Εξοργισμένος ο Έιμπραμς από τις αμφισβητήσεις της πολιτικής των ΗΠΑ στην Κεντρική Αμερική




Η ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων για την κρίση στην Βενεζουέλα από τον επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής για την λατινοαμερικανική χώρα, τον Έλιοτ Έιμπραμς, είχε μια πηγή έντασης και… εκνευρισμού για τον βετεράνο διπλωμάτη. Αιτία; Οι επανειλημμένες ερωτήσεις της Ιλχάν Ομάρ, της νέας βουλευτίνας των Δημοκρατικών.

  • Έχοντας αναλάβει στο παρελθόν υψηλόβαθμα πόστα σε θέσεις ευθύνης Εξωτερικής πολιτικής στις κυβερνήσεις των προέδρων Ρόναλντ Ρέιγκαν και Τζορτζ Μπους, του πρεσβύτερου, ο Έιμπραμς διορίστηκε από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στα τέλη του περασμένου μήνα ως απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Βενεζουέλα. Ο ρόλος του ωστόσο σε υποθέσεις ανάμιξης των ΗΠΑ σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής την δεκαετία του 1980 και η καταδίκη του για την υπόθεση Ιράν-Κόντρα το 1991 έφεραν αλλεπάλληλες ερωτήσεις της Ομάρ.

«Αδυνατώ να καταλάβω γιατί τα μέλη αυτής της Επιτροπής ή ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να δεχθεί ως αληθή την κατάθεση που δίνετε σήμερα», δήλωσε η Ομάρ, απευθυνόμενη προς τον Έιμπραμς.

Ο βετεράνος διπλωμάτης διέκοψε την Δημοκρατική βουλευτή, ζητώντας να απαντήσει στο σχόλιο της, αλλά η Ομάρ απέρριψε το αίτημά του «Αυτό δεν ήταν ερώτηση», είπε.

Η νέα βουλευτής συνέχισε καταθέτοντας σειρά ερωτήσεων στον Έιμπραμς για την αμερικανική πολιτική στην Κεντρική Αμερική τις οποίες ο Αμερικανός αξιωματούχος αρνήθηκε να απαντήσει.

  • Η βουλευτής Ομάρ έκανε λόγο για την αμερικανική στήριξη σε αντι-κομμουνιστικές οργανώσεις στην Κεντρική Αμερική κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και αναφέρθηκε στην σφαγή του 1981 στο Ελ Μοζότε στο Ελ Σαλβαδόρ όπου 800 άμαχοι δολοφονήθηκαν από στρατιώτες του στρατού της χώρας, οι οποίοι είχαν εκπαιδευτεί από τις ΗΠΑ. Τόνισε ότι ο Έιμπραμς είχα αρχικά διαψεύσει την σφαγή μιλώντας για ακροαριστερή προπαγάνδα.

«Πιστεύετε ότι αυτή η σφαγή ήταν μια θαυμάσια επιτυχία που συνέβη υπό την επίβλεψη των ΗΠΑ;» ρώτησε η Ομάρ τον απεσταλμένο για την Βενεζουέλα.

«Αυτή είναι μια γελοία ερώτηση και δεν θα την απαντήσω», είπε ο Έιμπραμς.

Η Δημοκρατική βουλευτής συνέχισε να τον ρωτά πιεστικά για τον ρόλο των ΗΠΑ στο Ελ Σαλβαδόρ και την Νικαράγουα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ρέιγκαν, επιμένοντας ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να σκεφτεί για τις ενέργειες που λαμβάνει σε άλλες χώρες.

  • Ο βετεράνος διπλωμάτης ωστόσο συνέχισε να αρνείται να απαντά, υποστηρίζοντας ότι οι ερωτήσεις της βουλευτή είναι μια «προσωπική επίθεση προς αυτόν».

«Αν, υπό την εποπτεία σας, συμβεί μια γενοκτονία και εθελοτυφλήσετε επειδή κρίνονται αμερικανικά συμφέροντα, είναι μια δίκαιη ερώτηση», επέμεινε η Ομάρ.

  • «Θα στηρίζατε μια ένοπλη οργάνωση εντός της Βενεζουέλας, που θα εμπλακεί σε εγκλήματα πολέμου, σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ή μια γενοκτονία, αν πιστεύετε ότι εξυπηρετούν τα αμερικανικά συμφέροντα, όπως κάνατε στην Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ και στην Νικαράγουα;» συνέχισε να τον ρωτά.

Ο Έιμπραμς εν τέλει απάντησε σε μια ερώτηση κατά πόσον οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Βενεζουέλα, δηλώνοντας ότι «αυτή είναι πάντα η θέση των ΗΠΑ».

Ο Έιμπραμς καταδικάστηκε το 1991 για απόκρυψη πληροφοριών από το Κογκρέσο για το σκάνδαλο Ιράν-Κόντρα, όταν Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκόλυναν την πώληση όπλων στο Ιράν για να βοηθήσουν αντάρτες να επιχειρήσουν την ανατροπή της αριστερής κυβέρνησης στην Νικαράγουα. Τότε, επί κυβέρνησης Ρέιγκαν, ήταν υφυπουργός Εξωτερικών. Του δόθηκε χάρη από τον πρόεδρο Τζορτζ Ο. Μπους το 1992.

Διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί εκτός του κτιρίου της Βουλής με έναν άνδρα να φωνάζει προς τον νεοσυντηρητικό αξιωματούχο «Είσαι ένας καταδικασμένος εγκληματίας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Anadolu, Reuters
14/02/2019 22:19

Νέος υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ο Ουίλιαμ Μπαρ: Εξασφάλισε πλειοψηφία στην Γερουσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: