Για παρακμιακά φαινόμενα στη Βουλή που εντάθηκαν τα τελευταία χρόνια, κάνει λόγο ο Κουτσούμπας




Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον τ/σ «Open TV» είπε ότι η κατάσταση στη Βουλή «πολλές φορές αγγίζει τα όρια της γελοιότητας και της υποκρισίας», ιδιαίτερα με το ζήτημα που ειπώθηκε ή με τις σκέψεις που διατυπώνονται από την κυβερνητική πλειοψηφία για αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής και μάλιστα στο τελευταίο διάστημα της θητείας της.

Σημείωσε ότι τα παρακμιακά φαινόμενα, που εκτυλίσσονται εδώ και πολλά χρόνια στο κοινοβούλιο, «έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα».

Είπε ότι το ΚΚΕ δεν θα είχε αντίρρηση βάσει της γνήσιας και ανόθευτης αναλογικής να συγκροτούνται κοινοβουλευτικές ομάδες με τη κοινοβουλευτική δύναμη που έχει στείλει ο λαός τους βουλευτές στη Βουλή. «Αλλά είναι διαφορετικό αυτό και διαφορετικό ζήτημα αυτό το αλισβερίσι, υπόγειο και φανερό μερικές φορές, ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα και στα πρόσωπα που είναι εκλεγμένοι βουλευτές με άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι σε αντίθεση με το παρελθόν που υπήρχαν μεμονωμένες περιπτώσεις βουλευτών που ανεξαρτητοποιούνταν, ή άλλαζαν κόμμα, «εδώ πρόκειται για ένα μαζικό φαινόμενο, όπως είδαμε την τελευταία βδομάδα και με αφορμή τις ψηφοφορίες και για τις Πρέσπες και για την ψήφο εμπιστοσύνης».

Είπε ότι η καθαρή άποψη του ΚΚΕ συνίσταται στο ότι «αν κάποιος διαφοροποιείται, θα πρέπει να παραιτείται, να παραδίδει την κοινοβουλευτική του έδρα στο κόμμα, με το οποίο εκλέχτηκε, και μετά να έχει τη δυνατότητα να θέσει την υποψηφιότητά του στην κρίση του ελληνικού λαού, μέσω ενός άλλου κόμματος».

«Εμείς ποτέ δεν θα δεχόμασταν στην κοινοβουλευτική ομάδα έναν άλλο βουλευτή που θα διαφωνήσει με το κόμμα του και δεν θα παραιτηθεί και δεν θα παραδώσει την έδρα στην κόμμα του και μετά, αφού το κάνει αυτό, να πει εγώ συμπαρατάσσομαι με το ΚΚΕ, θα θέσω υποψηφιότητα με το ΚΚΕ γι’ αυτούς και γι’ αυτούς τους λόγους», υπογράμμισε.

Ανέφερε ότι αυτή την εντιμότητα, καθαρότητα και συνέπεια μέσα στη Βουλή την έχει μόνο το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «η ανεντιμότητα αφορά συνολικά το πολιτικό σύστημα, το αστικό κοινοβουλευτικό σύστημα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Πάντα έτσι ήταν, βέβαια, αλλά έχει περισσότερα σημάδια διαφθοράς, απαξίωσης και σαπίλας».

Ερωτηθείς αν είναι «κάτι το θετικό» ο κατώτατος μισθός, επισήμανε καταρχήν ότι ο νόμος είναι ο «νόμος Βρούτση» ο οποίος καταργεί «ουσιαστικά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συλλογικές συμβάσεις που ήταν κατάκτηση των εργαζομένων όλου του κόσμου για την οποία χύθηκε αίμα» και καθορίζει το ύψος του κατώτατου μισθού με υπουργική απόφαση, «δηλαδή με απόφαση της κυβέρνησης». Και πρόσθεσε: «Και βεβαίως εκείνη να έχει το δικαίωμα πότε να τον αυξάνει, πότε να τον μειώνει, ανάλογα, λέει, με την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, τι επιτάσσουν οι “κοινωνικοί εταίροι” της, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι συγκεκριμένοι».

Απαντώντας στο «λαϊκισμό της κυβέρνησης ότι είναι καλό να βάλει στην τσέπη του ο εργαζόμενος έστω και 5 ευρώ», είπε πως «ό,τι βάλει στην τσέπη του ο εργαζόμενος καλό είναι, δεν έχει κανείς αντίρρηση για αυτό», αλλά δεν μιλάμε γι’ αυτό, διότι καταρχήν τα καθαρά χρήματα που μπορεί να πάρει ο εργαζόμενος εξανεμίζονται την ίδια στιγμή.

Επισήμανε επίσης, ότι το 60% των εργασιακών σχέσεων είναι ελαστικές και «η αύξηση του κατώτατου μισθού που λένε δεν αφορά αυτούς τους εργαζόμενους και είναι η πλειοψηφία. Να μην πω για μια σειρά άλλες παρεμβάσεις που γίνονται, με το αφορολόγητο, το ένα, το άλλο και εξανεμίζονται».

Ερωτηθείς για την πορεία της χώρας είπε ότι το ΚΚΕ έχει διατυπώσει την ανησυχία του, «που είναι κυρίως ότι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του σπέρνουν νέες αυταπάτες στον ελληνικό λαό. Μιλάει χωρίς αίσθηση του μέτρου, της λογικής και του ρεαλισμού, για το που βρίσκεται, σε ποια χώρα βρίσκεται, σε τι οικονομία, σε τι κοινωνικό σύστημα, σε ποια καπιταλιστική ένωση ανήκει η Ελλάδα -που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση- σε ποιους “θεσμούς”, όπως τους λέει, τρόικα, κουαρτέτο κ.λπ., έχει υποσχεθεί ότι θα υλοποιήσει συγκεκριμένα προγράμματα σε αυτό το “μεταμνημονιακό μνημόνιο”, που βιώνουμε σήμερα και που πάλι το πληρώνει ο ελληνικός λαός».

Ανέφερε ότι από τη σκοπιά αυτή, επειδή το συνολικό περιβάλλον είναι ασταθές για τη χώρα, το ΚΚΕ τονίζει ότι «ο ελληνικός λαός πρέπει να κρατά μικρό καλάθι για αυτά τα δήθεν “επενδυτικά σχέδια” και την “ανάπτυξη” που ούτε δίκαιη θα είναι ούτε για τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού». Είπε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος νέας βαθύτερης και συντονισμένης κρίσης, ενώ συνεχίζονται και τα σοβαρά προβλήματα ισχυρών οικονομιών της Ευρώπης, αλλά και των ΗΠΑ και άλλων ισχυρών κρατών.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο «μήνυμα» που έστειλε «ο κ. Δραγασάκης που υλοποιεί την κυβερνητική πολιτική και την πολιτική του πρωθυπουργού του, του κ. Τσίπρα», τόσο προς το κεφάλαιο ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει τίποτα «εις βάρος των οικονομικών του συμφερόντων», όσο και προς τον κόσμο «να κρατά μικρό καλάθι» για τα περί ρύθμισης «κόκκινων δανείων», προστασίας πρώτης κατοικίας κ.λπ., αλλά και προς το εσωτερικό της κυβέρνησης «μαζέψτε τη γλώσσα σας, γιατί πολλά λέτε, τα οποία δεν ισχύουν και θα τα βρούμε μπροστά μας πολύ σύντομα».

Τόνισε ότι όλα αυτά πρέπει να τα προσμετρήσει ο ελληνικός λαός και να δει ότι το ΚΚΕ είναι εκείνο το κόμμα που επιβεβαιώνεται, και ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι ο λαός πρέπει να ενεργοποιήσει τις διεκδικήσεις του, να βγει στο δρόμο, και να ενισχύσει το ΚΚΕ «στη Βουλή, και έξω από αυτή και παντού».

«Αυτό νομίζω ότι είναι αντικειμενικό και ρεαλιστικό γεγονός σήμερα να συμβεί», κατέληξε στη συνέντευξή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κοινοβουλευτικές ομάδες με 2 και 3 βουλευτές δεν μπορεί να υπάρξουν, λέει ο Θεοδωράκης

 

01/02/2019 13:51
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: