File Photo: Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοι, υπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης, στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης.. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ερώτηση ΝΔ για την τύχη της ΕΔΕ που αφορά του δυο στρατιωτικούς που είχαν συλληφθεί στον Έβρο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Το θέμα των δυο στρατιωτικών που είχαν συλληφθεί στις Καστανιές του Έβρου από Τουρκική περίπολο και το αποτέλεσμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης ζητά να μάθει η Αξιωματική αντιπολίτευση μέσω ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Να θυμίσουμε ότι το Γενικό Επιτελείο Στρατού, φέρετε να είχε ολοκληρώσει την ΕΔΕ μέσω της οποία εξέταζε τυχόν ευθύνες και την είχε καταθέσει στο ΓΕΕΘΑ. Ωστόσο ο φάκελος είχε επιστρέψει στο ΓΕΣ με σειρά ερωτημάτων προς τους διεξάγοντες την έρευνα. Από το σημείο εκείνο και στη συνέχεια τα ίχνη της Ένορκης Διοικητικής εξέτασης χάνονται. Αξιοσημείωτο είναι πως τον περασμένο Οκτώβριο το ΓΕΕΘΑ είχε ανακοινώσει πως η διαδικασία της ΕΔΕ συνεχίζεται και δεν έχει ολοκληρωθεί ενώ κανείς έως εκείνη τη στιγμή δεν είχε παραπεμφθεί στη Στρατιωτική Δικαιοσύνη.

Το θέμα της κράτησης επί ένα εξάμηνο είχε παγώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ενώ είχε εξελιχθεί ένας διπλωματικός μαραθώνιος για την απελευθέρωση του Ανθυπολοχαγού Μητρετώδη και του ΕΠ.ΟΠ Λοχία Κούκλατζη. Αξίζει να σημειωθεί, πως την ημέρα που παρέδωσε τα ηνία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο Πάνος Καμμένος στον Ευάγγελο Αποστολάκη είχε ευχαριστήσει δημοσίως τον Σεϊχη του Κατάρ για τη διαμεσολάβηση ώστε ν’ αποφυλακιστούν οι δυο Έλληνες Στρατιωτικοί.

“Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου 
Προς: Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Αποστολάκη
Θέμα: Αποτελέσματα Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για το περιστατικό σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο

Αυτές τις μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που δύο Έλληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν από τις αρχές της Τουρκίας, Η σύλληψη σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού έγινε στην οριογραμμή της δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου μετά την είσοδό τους στο έδαφος της γειτονικής χώρας.
Το εν λόγω περιστατικό αποτέλεσε αιτία όξυνσης στις σχέσεις των δύο χωρών και ταλαιπώρησε την ελληνική πολιτεία για ένα διάστημα πέντε μηνών περίπου, μέχρι την απελευθέρωσή τους τον Αύγουστο του 2018.
Παρά το γεγονός ότι έχει μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα, τόσο από τη σύλληψη όσο και από την απελευθέρωση, δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που διατάξατε από 6 Μαρτίου του 2018 με την ιδιότητα του Α/ΓΕΕΘΑ.
Με δεδομένο ότι :
– Πριν από τη σύλληψη είχε προηγηθεί κατακόρυφη κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, μετά την εμβολισμό του πλοίου του λιμενικού «Γαύδος» στα Ίμια και της έντονης τουρκικής κινητικότητας στην περιοχή του Έβρου με συνεχείς ασκήσεις, θα έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα αποφυγής του περιστατικού της σύλληψης.
– Μετά την απελευθέρωση εστάλη το πρωθυπουργικό αεροσκάφος με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ για τη μεταφορά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και τους αποδόθηκαν τιμές στο αεροδρόμιο με σχετικό άγημα.
– Στις πρόσφατες κρίσεις των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι Διοικητές των προϊσταμένων Σχηματισμών της Μονάδας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών προήχθησαν και τοποθετήθηκαν σε θέσεις υψηλής επιχειρησιακής ευθύνης.
Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
– Ποια ήταν τα αποτελέσματα της ΕΔΕ που διατάχθηκε για το περιστατικό;
– Υπήρξαν ποινικά ή πειθαρχικά παραπτώματα ή άλλου είδους διοικητικές ευθύνες και σε ποιους αποδόθηκαν;
– Επιβλήθηκαν ποινές ή άλλου είδους κυρώσεις και σε ποιους;
Οι ερωτώντες Βουλευτές,
Κικίλιας Βασίλειος, Βουλευτής Α΄ Αθηνών
Αναστάσιος Δημοσχάκης, Βουλευτής Έβρου”.

Πέθανε επικελευστής του Π.Ν. πάνω στην φρεγάτα “Ψαρά” : Αρχική εκτίμηση τα παθολογικά αίτια

Be the first to comment on "Ερώτηση ΝΔ για την τύχη της ΕΔΕ που αφορά του δυο στρατιωτικούς που είχαν συλληφθεί στον Έβρο"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*