«Η Χρυσή Αυγή μέσα από τα μάτια των θυμάτων της»: Μήνυμα ενάντια στο φασισμό, ρατσισμό




Μήνυμα ενάντια στο ρατσισμό, στο φασισμό και στις δράσεις της Χρυσής Αυγής έστειλαν οι ομιλητές της εκδήλωσης «Η Χρυσή Αυγή μέσα από τα μάτια των θυμάτων της», που πραγματοποιήθηκε στην ΕΣΗΕΑ από την πρωτοβουλία « Μη μένεις στο σκοτάδι». Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία κι ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Νάσος Ηλιόπουλος.

Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος της ΕΦΣΥΝ, Δημήτρης Ψαρράς, έθεσε μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με την εξέλιξη της δίκης της Χρυσής Αυγής. Όσον αφορά το σημείο που βρίσκεται η δίκη της Χρυσής Αυγής ο κ. Ψαρράς τόνισε ότι «από την επόμενη εβδομάδα μπαίνουμε στην εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης. Θα ακολουθήσουν οι απολογίες των κατηγορουμένων . Είμαστε στην τελική ευθεία της δίκης κι αξίζει να ενταθεί η προσοχή της κοινής γνώμης».

Και προσέθεσε: «Μέχρι σήμερα δεν έχει πατήσει το πόδι του, ούτε ο Μιχαλολιάκος. Προτού ξεκινήσει η δίκη η ηγεσία της Χ.Α περηφανευόταν ότι θα μετατρέψει σε καταδίκη των κατηγόρων της και καλούσε κανάλια και ραδιόφωνα να καλύψουν τη δίκη. Μόλις όμως έφτασε η ώρα ο Μιχαλολιάκος κι οι συνεργάτες του έγιναν άφαντοι, ενώ άφησαν παραγγελία στους συνηγόρους να αντισταθούν σε κάθε απόπειρα δημοσιοποίησης της ακροαματικής διαδικασίας».

Σχετικά με τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τη δίκη ο κ. Ψαρράς ανέφερε ότι «συμπεράσματα βγαίνουν από την ίδια την απουσία. Το μοντέλο αυτό της απουσίας που ακολουθεί ο Μιχαλολιάκος είναι διπλό. Αντιγράφει καταρχάς την πρακτική των πραξικοπηματιών της 21ης Απριλίου και του ίδιου του δικτάτορα Παπαδόπουλου ο οποίος παρέστη βέβαια υποχρεωτικά στη δίκη του αλλά παρέμεινε σιωπηλός. Από την άλλη πίσω από την τακτική της απουσίας ξεπρόβαλλε και η στάση των κατηγορουμένων ναζιστών στη δίκη της Νυρεμβέργης οι οποίοι δήλωναν πανομοιότυπα ότι είναι αθώοι υπό την έννοια του κατηγορητηρίου, ότι δεν αρνούνται τις πράξεις τους αλλά διαφωνούσαν με τον τρόπο που αυτές οι πράξεις αξιολογούνταν από την εισαγγελική αρχή».

Ακόμη σημείωσε: «Το σημαντικό είναι ότι ήδη στη δίκη έχει εκδηλωθεί στο δικαστήριο τόσο το πλήθος των εγκληματικών ενεργειών όσο κυρίως ο τρόπος λειτουργίας της Χρυσής Αυγής, η οργανωτική δομή κι η ευθύνη της ηγεσίας, και το κίνητρο των πράξεών της. Ο Μιχαλολιάκος κι οι συνεργοί του αν και απόντες αντιλαμβάνονται πολύ καλά το βάρος των αποδεικτικών στοιχείων για αυτό και συσπειρώνονται σε μία αδιάσπαστη ενότητα. Από τον Ρουπακιά κι από τον Πατέλη μέχρι τον Μιχαλολιάκο δεν υπάρχει καμία ρωγμή. Όλες αυτές οι κινήσεις αποδεικνύουν ότι η οργάνωση συγκροτείται πάνω στη βάση της δικής της ομερτά, του νόμου της συνένοχης σιωπής όπως απαιτεί το πρότυπο κάθε εγκληματικής οργάνωσης δηλαδή μαφία. Μόνο που η στάση αυτή είναι ορατή πλέον. Είναι εκείνη που θα οδηγήσει στην τελική καταδίκη της οργάνωσης τόσο στις δικαστικές αίθουσες όσο και στη συνείδηση όλων μας».

Στην ομοφοβική επίθεση που δέχτηκε τον Οκτώβριο του 2018 αναφέρθηκε ο ακτιβιστής, Ηλίας Γκιώνης τονίζοντας ότι «ο φασισμός υπάρχει παντού δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή. Αρκετά σημαντικό για εμένα αποτελεί το γεγονός ότι δεν κοιτάμε το πρόβλημα στη ρίζα του». Επιπλέον ο κ. Γκιώνης αναφέρθηκε και σε ομοφοβικές επιθέσεις που δέχτηκε στο παρελθόν στο σχολείο. «Η Χρυσή Αυγή έχει μπει στα σχολεία είτε μέσω των γονέων και των μαθητών είτε μέσω των καθηγητών», επισήμανε. «Για μένα το σύνθημα η σιωπή είναι συνενοχή δεν είναι μόνο ένα σύνθημα, είναι ένα γεγονός. Γι αυτό κι όταν βλέπεις κάτι να γίνεται πρέπει να μιλάς και να μη μένεις άπραγος», υπογράμμισε.

Από την πλευρά της η δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Ανζελίκ Κουρούνη έθεσε το ερώτημα «Πώς γίνεται μία εγκληματική οργάνωση να είναι τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα». «Η βία είναι ο τρόπος που δρουν. Δεν έχουμε να κάνουμε με έντιμους αντιπάλους», συμπλήρωσε η κ. Κουρούνη ενώ προέτρεψε «στη δημιουργία ενός κοινοτικού καθημερινού μπλοκ κατά των διακρίσεων».

Στην επίθεση που είχε δεχτεί από τη Χρυσή Αυγή το Σεπτέμβριο του 2018 αναφέρθηκε το μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Παπαμιχαήλ τονίζοντας ότι «Κάθε μέρα βλέπουμε ότι η Χ.Α δεν μπορεί να λέγεται πολιτικό κόμμα αλλά είναι μία εγκληματική οργάνωση, νεοναζιστικού τύπου. Αυτό που προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα του φόβου. Όποιος κάνει το λάθος να φοβηθεί, τους έχει δώσει μία νίκη. Ο μόνος τρόπος να την αντιμετωπίσουμε είναι να δείχνουμε ότι δεν την φοβόμαστε».

Από την πλευρά του ο εικονολήπτης και δημοσιογράφος Τομά Ζακομπί, που δέχτηκε επίθεση, στις 20 Ιανουαρίου, στο συλλαλητήριο ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, επισήμανε: «Δεν μου αρέσει η λέξη θύμα γιατί αντιστοιχεί σε μία κατάσταση αδράνειας και αδυναμίας. Προτιμώ να πω ότι πέρασα σε αυτή την κατηγορία για 3-5 λεπτά. Προτιμώ να βλέπω τον εαυτό μου σαν αντίπαλό τους».

«Το πρώτο βήμα απέναντι στον ρατσισμό, φασισμό είναι να μιλάμε», τόνισε ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος, Τζαβέντ Ασλάμ, ενώ απηύθυνε έκκληση «για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής».

Την εκδήλωση συντόνισε ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο 105,5», Νίκος Σβέρκος.

Ι. Καρδάρα
ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα, Greece

Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος όχι μόνο γείτονες αλλά και στρατηγικοί εταίροι, δήλωσε ο Ρίβλιν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: