Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι χθεσινές ξεχωριστές συναντήσεις της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τ/κ ηγέτη, οι οποίες θα συνεχιστούν και σήμερα το απόγευμα σε μια προσπάθεια κατάληξης στο θέμα των όρων αναφοράς, είναι το κύριο θέμα που προβάλλουν όλες οι κυπριακές εφημερίδες σήμερα. Ο Τύπος προβάλλει επίσης τη διάσωση της ομάδας των προσκόπων το Σάββατο από το Τρόοδος, τον ευρωπαϊκό κανονισμό για τα φάρμακα, καθώς και το ρεκόρ που κατέγραψαν μέχρι σήμερα οι βροχοπτώσεις.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Ες σήμερα τα σπουδαία;” γράφει πως άρχισε να μπαίνει στα βαθιά των όρων αναφοράς η Τζέιν Χολ Λουτ και σήμερα θα έχει νέες συναντήσεις με τους δύο ηγέτες Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί και είναι η μέρα που θα κρίνει το μέλλον της νέας προσπάθειας της. Τέλος καλό όλα καλά γράφει σε άλλο της θέμα για τη διάσωση των προσκόπων το βράδυ του Σαββάτου στο Τρόοδος. Σε άλλο της θέμα γράφει πως κανένα αποτέλεσμα δεν είχαν μέχρι στιγμής οι καταγγελίες του Γενικού Ελεγκτή κατά της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού και της Επιτρόπου Διοικήσεως, ούτε και η καταγγελία κατά του ιδίου από την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Ο “Πολίτης” στο κύριο του θέμα με τίτλο “Μυστική διπλωματία και σήμερα από Λουτ”, γράφει πως χοντραίνει το παιγνίδι του εκ του σύνεγγυς διαλόγου για τη διαμόρφωση των όρων αναφοράς μεταξύ των δύο ηγετών και της Ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, με την ίδια να είναι αποφασισμένη να έχει κάτι γραπτό στα χέρια της. Αλλού, γράφει ότι ευρωπαϊκός κανονισμός που μπαίνει σε εφαρμογή στις 9 Φεβρουαρίου για επαλήθευση των φαρμάκων θέλει να βάλει φρένο στα φάρμακα μαϊμού. Σε άλλο του θέμα γράφει για πρόταση νόμου για επιβολή τέλους 0,40% σε κάθε μεταβίβαση ακίνητης ιδιοκτησίας στις ελεύθερες περιοχές με τις εισπράξεις να αποδίδονται στον Κεντρικό Φορέα ισότιμης κατανομής.

Ο “Φιλελεύθερος” κάτω από τον τίτλο “Πολύωρες διαβουλεύσεις” γράφει ότι η απεσταλμένη του ΓΓ Τζέιν Χολ Λουτ έμεινε στο Προεδρικό περισσότερες από τρεις ώρες, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι η κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη διήρκεσε πάνω από ένα δίωρο. Αλλού, γράφει πως η φετινή είναι η τέταρτη καλύτερη χρονιά από άποψης βροχών τα τελευταία 117 χρόνια. Σε άλλο του θέμα γράφει για την αυριανή επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία με το ζητούμενο στην ατζέντα του στη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν να είναι η αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Βολιδοσκόπηση με μικρό καλάθι προσδοκιών”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι το τοπίο σχετικά με τους όρους αναφοράς στο Κυπριακό, μετά και τις χθεσινές συναντήσεις της κ. Λουτ με τους δύο ηγέτες, παραμένει θολό και πως οι ελπίδες για συμφωνία είναι αμυδρές. Σε άλλο της θέμα γράφει πως σήμερα ξεκινά η διαμεσολάβηση του Υπουργείου Εργασίας για επίλυση της εργατικής διαφοράς στα λιμάνια. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου προτείνει μεταφορά μέρους των εργασιών του ΕΔΑΔ στην Κύπρο μετά τη λύση.

ΚΥΠΕ – Θωμάς Κεττένης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
04/02/2019

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: