Γιατί οι σκληροί Μουλάδες του Ιράν “έφαγαν” τον μετριοπαθή υπουργό Εξωτερικών, Ζαρίφ;




Η ασφυκτική πίεση των σκληρών του καθεστώτος της Τεχεράνης για την διεθνή πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις ανάγκασε σε παραίτηση τον υπουργό Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σύμφωνα με άνθρωπο του περιβάλλοντός του.

«Υπήρξαν συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών κάθε εβδομάδα, όπου ανώτατοι αξιωματούχοι τον βομβάρδιζαν με ερωτήσεις για την συμφωνία και τι θα γίνει μετά κ.λπ. Ο ίδιος και ο πολιτικός του προϊστάμενος (ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί) βρίσκονταν υπό τεράστια πίεση», δήλωσε η πηγή λίγες ώρες αφού ο Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ υπέβαλε, χωρίς να δώσει εξηγήσεις, την παραίτησή του.

Ακραίες, αντιδυτικές φατρίες στους δαιδάλους της ιρανικής εξουσίας επέκριναν τον Χασάν Ροχανί και τον Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες του Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκαν από την πυρηνική συμφωνία τον περασμένο Μάιο και επανέφεραν τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Ο πρόεδρος Ροχανί δεν έχει ακόμη κάνει δεκτή την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών και η πλειονότητα των βουλευτών τού απέστειλε επιστολή ζητώντας του να τον κρατήσει στην θέση του.

ΚΑΤΙ ΣΟΒΑΡΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ

Ο Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ υπήρξε ο αρχιτέκτονας της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων.

Εμπειρος διπλωμάτης, ο 59χρονος Τζαβάντ Ζαρίφ πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που τον καθιστά εξαιρετικά ύποπτο στα μάτια των ακραίων του ιρανικού καθεστώτος.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών έφερε εις πέρας τις τελικές φάσεις των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ομάδα των Εξι (Γερμανία, Kίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία) από τον Σεπτέμβριο 2013.

Στο στόχαστρο των ακραίων συντηρητικών του κύκλου της εξουσίας στην Τεχεράνη -που ποτέ δεν αποδέχθηκαν την πολιτική της ύφεσης με την Δύση που εφάρμοσε ο πρόεδρος Ροχανί- ο Τζαβάντ Ζαρίφ είδε τις επιθέσεις των εχθρών του να κλιμακώνονται μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να τορπιλίσει την πυρηνική συμφωνία, τον Μάιο του 2018.

Κατά την διάρκεια των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων, ο Ζαρίφ συναντήθηκε πολλές φορές με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, καλλιεργώντας φιλικές και εγκάρδιες σχέσεις με τον επικεφαλής της διπλωματίας του «μεγάλου Σατανά», όπως χαρακτηρίζονται μονότονα εδώ και δεκαετίες οι ΗΠΑ.

“Στα τσακίδια”: Το σχόλιο Νετανιάχου στην ανακοίνωση παραίτησης του Ιρανού ΥΠΕΞ

Κάτοχος διδακτορικού στο Διεθνές Δίκαιο του Πανεπιστημίου του Ντένβερ, ο Τζαβάντ Ζαρίφ γνωρίζει σε βάθος την αμερικανική κουλτούρα.

Για τον Χουμάν Μαζντ, αμερικανο-ιρανό δημοσιογράφο, συγγραφέα πολλών βιβλίων για το Ιράν, που παρακολούθησε τις πυρηνικές διαπραγματεύσεις, «είναι πιθανόν ότι είναι ο ικανότερος διπλωμάτης και διαπραγματευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας».

«Ο κ. πρεσβευτής»

Παιδί θρησκευόμενης οικογένειας της Τεχεράνης, ο Τζαβάντ Ζαρίφ διηγείται στα απομνημονεύματά του με τίτλο «Ο κύριος πρεσβευτής», ότι δεν είχε ακούσει κανένα τραγούδι «μέχρι τα 15 του χρόνια».

Η προσήλωσή του προς την ισλαμική δημοκρατία χρονολογείται από τα εφηβικά του χρόνια. Στα 16 του, καθώς απειλείτο με σύλληψη από την αστυνομία του Σάχη, οι γονείς του τον έστειλαν να ολοκληρώσει τις γυμνασιακές σπουδές του στο Σαν Φρανσίσκο, όπου έγινε μέλος της Ισλαμικής φοιτητικής Ενωσης.

Εκεί γνωρίζει τον Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, μελλοντικό πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας (1989-1997) και άλλους μελλοντικούς αξιωματούχους του ισλαμικού καθεστώτος.

Στα απομνημονεύματά του ο Ζαρίφ διηγείται ότι στις ΗΠΑ, η σύζυγός του, «θρησκευόμενη και επαναστάτρια», αρνήθηκε επί δέκα χρόνια την δεκαετία του 1980 να έχει τηλεόραση στο σπίτι για να αποφύγει τις κακές επιρροές.

Ομως αργότερα, έγινε οπαδός του Μοχάμαντ Εσμαΐλ Ντουλάμπι, μυστικιστή σιίτη η διδασκαλία του οποίου την μεταμόρφωσε «σε μία ήρεμη προσωπικότητα με μεγάλη υπομονή και ανοχή». «Αυτό επηρέασε πολύ την οικογένειά μας», λέει ο Ζαρίφ, που έχει δύο παιδιά.

Ευγενής, με περιποιημένη εμφάνιση, φορά πάντα κομψά σκούρα κοστούμια με ανοικτόχρωμα πουκάμισα με γιακά Μάο.

Το 1980, μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ με την κρίση των ομήρων στην αμερικανική πρεσβεία της Τεχεράνης, αναλαμβάνει να κλείσει το ιρανικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο. Και στην συνέχεια αρχίζει σπουδές Διεθνών Σχέσεων.

Παράλληλα εντάσσεται στην ιρανική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, όπου γίνεται πρεσβευτής, από το 1989 μέχρι το 1992 και έπειτα από το 2002 μέχρι το 2007. Ανάμεσα στις δύο αυτές θητείες θα είναι υφυπουργός Εξωτερικών επί μία δεκαετία.

Το 2007 απομακρύνεται από τον υπερσυντηρητικό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και εντάσσεται στο Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών υπό την διεύθυνση του μεταρρυθμιστή Χασάν Ροχανί, ο οποίος και θα τον ορίσει υπουργό Εξωτερικών μετά την εκλογή του τον Ιούνιο 2013.

Οι δύο άνδρες γνωρίζονται καλά: συμμετείχαν στην ομάδα που διαπραγματεύθηκε το 1988 την εκεχειρία στον ιρανο-ιρακινό πόλεμο και στην συνέχεια την απελευθέρωση των αμερικανών ομήρων στον Λίβανο το 1991.

Το 2003, ο Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ συμμετείχε επίσης στην υπό τον Χασάν Ροχανί ιρανική ομάδα που είναι επιφορτισμένη με την διαπραγμάτευση για το πυρηνικό πρόγραμμα, όταν αποδέχεται την διακοπή του εμπλουτισμού του ουρανίου στους πυρηνικούς σταθμούς του Ιράν, πριν αυτή η συμφωνία καταγγελθεί από τον Αχμαντινετζάντ.

Δεν έγινε δεκτή η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Ζαρίφ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν επανέλαβε σήμερα ότι ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

“Όλες οι ερμηνείες και οι αναλύσεις για τους λόγους που οδήγησαν στην υποβολή παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, πέραν αυτών που ανήρτησε ο ίδιος στον λογαριασμό του στο Instagram, δεν είναι ακριβή και, όπως είπε ο προσωπάρχης του προέδρου του Ιράν σήμερα, η παραίτηση δεν έγινε δεκτή”, είπε ο εκπρόσωπος, Μπαχράμ Κασεμί, σύμφωνα με το πρακτορείο Fars

Ο ίδιος ο πρόεδρος Ροχανί, με ανάρτησή του στο Instagram, ανέφερε ότι δεν έκανε δεκτή την παραίτηση.

Στο μεταξύ, από τη Γενεύη, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίου διέψευσε τη φήμη που κυκλοφόρησε νωρίτερα ότι ο υπουργός Μπιτζάν Ζανγκανέχ παραιτήθηκε.

Την πληφορορία αυτή είχε διακινήσει ένας Ιρανός βουλευτής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
26/02/2019 16:46

Κάτι σοβαρό συμβαίνει στην Τεχεράνη: Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την κατάσταση…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: