Η Αμερική παραμένει στη Συρία: Ακυρώνονται τα σχέδια της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η στρατιωτική ηγεσία του αμερικανικού Πενταγώνου, με την υποστήριξη ομάδας Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών γερουσιαστών και αξιωματούχων, όπως ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, κατάφερε να επιβάλει την παραμονή στη Συρία 200 Αμερικανών πεζοναυτών. Ήδη ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στους 400.

  • Η απόφαση, που ανακοινώθηκε χθες το βράδυ από τον Λευκό Οίκο, είναι ότι θα παραμείνουν στη Συρία και μετά την αποχώρηση των 2000 στρατιωτών, οι οποίοι μαζί με τις δυνάμεις των Κούρδων και των Αράβων, των Γάλλων και των Βρετανών, πολέμησαν και νίκησαν τον Ισλαμικό Στρατό.

Η εξέλιξη αποτελεί θρίαμβο για όσους πίστευαν ότι ήταν απόλυτα λανθασμένη η απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, για την αποχώρηση της Αμερικής από τη Συρία. Θα επρόκειτο για στρατηγική ήττα εάν υλοποιείτο η απόφασή του.

Ως γνωστόν, ο Αμερικανός πρόεδρος πήρε τον περασμένο Δεκέμβριο την απόφαση αυτή πέφτοντας στην παγίδα του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τον έπεισε ότι οι τζιχαντιστές νικήθηκαν και ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα αναλάμβαναν να εξαφανίσουν τα υπολείμματα του Ισλαμικού Κράτους.

  • Μετά την απόφαση του κ. Τραμπ, επικράτησε στην Ουάσιγκτον ένας χάος, καθώς αποκαλύφθηκε ότι ο κ. Τραμπ εμπιστεύθηκε ένα ξένο ηγέτη, τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, και όχι τους συνεργάτες του, οι οποίοι όλοι ανεξαιρέτως διαφωνούσαν με την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία. Ουσιαστικά υποστήριξαν -και είχαν δίκιο- ότι ο κ. Τραμπ παρέδιδε τη Συρία στη Ρωσία και το Ιράν και πρόδιδε τους Κούρδους που στάθηκαν στο πλευρό της Αμερικής.

Η αλλαγή της απόφασης αντιμετωπίστηκε με ανακούφιση, ιδιαίτερα από τις δυνάμεις των οποίων ηγείτο ο γερουσιαστής Γκράχαμ, ο οποίος δημοσιοποίησε τους διαλόγους του με τον εκτελώντας χρέη υπουργού Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν, στον οποίο διεμήνυσε ουσιαστικά ότι από φίλος του Λευκού Οίκου θα εξελιχθεί στον μεγαλύτεροι εχθρό του, εάν αποσυρθούν οι Αμερικανοί στρατιώτες.

Ο ίδιος ο κ. Γκράχαμ μετέφερε το διάλογο του με τον κ. Σάναχαν σε συνομιλία του με δύο δημοσιογράφους.

  • “Έφτασα, κάθισα και είπα: συγγνώμη για την καθυστέρηση, αλλά έχω μια ερώτηση. Μήπως πρόκειται να πείτε σε όλους τους συμμάχους μας ότι θα έχουμε μηδέν στρατιώτες στη Συρία μέχρι τις 30 Απριλίου;” ρώτησε ο γερουσιαστής.
  • “Ναι, αυτές είναι οι οδηγίες μας”, απάντησε ο Σάναχαν.
  • “Και εγώ είπα: είναι η πιο ηλίθια γαμημ…… ιδέα που έχω ακούσει ποτέ!”, συνέχισε ο Γκράχαμ.

Από προχθές ο γερουσιαστής που θεωρείται ο πιο στενός φίλος του προέδρου Τραμπ στη Γερουσία, ξεκίνησε νέα εκστρατεία εναντίον της απόφασης αποχώρησης και υποστήριξε ότι πρέπει η Αμερική, με άλλες ξένες δυνάμεις, να παραμείνει στη Συρία. Η απόφαση ελήφθη χθες το απόγευμα και ο κ. Τραμπ ανέλαβε να ενημερώσει τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν είναι ευτυχής με την εξέλιξη.

Υπό τα νέα δεδομένα ο κ. Ερντογάν δεν μπορεί να κτυπήσει τους Κούρδους της Συρίας, όπως προγραμμάτιζε, καθώς ανάμεσα στην Τουρκία και τις δυνάμεις που πολεμούν τους τζιχαντιστές θα υπάρχει η «Διεθνής Δύναμη Σταθερότητας», την οποία θα αποτελούν οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και ίσως και άλλες χώρες.

  • Με την κίνηση αυτή, οι Αμερικανοί μπαίνουν ξανά σφήνα στα σχέδια της Ρωσίας και του Ιράν στη Συρία και εισέρχονται στο στρατηγικό παιγνίδι στη συγκεκριμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, που  χαιρέτισε την απόφαση του Λευκού Οίκου για την παραμονή Αμερικανών στρατιωτών στη Συρία, περιγράφει τους στρατηγικούς στόχους των ΗΠΑ που εξυπηρετούνται από αυτή την απόφαση.

Ο ρεεπουμπλικανός γερουσιαστής υποστηρίζει ότι διατηρώντας μόνο ένα μικρό μέρος της στρατιωτικής τους παρουσίας στη Συρία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα καταφέρουν να υλοποιήσουν τους βασικούς στόχους για την εθνική τους ασφάλεια.

Αναφέρει σχετικά ο γερουσιαστής, ο οποίος θεωρείται ο μεγάλος νικητής αυτής της ανατροπής:

  • «Με αυτή την απόφαση, ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να ακολουθήσει τις σωστές συμβουλές της στρατιωτικής ηγεσίας. Αυτή η απόφαση θα διασφαλίσει ότι δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη του Ιράκ στη Συρία. Διατηρώντας ένα μικρό μέρος των δυνάμεων που είχαμε στη Συρία, μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους για την εθνική μας ασφάλεια».

Ο κ. Γκράχαμ, που είχε έρθει σε αντιπαράθεση με τον Λευκό Οίκο για το θέμα της Συρίας, σημειώνει ότι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη Συρία που θα αποτελείται από διεθνείς και αμερικανικές δυνάμεις θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να επιτύχουν ορισμένους βασικούς γεωστρατηγικούς στόχους  στην περιοχή.

Συγκεκριμένα αναφέρει τους εξής:

  • Την διασφάλιση μιας διαρκής και μόνιμης νίκης εναντίου του ISIS
  • Την αναχαίτιση και τον περιορισμό της επιρροής του Ιράν στην περιοχή
  • Την αποτροπή μιας ένοπλης αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Τουρκία και ορισμένες Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF)
  • Την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στα σύνορα ανάμεσα στη Τουρκία και στη Συρία

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η αποστολή του Χουλουσί Ακαρ στην Ουάσιγκτον θεωρείται πλέον πιο δύσκολη, καθώς το θέμα της Συρίας δεν τελειώνει, όπως πίστευαν και πανηγύριζαν οι πρόεδροι της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν. Μόλις τώρα ξαναρχίζει…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο Ερντογάν ως “υπηρέτρια” του Πούτιν και το τελεσίγραφο των ΗΠΑ: Θα γίνει αυτό που θέλουμε

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: