Στα πρόθυρα εμφυλίου η Βενεζουέλα: Πυρ κατά διαδηλωτών με δύο νεκρούς και 15 τραυματίες




Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 15 τραυματίστηκαν σήμερα σε συγκρούσεις με τον στρατό στη νοτιοανατολική Βενεζουέλα, στα σύνορα με τη Βραζιλία, όταν ένα πλήθος προσπάθησε να εμποδίσει τον στρατό να αποκλείσει τον δρόμο απ’ όπου θα περνούσε η ανθρωπιστική βοήθεια.

  • “Μια γυναίκα και ο σύζυγός της σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 15 άλλα μέλη της φυλής Πέμον, από την πόλη Γκραν Σαμπάνα, τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης από την αυτοκινητοπομπή της Εθνοφρουράς” υποστηρίζει η μη κυβερνητική οργάνωση “Καπέ Καπέ”.

Η Γκραν Σαμπάνα βρίσκεται στην πολιτεία Μπολίβαρ, στα σύνορα με τη Βραζιλία. Στην απέναντι πλευρά των συνόρων έχει μεταφερθεί και αποθηκευτεί ανθρωπιστική βοήθεια για τον λαό της Βενεζουέλας.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν μέλη αυτής της κοινότητας προσπάθησαν να εμποδίσουν τα στρατιωτικά οχήματα να περάσουν και να φτάσουν στα σύνορα με τη Βραζιλία.

  • Σύμφωνα με αρχικές πληροφορίες από το Reuters, από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκαν πολλοί πολίτες, ενώ η Washington Post έγραψε ότι τραυματίες είναι θιασώτες της αντιπολίτευσης καθώς και ότι μία γυναίκα σκοτώθηκε από τα πυρά.
Στρατιώτες άνοιξαν πυρ στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Βραζιλία, εναντίον ιθαγενών, υποστηρικτών του αυτοανακηρυχθέντα προέδρου της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, προκειμένου να κλείσουν συγκεκριμένο μέρος των συνόρων, από όπου αναμένεται ότι θα περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια προς την Βενεζουέλα. Φωτογραφία: Reuters @BRNewsFlash

Όπως αναφέρει και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι στρατιώτες έφτασαν σε ένα οδόφραγμα όπου οι κάτοικοι της περιοχής είχαν μετακινήσει στην πόλη Σαν Φρανσίσκο ντε Γουρουάνι και άνοιξαν πυρ εναντίον τους, μετέδωσε η καθημερινή εφημερίδα El Nacional, επικαλούμενη την ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ταμάρα Σουζού, σύμφωνα με τηλεγράφημα του dpa.

  • Ειδικότερα, σύμφωνα με την Washington Post, οι στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν προσπαθώντας να διατηρήσουν ανοικτό ένα μέρος των συνόρων με την Βραζιλία, προκειμένου να διέλθει στην χώρα η ανθρωπιστική βοήθεια.
  • Το συμβάν έλαβε χώρα στις 6:30 το πρωί, ώρα Βενεζουέλας, όταν ένα στρατιωτικό κονβόι πλησίασε σε σημείο ελέγχου που είχε “στήσει” κοινότητα ιθαγενών του χωριού Kumarakapai που βρίσκεται στην κεντρική οδική αρτηρία που ενώνει την Βενεζουέλα με την Βραζιλία.

Το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι ηγετικά στελέχη τοπικής κοινότητας στην νότια Βενεζουέλα επιχείρησαν να σταματήσουν την στρατιωτική οχηματοπομπή που καθοδηγούνταν προς τα σύνορα με την Βραζιλία, καθώς πίστευαν ότι οι στρατιώτες επιχειρούσαν να εμποδίσουν την είσοδο ξένης βοήθειας, εκτελώντας τις εντολές Μαδούρο.

Η οχηματοπομπή εισήλθε, ούτως ή άλλως, στο χωριό Κουμαρακαπάϊ, ανοίγοντας πυρ για να ανοίξει το δρόμο, τραυματίζοντας, σύμφωνα με τους ηγέτες της κοινότητας Ρίτσαρντ Φερνάντες, και Ρικάρντο Ντελγάδο, τουλάχιστον δώδεκα και σκοτώνοντας μια γυναίκα την 42χρονη Ζοράϊδα Ροντίγκες.

Αρκετοί από τους τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Καταδίκασε το γεγονός η κυβέρνηση Τραμπ

Φωτογραφία: Reuters @BRNewsFlash
  • Η διοίκηση Τραμπ, η οποία έχει ταχθεί εξ αρχής ανοικτά υπέρ του αυτοανακηρυχθέντα προέδρου της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, καταδίκασε άμεσα το γεγονός. “Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις δολοφονίες, τις επιθέσεις και τις εκατοντάδες αυθαίρετες συλλήψεις που έχουν συμβεί στην Βενεζουέλα”, δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του State Department. “Βρισκόμαστε δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων και ζητάμε (σ.σ. από τους υπεύθυνους) δικαιοσύνη και ανάληψη των ευθυνών”, υπογράμμισε.

Η Washington Post αναφέρεται στην μαρτυρία μίας γυναίκας, της 48χρονης Carmen Elena Silva, σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον 30 άτομα που διέμεναν σε κοντινή απόσταση στο χωριό, κατέβηκαν στους δρόμους μετά από τους πυροβολισμούς, απαγάγοντας τρεις στρατιώτες.

“Η πλειοψηφία των ανθρώπων υποστηρίζει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας και θέλουμε να διατηρήσουμε τα σύνορά μας ανοιχτά”, δήλωσε η Σίλβα. “Αυτή είναι η βοήθεια, όχι ο πόλεμος… Κάθε μέρα περισσότερα παιδιά πεθαίνουν.”

Ο Jorge Perez, ένας τοπικός σύμβουλος στη Gran Sabana, στην περιοχή όπου βρίσκεται η πόλη, δήλωσε ότι ήταν παρών όταν οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ. “Ρωτώ τις ένοπλες δυνάμεις: Είναι συνταγματικό να πυροβολούν ενάντια σε άοπλους Βενεζουελάνους;” είπε. “Είναι συνταγματικό να σκοτώνεις τους αυτόχθονες;”

  • Στελέχη του υπουργείου Πληροφοριών της Βενεζουέλας αρνήθηκαν να σχολιάσουν το περιστατικό.

Το περιστατικό που καταγγέλεται πρόκειται για την πρώτη αιματοχυσία που συνδέεται με τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να φέρει την ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ εντός της Βενεζουέλας, παρά τις προειδοποιήσεις του προέδρου Νικολάς Μαδούρο ότι θα εμποδίσει την είσοδο της βοήθειας αυτής στη χώρα. Ο σοσιαλιστής πρόεδρος διεμήνυσε χθες βράδυ ότι θα κλείσει τα σύνορα με τη Βραζιλία και ότι το ίδιο μέτρο ενδέχεται να ληφθεί στα σύνορα με την Κολομβία.

Φόβοι αντιπολίτευσης για κλιμάκωση των συγκρούσεων

Η αντιπολίτευση φοβάται περισσότερες συγκρούσεις το Σάββατο, όταν οι εθελοντές θα επιδιώξουν να περάσουν την βοήθεια από τα σύνορα των δύο χωρών.

  • «Το αποτέλεσμα αυτού του εγκλήματος: δώδεκα τραυματίες και ένας νεκρός», είπε ο Γκουαϊδό στο twitter. Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Αμέρικο Ντε Γκρασία με tweet του επίσης επιβεβαίωσε το θάνατο της γυναίκας και έκανε λόγο για 15 τραυματίες.

Το περιστατικό συνέβη ενώ ξεκίνησε η συναυλία Venezuela Live Aid, που διοργανώνει ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον στην πόλη Κουκούτα της Κολομβίας, πάνω στα σύνορα των δύο χωρών για τη συγκέντρωση χρημάτων για τρόφιμα και φάρμακα για τους Βενεζουελάνους που αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις.

Η αντιπολίτευση και ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό, που έχουν ζητήσει την βοήθεια ξένων χωρών, έχουν αναγγείλει ότι το Σάββατο θα εισέλθουν τα φορτία της βοήθειας στην χώρα.

  • Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αναμέτρηση του Σαββάτου αφορά λιγότερο την κάλυψη των αναγκών των Βενεζουελάνων, αλλά περισσότερο είναι μια δοκιμή της πίστης του στρατού στον Μαδούρο.
  • «Πρέπει να αποφασίσετε σε ποια πλευρά στέκεστε αυτές τις καθοριστικές ώρες. Προς όλον τον στρατό: μεταξύ σήμερα και αύριο, θα καθορίσετε πως θέλετε να σας θυμούνται», τόνισε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γκουαϊδό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Washington Post

Ιστορική πρώτη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου, με τη συμμετοχή ηγετών 24 χωρών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: