Ο νέος επικεφαλής του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Πάτρικ Σάναχαν δήλωσε το Σάββατο ότι τον εξέπληξε ευχάριστα η υποδοχή που τους επιφύλαξαν αυτή την εβδομάδα οι Ευρωπαίοι στο ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες και στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

  • “Ένιωσα ευπρόσδεκτος και σε ένα περιβάλλον που διευκολύνει την ολοκλήρωση”, δήλωσε ο προσωρινός υπουργός Άμυνας από το αεροπλάνο με το οποίο επέστρεφε από το Μόναχο.
  • “Περίμενα κάτι άλλο. Περίμενα να είναι πιο απόμακροι”, πρόσθεσε ο Σάναχαν, αναφερόμενος στις επικρίσεις των συμμαχικών δυνάμεων μετά τη μονομερή απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τους περίπου 2.000 Aμερικανούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία.

“Ήταν ένας πολύ ειλικρινής διάλογος”, είπε. “Μου αρέσει αυτό το είδος των συναντήσεων”. Ο Πάτρικ Σάναχαν είπε ότι το Πεντάγωνο θα εξετάσει, σε συντονισμό με την αμερικανική διπλωματία, τα θέματα που τέθηκαν από τους Ευρωπαίους για να απαντηθούν και να υπάρξει “περισσότερος σχεδιασμός”.

  • Ο Σάναχαν κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια την Παρασκευή να πείσει τους εταίρους του συνασπισμού για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους (IS) ώστε να υπάρξει, όταν οι Αμερικανοί αποχωρήσουν από τη χώρα, στρατιωτική παρουσία στη βόρεια Συρία για την προστασία των Kούρδων συμμάχων.

Οι δεκατρείς υπουργοί Άμυνας των κυριότερων χωρών του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών που συναντήθηκαν στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, αναζητούν εδώ και εβδομάδες μια λύση στον πονοκέφαλο που τους έχει προκαλέσει η επικείμενη αποχώρηση της μεγαλύτερης δύναμης που μετείχε στη στρατιωτική αυτή συμμαχία.

  • Ο στόχος είναι διπλός: να μην εγκαταλειφτούν στην τύχη τους οι Κούρδοι που πολέμησαν στο συριακό έδαφος την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, με την υποστήριξη του συνασπισμού, και να διατηρηθεί μια αντιτρομοκρατική προσπάθεια για να αποτρέψει την αναβίωση του ΙΚ.

Ο Σάναχαν δεν πρότεινε συγκεκριμένη λύση στους εταίρους του, οι οποίοι δέχτηκαν την πρότασή του να τις δει να συγκροτούν μια “δύναμη παρατηρητών” στη βορειοανατολική Συρία.

“Παρότι ήρθε η ώρα να μειωθεί ο αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων στη βορειοανατολική Συρία, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεσμευμένες στον σκοπό του συνασπισμού: τη μόνιμη ήττα του ΙΚ στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής”, δήλωσε ο Σάναχαν που υποσχέθηκε ότι η Ουάσινγκτον θα παραμείνει στο πλευρό των συμμάχων και των εταίρων”, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
17/02/2019 10:02

Προειδοποίηση-“ρουκέτα” των ΗΠΑ στην Τουρκία: Δεν θα μείνουμε αδρανείς στην αγορά των S-400

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: