είναι ελλειμματικοί οι όροι αναφοράς χωρίς το έγγραφο της 4ης Ιουλίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η δήλωση της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου στην «Α» άνοιξε το δρόμο για εθνικό κατώτατο μισθό ίσως και μέσα στο 2019.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Εκτός συνταγματικών πλαισίων ο Γενικός Ελεγκτής» γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης του στον «Π» εκφράζει χωρίς περιστροφές τον προβληματισμό του για τον τρόπο που διαχειρίζεται τις εξουσίες του Γενικού Ελεγκτή ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Αλλού γράφει ότι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι για το θέμα του Brexit και δεν αποκλείεται συνάντηση Αναστασιάδη – Μέι τον Μάρτιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι λειτουργικά και άλλα προβλήματα δυνατόν να προκύψουν στην ΑΗΚ λόγω της καθυστέρησης έγκρισης του προϋπολογισμού για το 2019.

Ο «Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Μια ακόμα κόκκινη γραμμή» γράφει ότι το επίμαχο πρακτικό της 4ης Ιουλίου φαίνεται να δημιουργεί μια πρόσθετη κόκκινη γραμμή ως προς τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι νέες μελέτες εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις Θαλασσινές Σπηλιές Πέγειας μετά το σάλο που ξέσπασε για τις αναπτύξεις της περιοχής. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι επισπεύδονται οι ποινικές έρευνες στο ΤΕΠΑΚ που αφορούν 25 συμβόλαια ενοικίασης κτηρίων τα οποία συνήφθησαν πριν το 2012 μετά τις επισημάνσεις του Γενικού Ελεγκτή για μεγάλες καθυστερήσεις.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Προσχήματα να μην αρχίσουν οι συνομιλίες» γράφει ότι καθώς η κλεψύδρα τελειώνει για την προετοιμασία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στέλλει το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι αναζητεί προσχήματα να μη συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στη βάση του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ. Αλλού γράφει ότι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας δεν κλείνει την πόρτα σε διάλογο αλλά είναι ευέλικτος σε λογικές απαιτήσεις όχι όμως στο θέμα των αμοιβών γιατρών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η «Χ» γιορτάζει σήμερα 63 χρόνια ζωής και δικαιούται να περηφανεύεται γιατί όλα τούτα τα χρόνια στάθηκε υπερασπιστής του δικαίου των εργαζομένων, της δημοκρατίας, της ιδέας, της κοινής, λεύτερης πατρίδας.

ΚΥΠΕ – Κώστας Σταυρινός
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 18/02/2019 07:58

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: