H Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοσχέδιο για τους όρους πώλησης όπλων




Σχέδιο νόμου με σκοπό να ενισχυθούν οι έλεγχοι πριν να προχωρούν οι πωλήσεις όπλων εγκρίθηκε χθες Τετάρτη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όμως το κείμενο δεν αναμένεται να επικυρωθεί από τη Γερουσία, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει διεξοδικούς ελέγχους του ποινικού μητρώου πριν να γίνονται πωλήσεις όπλων, τόσο μέσω Διαδικτύου, όσο και σε εκθέσεις, όπου γενικά οι έλεγχοι είναι πιο χαλαροί, καθώς και στις αγοραπωλησίες μεταξύ ιδιωτών.

Το κείμενο προβλέπει ωστόσο εξαιρέσεις, που αφορούν κυρίως δώρα μεταξύ παντρεμένων ζευγαριών, ή από ένα μέλος μιας οικογένειας σε άλλο, ενοικιάσεις κυνηγητικών όπλων, ή αγορές από πρόσωπα που διατρέχουν «άμεσο κίνδυνο θανάτου» ή να υποστούν βία, όπως θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Απαγορεύει αυστηρά τις πωλήσεις όπλων σε συγκεκριμένες κατηγορίες προσώπων, ειδικά πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για κακουργήματα και ανθρώπους που πάσχουν από ψυχολογικά προβλήματα.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια που φθάνει τόσο μακριά ένα σχέδιο νόμου για την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων στις πωλήσεις όπλων, στα οποία αποδόθηκαν πάνω από 36.000 θάνατοι στις ΗΠΑ το 2018.

  • Το σχέδιο νόμου αυτό «είναι ένα μικρό βήμα, αλλά σημαντικό βήμα», έκρινε η Δημοκρατική βουλεύτρια Σούζαν Ντέιβις μετά την έγκρισή του (240 ψήφοι υπέρ, 190 κατά) από την ομοσπονδιακή κάτω Βουλή, όπου πλειοψηφεί η αντιπολίτευση.

Το πανίσχυρο λόμπι των όπλων, η National Rifle Association (NRA) εναντιώνεται στο νομοσχέδιο, που κατ’ αυτήν τιμωρεί τους νομοταγείς πολίτες και δεν ασχολείται καν με όσους προμηθεύονται όπλα παράνομα.

  • Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Νταγκ Κόλινς υπερθεμάτισε, κρίνοντας πως είναι «γελοίο» να πιστεύει κανείς πως αυτό το σχέδιο νόμου θα ενισχύσει την ασφάλεια των Αμερικανών. «Δεν πρόκειται να αποτρέψει ούτε μία επίθεση με πυροβόλο όπλο», υποστήριξε.

Στις ΗΠΑ, η οπλοφορία αποτελεί δικαίωμα κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα και το 30% των ενηλίκων δηλώνει ότι έχει στην κατοχή του τουλάχιστον ένα πυροβόλο όπλο.

Όμως η σφαγή στο λύκειο της Πάρκλαντ, στην Πολιτεία Φλόριντα, τη 14η Φεβρουαρίου 2018, όταν βρήκαν τον θάνατο 17 άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειονότητα μαθητές, προκάλεσε κάτι σαν ηλεκτροσόκ στην κοινή γνώμη στις ΗΠΑ: έβγαλε στους δρόμους ενάμισι εκατομμύριο Αμερικανούς, κυρίως νέους, που ζήτησαν αυστηρότερους κανόνες για τις πωλήσεις όπλων.

Έκτοτε πάντως σε ομοσπονδιακό επίπεδο η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν υιοθέτησε παρά μόλις ένα μέτρο: την απαγόρευση, στις αρχές Δεκεμβρίου, των λεγόμενων υποκόπανων ανάκρουσης, ή bump stocks, αξεσουάρ για τη μετατροπή ημιαυτόματων τουφεκιών εφόδου σε αυτόματα.

28/02/2019 08:05
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

 

 

 

Οι Πρέσπες το πιο σημαντικό διπλωματικό επίτευγμα από το Ντέιτον, λέει ο Πάλμερ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: